Korkea-Jehkas pelasti juhannushiihdot

Kilpisjärven juhannushiihtoja voisi hienosti kutsua duathloniksi, sillä kilpailu koostuu kahdesta urheilusuorituksesta: ensin patikoidaan muutama kilometri ja sitten hiihdetään niin pitkästi kuin lunta riittää.

Tänä vähälumisena suvena ladulle kertyi mittaa enimmillään 60 metriä. Kävelyosuudesta ei mitata aikaa eikä jaeta mitaleita, mutta patikoimatta ei pääse hiihtämään.
Joskus kävelymatka on pitkä ja kivinen, hiihto-osuus puolestaan helppo ja tasainen. Tällä kertaa kävelyä Jehkastunturin lumille oli tienvarresta vain vajaat kaksi kilometriä. Hiihtopaikka jokikurussa oli kuitenkin niin jyrkkä, että moni hiihtoihin ilmoittautunut päätti pysytellä katsomon puolella ja keskittyä maisemien ihailuun.
– Onhan tämä jyrkkä rinne, mutta ei tässä ole loukkaantumisriskiä, kun hiihdetään vain ylämäkeen. Nousu pehmeässä lumessa on taapertamista, varsinkin luistelusuksilla. Saanalla olen hiihtänyt juhannuksena paljon pahemmissa ja vaarallisemmissa paikoissa, kun rinnettä on tultu suksilla alaspäin, muistelee haukiputaalainen Seppo Illikainen.
Illikainen jos joku tietää, millaisilla lumilla juhannuksen hiihtomestaruuksia on ratkottu. Hän on osallistunut juhannushiihtoihin 25 kertaa. Vuosikymmenten varrella Illikaiselle on kertynyt lukuisia voittoja ja mitalisijoja. Tänäkin juhannuksena hän palasi Haukiputaalle konkarimiesten kultamitali kaulassaan.
Juhannushiihdoissa kirjattiin tänä vuonna noin 80 suoritusta. Pienimpien osallistujien hiihdoksi kelpuutettiin rivakka sauvajuoksu.
Juhannuksen hiihtokuninkuus pysyi sodankyläläisen Samuli Ollilan hallussa. Hän on hallinnut miesten sarjaa kymmenen vuotta, ja nyt Ollila vei toistamiseen kiertopalkinnot omakseen. Naisten pro-sarjan ykkönen oli juhannushiihtojen ensikertalainen Brittmarie Simons Oravaisista.
Kilpisjärvelle saapui hiihtäjiä kaikkialta Suomesta. Tavalliseen tapaan myös muutama ulkomaalainen uskaltautui kokeilemaan taitojaan, tällä kertaa Sloveniasta ja Saksasta.
Liikuntajuhannuksen tulokset löytyvät järjestäjätaho Kunnon Elämä ry:n nettisivuilta osoitteesta www.kunnonelama.fi. Mukana järjestelyissä olivat myös Kilpisjärven Saana-Veikot ry, Enontekiön vapaa-aikatoimi, EHYT ry, KSV, Lahden Taimi ry ja Kilpisjärven Luontokeskus.
Sirpa Karjalainen

Aiheesta enemmän Enontekiön Sanomien paperiversiossa.

LISÄÄ UUTISIAUUSI PALVELU TUNTURI-LAPISSA!