14.09.2017 Kuvankestävää sakkia

 

Kaivoskylään sijoittuva rikosdraama Viimeiset saa ensi-iltansa syksyllä 2019. Elokuvan suurin joukkokohtaus kuvattiin lauantaina.

Kolea keli grillijuhlille.
Tervaskannot roihuavat hiekkakenturalla, ja tuuli pyörittää savua. Väkeä valuu nuotiopaikalle, pääasiassa miehiä tummissa pusakoissa, ruutupaidoissa ja maihareissa. Veden pinta väreilee, Yllästunturi on sumun peitossa. Takana Rautuvaaran harmaa kaivostorni kurottaa puiden latvojen yläpuolelle.
Lähettimistä kuuluu ”cut”. Apulaisohjaaja Salme-Riina Uibo neuvoo avustajien roolituksesta vastaavaa Miina Alajärveä, ja tämä huitoo avustajajoukkoa palaamaan takaisin aukion laidalle. Se saa saapua kaivoksen johtajan järjestämiin juhliin vielä monta kertaa, jotta johtajan asuntovaunun ikkunan taakse saadaan tarpeeksi liikettä.
– Hyvännäköistä jengiä – tähän elokuvaan. Kuvankestävää sakkia, tuottaja Mark Lwoff hehkuttaa avustajakaartia, jota on etsitty sosiaalisessa mediassa vielä viime hetkiin saakka.
– Etelä-Suomesta saattaisi jäädä löytämättä, hän väittää.
Keitä kuvissa lopulta näkyy, selviää syksyllä 2019, kun western-vaikutteinen rikosdraama Viimeiset saa ensi-iltansa. Tavoitteena on, että suomalais-virolainen elokuva nähdään silloin jollakin nimekkäistä kansainvälisistä elokuvafestivaaleista.
– Berliini, Cannes, Toronto, Lwoff luettelee.
Kuvaukset Kolarissa aloitettiin 10. elokuuta, ja ne päättyvät tällä viikolla. Rautuvaaran entisen kaivoksen lisäksi elokuvaa kuvataan muun muassa Muoniossa, Enontekiön Kilpisjärvellä ja Norjan puolella Skibotnissa.
Elokuvan ohjaa tämän hetken menestynein virolaisohjaaja Veiko Õunpuu.
Avustajien roolituksesta Kolarissa ja Kilpisjärvellä vastaava Miina Alajärvi kertoo, että lauantaina Rautuvaarassa kuvattava grillikohtaus on elokuvan suurin joukkokohtaus. Siinä on mukana yhteensä noin 85 avustajaa lähikunnista Rovaniemeä myöten.
– Karskin näköistä porukkaa haettiin. Ohjaaja etsi mieleenpainuvia kasvoja, Alajärvi kertoo.
Yksi seulan läpäisseistä on kittiläläinen Jouni Seppälä. Hänelle lauantai on jo syksyn viides kuvauspäivä.
– On juhlittu ja laulettu karaokea, hän kertoo avustajan tehtävistään.
Seppälä on laulanut karaokea valkokankaalla aiemminkin, Napapiirin sankarit 1 -elokuvassa, ja kokemusta avustajan tehtävistä on myös Joulutarinasta ja Taivaantulet-televisiosarjasta.
– Kaveri houkkas, ja oli aikaa, Muoniossa asuva Pekka Wahlberg kertoo.
Tosi elämässäkin kaivosmiehenä Kittilän kaivoksella työskentelevä Wahlberg ilmoittautui avustajaksi uteliaisuuttaan. Aiempaa kokemusta kameroista hänellä on englantilaisesta matkailudokumentista.
Mari Palomaa