14.12.2017 Kaikki he eivät tulleet takaisin

Suomen 100-vuotista taivalta pysähdyttiin kunnioittamaan myös Enontekiöllä, kun itsenäisyyspäivän juhlaa vietettiin suurella joukolla.

 

Vaikka sankarihaudalla käyneiden poskia pakkanen olikin puraissut, sisällä salissa tunnelma oli lämmin. Himmeä valaistus, kynttilälyhdyt, riekot risukossa, suomen ja saamen liput sekä korea kahvipöytä saivat jokaisen juhlijan mielen iloiseksi.
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen muistutti, että itsenäisyyspäivän lisäksi tämä vuosi on monella tapaa merkittävä enontekiöläisille.
– Olemme juhlineet sekä kunnan että seurakunnan pyöreitä juhlavuosia, Alatörmänen tiivisti.
Puheessaan hän kuitenkin muistutti, että nyt juhlittiin Suomen itsenäisyyttä.
– Itsenäisyyttä ei ole meille annettu, vaan se on taistelemalla saavutettu ja säilytetty. Enontekiön asema erityisesti Lapin sodan aikana on ollut merkittävä. Lähes jokaisesta talosta lähetettiin miehiä taistelemaan eri rintamille. Kaikki he eivät tulleet takaisin.
Alatörmänen nosti esiin myös siviilit, jotka Lapin sota pakotti lähtemään evakkoon turvaan Ruotsin maalle.
– Enontekiön kautta saksalaiset vetäytyivät Lapista tuhoten ja polttaen lähes kaiken mahdollisen. Viimeiset sodan laukaukset ammuttiin Kilpisjärvellä. Lapin sota tuli mieleeni saatuani kirjeen Sakari Saariselta Rengosta. Tämä 93-vuotias virkeä veteraani kirjoitti minulle kertoen sodan kauhuistaan. Hän oli taistelemassa Lapin sodassa Käsivarren alueella ja oli viettänyt talven 1944–45 Syväjärven alueella.
Alatörmänen oli soittanut Saariselle, joka oli halunnut kuulla sanomia Enontekiöltä.
– Erityisesti häntä kiinnosti, oliko Antti Syväjärven sauna rakennettu uudelleen. Partio, johon hän kuului, käytti tuota saunaa tukikohtanaan, ja selvisi sen avulla kylmästä talvesta.
Alatörmänen kertoi, että puhelun päätteeksi hänen olonsa oli hyvä ja kiitollinen.
– Kiitollisuus kumpusi siitä, että saamme elää ja vaikuttaa vapaassa ja itsenäisessä Suomessa. Kiitos tästä kuuluu veteraaneille ja kaikille niille, jotka ovat puolustaneet isänmaatamme sotiemme aikana.
Enontekiön juhlassa kunniavieraina oli mukana yhdeksän veteraania tai lottaa ja heidän omaisensa.
Katja Keskitalo

Aiheesta enemmän Enontekiön Sanomien paperiversiossa.