14.12.2017 Siirrymmekö seriffin suojelukseen?

Kuva: Jari Rantapelkonen

 

Enontekiön kunta ei anna poliisiasiassa periksi. Nyt harkitaan seriffin toimen perustamista.

Valtuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmäsen mukaan kunta ei ole kunnallisen seriffin toimesta kuitenkaan virallista päätöstä tehnyt.
– Tämä on hätähuuto ja asiaa harkitaan. Kunta kantaa asiasta suurta huolta ja miettii, että pitääkö Enontekiön lähteä tälle tielle, koska muut käytetyt keinot eivät tunnu johtavan mihinkään.
Enontekiön kunnan poliisinvirat ovat loppumassa. Poliisipartiosta vanhempi konstaapeli Olavi Airaksinen on jo jäänyt töistä pois ja ylikonstaapeli Jari Kaipaisella sama on edessä helmikuussa. Molemmat eläköityvät. Lapin poliisilaitos on ilmoittanut, että on hyvin todennäköistä, ettei Enontekiölle enää poliisia saada.
Kunta on Alatörmäsen mukaan koittanut neuvotella asiasta kaikkien mahdollisten tahojen kanssa.
– Yhteydenottomme valuvat kuin vesi hanhen selästä. Joka puolelta vannotetaan, että meistä kyllä huolehditaan, mutta käytännössä näin ei toimita. Esimerkiksi keskustelut sisäministeri Paula Risikon kanssa eivät ole tuoneet muutosta tilanteeseen.
Alatörmäsen mukaan on unohdettu, ettei Enontekiö ole mikä tahansa kunta jossakin Keski-Suomessa. Saamelaisalueen viranomaisia työllistävät lisäksi muun muassa porovarkaudet sekä maastoon eksyneet ihmiset.
– Olemme kahden valtion rajanaapureita, olemme saamelaiskunta, meillä on kaksi suurta paliskuntaa, meillä on kiintiöpakolaisia.
Alatörmänen muistuttaa, että kunnalla on vastuu kuntalaisista, ja valtiolla on vastuu poliisitoimista.
– Viime viikolla poliisia odotettiin 2,5 tuntia uhkaavassa tilanteessa Hetassa. Jos tilanne olisi ollut Kilpisjärvellä, odotusaika olisi venynyt viiteen tuntiin, Alatörmänen kuvailee nykytilannetta.
Hän nostaa esille myös rajavartiolaitoksen lopettamisen sekä tuhkatiheään tapahtuvat rekkaonnettomuudet, jotka aiheuttavat viikoittain ongelmia Valtatie 21:n varrella.
– Liikenne voi olla poikki tuntikausia. Viimeksi pyysimme liikenteenohjausapua Norjasta.
Alatörmäsen mukaan Enontekiöllä lain mukaan pitää olla poliisiasema.
– Mutta pian poliisiasemalla ei ole poliisia, Alatörmänen tuskailee.
Katja Keskitalo