31.08.2017 Monen toiminnan talo

Väärtipäivät huipentuivat Kilpisjärvellä uuden monitoimitalon avajaisiin.

– Tämä merkkaa meille kilpisjärveläisille niin paljon. Niin kuin tuolla monessa puheessa tuli esille, se on meidän sydän. Täällä on meidän kaikki harrastustoiminta, toteaa Kari Liikavainio.
– Vanha talo oli oikeastaan kuin meidän koti, tuumaa vierestä Veikko Aaltonen.
– Tämä on hieno ja onnistunut rakennus, Liikavainio jatkaa.
– Väri on eri ja eikä enää korkeaa savupiippua, mutta kyllä tämä maisemaan sopii, lisää Aaltonen.
Leena Ohenoja Kilpisjärven Martoista kertoo, että martat ovat mukana, jos kylällä järjestetään tilaisuuksia tai tapahtumia.
– Vielä ei ole tiedossa, mitä täällä tullaan järjestämään, mutta mielellään ollaan mukana. Itse olen ollut aiemmin vaikka missä yhteisissä tapaamisissa. Nyt odotetaan, jos käsityöharrastuksille ja vastaaville löytyisi täältä tilaa. Se olisi kivaa.
Yhteisten tilojen puuttuessa ovat monet kyläläiset vaihtaneet kuulumisia kaupan hyllyjen välissä, mutta se ei ole sama kuin istahtaa alas keskustelemaan.
– Miehän kuulun senioriväestöön, niin olisi hyvä, jos meillä olisi joku paikka, missä voisi päivällä kokoontua ja olla yhdessä. Varmaan tulee ihan uusia juttuja, mitä hoksataan, että täällä voi tehdä, toteaa Ohenoja kyläläisenä ja marttana.
Myös Maritta Rousu uskoo, että monitoimitalolla tulee olemaan paikka niin lapsille kuin senioreillekin.
– Pitkä pimeä talvi oli, kun ei ollut mitään tiloja lapsille harrastaa. Kyllä ne kaipasivat tuota liikuntasalia. Kun toimme muuttokuorman tänne, niin lapset halusivat jäädä samantien leikkimään, toteaa useamman lapsen isoäiti.
– Kun meitä eläkeläisiäkin on sitten täällä, niin uskon, että talolle tulee käyttöä. Ihana, kun päiväkotikin on samoissa tiloissa.
Rousu kertoo, että punttisali oli viime talven hänen autotallissaan. Nyt punttisali on siirretty monitoimitalon tiloihin.
– Kyllä siinä oli käyttäjää. Nuoret näyttävät pitävän huolta ittestänsä.
Huolenpito jatkuu talossa terveydenhoitajan ja lääkärinkin tiloissa. Tällä hetkellä molempien huoneet ovat tyhjinä, mutta terveydenhoitaja Paula Keski-Kujala kertoo, että he aloittavat uusissa tiloissa lokakuun alussa.
– Sain olla mukana suunnittelemassa näitä tiloja. Kaikki tarpeellinen löytyy täältä. Tänne tulevat myös linjayhteydet, joten konsultaatiota on mahdollista saada. Ehkä saamme videoyhteydenkin.
Keski-Kujala on tyytyväinen uuteen työtilaansa. Hänestä parasta on kuitenkin se, että koululaiset ovat taas saman katon alla eivätkä eri tiloissa.
– Kun olin mukana suunnittelutyöryhmässä, esitin toiveen, että saanko edelleen katsoa Saanaa ikkunastani, kun olen sitä edelliset 20 vuotta tehnyt. Toive toteutui. Nyt ovat lapset taas lähellä, hymyilee terveydenhoitaja.
Heidi Nousiainen