24.08.2017 Syyrialaisperheet saapuivat

Kiintiöpakolaiset tulivat Hettaan maanantaina ja asettuivat asumaan Sopulikujalle.

Kiintiöpakolaiset ovat Syyriasta ja heitä on yhteensä 20 kolmessa eri perheessä.
– Pari lasta menee varhaiskasvatukseen ja suurin osa menee kouluun. Tarkkaa lukumäärää tai aloituspäivää ei voi vielä sanoa, sillä vielä ei ole varmaa, kuinka moni aloittaa koulun, painottaa Enontekiön kunnan pakolaiskoordinaattori Miliza Kimmel.
Tulokkaiden asioiden hoitaminen aloitettiin heti saapumista seuraavana päivänä.
– Terveystarkastukset ovat ensimmäisenä. Niitä seuraavat viralliset asiat, kuten maistraattiin ja poliisille kirjautuminen sekä passikuvien otto.
Kun alkuvaiheen tarkastukset on tehty ja paperit laitettu eteenpäin, alkaa Kimmelin mukaan yhteiskuntaan perehtyminen.
– Luontokeskuksella on palaveri jokamiehen oikeuksista. Sitten on pikkuhiljaa luvassa päiväkotiin tutustuminen ja varhaiskasvatuspolun miettiminen. Koululle on saatava valmistavan luokan opettaja sekä luokka, että saamme lapset kouluun.
– Kielten opiskelu on järjestetty siten, että valmistava luokka on nimenomaan kielen opiskelua koululaisille. Pienet lapset oppivat kieltä varhaiskasvatuksen puolella ja TE-toimiston kanssa on vielä selvitettävä, koska he järjestävät kielen opetusta heidän asiakkailleen, Kimmel selventää.

Yhdessä uuteen elämään

– Minusta on ihana, että Enontekiölle tuli kokonaisia perheitä, toteaa Muoniossa työskentelevä terveydenhoitaja Raija Andersén.
– Tulin tekemään alkuvaiheen tarkastuksia, että kaikki saadaan hoidettua saman tien. Akuutisti sairaat on hyvä hoitaa heti. Tarkastusten lisäksi minulle kuuluu myös tiedottamista terveydenhuollon asioista uusille asukkaille, jotta saamme arjen rullaamaan siltä osin.
Monta vuotta Pirkanmaalla maahanmuuttajien kanssa työskennellyt Andersén kertoo, että lapset oppivat nopeasti uutta.
– Lapset eivät ole syynä kriiseihin ja sotiin. He kulkevat vanhempiensa mukana. Toivon, että he saisivat turvallisen ja rauhallisen elämän Suomessa. Lapset oppivat kielen nopeasti ja toimivat useasti kulttuuritulkkeina vanhemmilleen.

Tervehdi ja 
hymyile

Viime viikolla järjestettiin useampi ”kysymyksiä ja kokemuksia” -infotilaisuus. Kaikille kuntalaisille suunnatun tilaisuuden aikana Kittilän, Pelkosenniemen sekä Sodankylän pakolaiskoordinaattorit ja omankieliset avustajat kertoivat kokemuksiaan heille tulleista kiintiöpakolaisista. Myös yleisöllä oli mahdollisuus esittää kysymyksiä.
– Mitkä ovat sellaisia asioita, jotka ovat hämmästyttäneet tulijoita, kysyttiin yleisöstä.
Kittilän omankielen avustaja Ayah Abuhamda kertoi, että moni asia tulee uutena.
– Melkein kaikki kyllä askarruttaa, eniten varmaan koulu ja Suomen kulttuuri sekä kaikki uudet jutut. Paljon on kyselty myös nettihommista ja siitä, miten voi saada netin kotiin ja olla yhteydessä sukulaisiin, Abuhamda toteaa.
Infotilaisuudessa tuotiin myös esille, että on hyvä tervehtiä vastaantulijoita kadulla ja hymyillä. Sodankylän pakolaiskoordinaattori Susanna Ijäs kertoo, että ihan pienillä eleillä voi ottaa kontaktia.
– Meillä ihmiset ovat menneet ämpärin tai ongen kanssa naapuriin ja tahtoneet marjastamaan sekä kalaan.
Järjestöt ovat myös tärkeässä roolissa. Kimmel kertoo, että osa järjestöissä on jo mukana.
– Etupäässä järjestöistä aktiivisesti ovat olleet mukana Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Suomen punainen risti. Meille on tarjottu jo hiihtokoulua. Ilman muuta järjestöjen osuus on varsinkin meillä tosi iso.
Tulevaisuudessa pakolaiskoordinaattori meinaa haastaa muitakin toimintaan.
Heidi Nousiainen