20.12.2017 Kielipesä aloittaa toimintansa Hetassa

Enontekiön kunnan ensimmäinen pohjoissaamenkielinen kielipesä aloittaa toimintansa tammikuussa.

Toiminta käynnistyy Hetassa perhepäivähoitona. Lapsia ryhmään mahtuu neljä kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa ja yksi osa-aikaisessa varhaiskasvatuksessa.
Kielipesätoiminnan rahoitus tulee saamelaiskäräjien kautta opetus- ja kulttuuriministeriöstä, ja kunnan omarahoitusosuus on 15 prosenttia. Rahoitus haettiin tälle vuodelle, mutta henkilöstön rekrytointi ei onnistunut. Opetus- ja kulttuuriministeriö on kuitenkin myöntänyt rahoitusosuudelle lisäaikaa, jonka turvin kielipesätoiminta Enontekiöllä päästään aloittamaan ensi vuoden alussa.
– Kielipesä on alle kouluikäisille kielivähemmistön tai alkuperäiskansan lapsille tarkoitettu varhaiskasvatuspaikka, jossa lapsille puhutaan ainoastaan kielipesäkieltä, vaikka he eivät osaisi sitä vielä aloittaessaan. Kielipesässä kieltä opitaan luonnollisissa arjen tilanteissa, vastaava lastentarhanopettaja Tiia Saatio kertoo.
Saation mukaan kielipesän merkitys kielen oppimisessa korostuu varsinkin silloin, jos lapsella ei ole kielen tukea kotona.
– Siksi lapsen tulisi olla hoidossa ja kuulla kieltä mieluummin joka päivä, mutta kuitenkin vähintään 25 tuntia viikossa. Hoitopäivien välillä ei saisi myöskään olla liian pitkiä taukoja, koska kieli ei välttämättä pääse silloin kehittymään täysipainoisesti, Saatio toteaa.
Opas kielipesälasten vanhemmille löytyy osoitteesta www.samediggi.fi.