20.12.2017 Elämään mahtuu monenlaisia jouluja


Olga Kultiman mukaan parasta joulussa on odotus. Jouluvalmistelut kuttaslaisessa kodissa aloitetaan hyvissä ajoin. Jouluvalot ja -koristeet löytävät omille paikoilleen aina ennen ensimmäistä adventtia.
– Adventti on odotuksen aikaa. Silloin kuuntelen joululauluja ja luen Raamatusta joulun sanomaa.
Ennen joulunpyhiä Olga käy naapurikylissä hakemassa joulutunnelmaa Kauneimmista joululauluista, ja nainen on avannut myös oman kotinsa ovet joululauluille.
– Minun luona on järjestetty useampana vuotena Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia. Mie niin tykkään joululauluista. Kuuntelen niitä mielelläni myös radiosta.
Olga on aina ollut jouluihminen. Joulumieltä hän lähettää kortin muodossa myös ystävilleen ja tuttavilleen.
– On se niin ihana joulukortteja kirjoittaa ja saada. Mulle tulee paljon kortteja. Ne ovat mukavia muistoja. Kännykkähommia mie en ala edes harjoittelemaan. Tänä vuonna olen kirjoittanut viitisenkymmentä korttia. Viime vuonna lähetin enemmän, mutta osa tutuista on jo nukkunut pois.
Joulun alla Olga on odotettu vieras monilla kylillä, sillä Rauhan sana -joululehtien myyminen lähetystyön hyväksi kuuluu naisen perinteisiin.
– Olen myyny niitä yli 40 vuotta. Siitä lähtien, kun ensimmäinen joululehti on painettu. Silloin ensimmäisinä vuosina myin 500 lehteä joulussa. Pitkät on matkat, mutta kaikki kylät ruukasin kiertää.
Lehtiä Olga on myynyt tänäkin vuonna, vaikka jatkaja vapaaehtoistyölle on ollut hakusessa jo jonkin aikaa.
– Olen semmostaki kuullu, että joulu alkaa siitä, kun Olga tulee myymään joululehteä. Yksi mies sanoi, että joulumuori sieltä tulee, kun menin lehtiä myymään. On se niin mukava, kun ihmiset oottavat koska mie tulen.
Olgan olohuoneen nurkassa komeilee pitkä rivi tonttuja ja kynttilän valo luo tunnelmaa jouluiseen pirttiin.
– Joulun pyhinä lapset ovat yleensä kokoontuneet tänne minun tykö. Parhaimpina vuosina meillä on ollu kolmekin pöytää pirtissä peräkkäin ja vielä sittenkään eivät ole kaikki mahtuneet kerralla syömään.
Olgan joulupöydästä löytyy monenlaisia joulun perinneherkkuja. Aattoillan ruokailuun valmistaudutaan huolella.
– Jouluna pitää olla kinkkua sekä lohta, monella tapaa valmistettuna, ja kaikkea mitä perinteisesti joulupöytään kuuluu. Meillä on perinne, että ennen ruokailua luemma jouluevankeliumin ja laulamma Enkeli taivaan. Kun ruoka on siunattu, on aika syödä ja sen jälkeen alkaa joulupukin odotus.

Kaksi erilaista 
joulua

Joulu on Olgalle sydämen asia – sen perimmäinen tarkoitus päällimmäisenä mielessä.
– Joulu on Jeesuksen syntymäjuhla, se on tärkeintä, mutta tärkeää on myös pukin tulo, se tekee lapset iloiseksi. Viime vuonna meillä oliki ihana pukki. Sillä oli muorikin matkassa, Olga naurahtaa.
84-vuotiaan Olgan elämään on mahtunut monenlaisia jouluja.
– Mie olen täysin jouluihminen. Meille syntyi Leo-poika joulupäivän aamuna. Se oli oikea joulun lapsi, jolle mie ruukasin aina jouluna tehhä täytekakun.
Muistot karkaavat vuosikymmenien taakse, Leon syntymään, johon Olga kävi hakemassa vauhtia Muonion sairaalasta.
– Lääkäri tutki minut ja sano, että kerkiät mennä jouluksi kotia synnyttämään. Palon Onni oli minua ja Lailaa kyytissä. Niin me lähimmä takaisin kotia. Kätilö tuli Hetasta kirkonmenoista Palojoensuuhun ja lähti meijän matkaan. Ko pääsimmä Kuttaseen, niin mie menin vintille ja kätilö alkoi laittaa välineitä valmiiksi. Mie kerkesin sänkyyn ja poika oli jo maailmassa. Se oli nopea synnytys, nainen hymyilee.
Olgan katse kohdistuu piirongin päällä olevaan kuvaan, jossa joulunlapsi Leo komeilee.
– Se oli joulunaika ko Leo lähti, Olga pyyhkäisee silmäkulmaa.
Leo menehtyi auto-onnettomuudessa 22. joulukuuta vuonna 2008.
– Ne ovat olleet kaksi erilaista joulua. Lähtöjoulu oli ikävä, mutta siitä huolimatta se täytyi ottaa jouluna vastaan. Kyllä elämään mahtuu monenlaisia aikoja – niin hyviä kuin pahojakin.
Tanja Virkkunen