Puhtaat rannat, hyvä mieli

Vene rantautuu kosken yläjuoksulle. Rannalla lojuu tupakantumppeja, kasa pressuja, pari kattilaa ja paistinpannu sekä puista kyhätty saunakehikko. Tämä on tuttu näky Lätäsenon rannoilla.

Tai ainakin oli, sillä Lätäsenolla pidettiin kolmipäiväiset roskankeruutalkoot vapaaehtoisvoimin elokuun puolessa välissä.
Metsähallituksen suunnittelija Antti Ohenoja kertoo, että tempaus oli jatkoa 2010 Valtijoen varressa järjestetyille talkoille.
– Silloin aloitteen tekijänä oli Tuonosen Pekka Helifliteltä. Alun perin suunnittelimme järjestävämme talkoot Lätäsenolla vuonna 2012, mutta vasta tänä vuonna resurssit riittivät järjestämiseen. Metsähallitukselle on tullut paljon palautetta siitä, että nämä jokirannat ovat kuin kaatopaikat.
Suunnittelijan mukaan roskat tuskin ovat ainakaan jalkamiehen mukana maastoon tulleet.
– Ketään ryhmää ei kannata syyllistää roskaamisesta, mutta jos katsoo roskien laatua, niin sieltä löytyy kattiloita ja isokokoisia pressuja. En usko, että niitä on tänne kävelemällä tuotu. Jokaisesta ryhmästä löytyy roskaajia, olivat he sitten patikoijia, kalastajia tai paikallisia.
Innokkaat talkoilijat
Talkoita ei olisi saatu järjestetyksi ilman ympäri Suomea tulleita vapaaehtoisia saatikka muita tahoja. Ohenoja kertoo, että yhteistyökumppaneita on useampi.
– Talkoita on ollut mukava järjestää, kun niin monta tahoa on ollut mukana hyvässä hengessä.
Hakijoiden määrä ylitti Metsähallituksen odotukset. Peräti 250 ihmistä olisi halunnut tulla Lätäsenon rantoja puhdistamaan. Niin paljon porukkaa ei kuitenkaan mahtunut mukaan.
– Kyllä se yllätti meidätkin. Kun ilmoitus julkaistiin, niin puhelimet alkoivat soida ja sähköposti oli täynnä, toteaa suunnittelija ja kertoo, että mukaan pääsi noin 30 talkoolaista.
Ohenojan tavoittivat myös Lapissa lomailevat Päivi Uusitalo ja Jouko Lehtinen. Toisena keräyspäivänä Hämeenkyrössä asuva pariskunta sai saalikseen parin tunnin aikana viisi jätesäkillistä roskaa. Parivaljakon saaliiksi tarttui säilyketölkkejä, viinapulloja, pressuja sekä muoviroskaa.
– Muutama kenkäkin sieltä löytyi. Eniten tuli roskia sellaisesta paikasta, minne ihmiset ovat kaivaneet oman kaatopaikan. Siellä oli monen vuoden roinat ja hirvittävä määrä muovia. Mielestäni aito eräihminen tajuaa, että omat roskat pitää tuoda pois. Eivät roskaavat ihmiset arvosta luontoa ollenkaan, Uusitalo toteaa.
Heidi Nousiainen

Enemmän aiheesta Enontekiön Sanomien paperiversiossa.

LISÄÄ UUTISIAUUSI PALVELU TUNTURI-LAPISSA!