Kari kuljettaa kirjastoautoa

18.01.2018

Enontekiöläisten ja muoniolaisten tuore kirjastoautonkuljettaja Kari Ylitalo on saanut kirjastoautosta lukuintoa myös itselleen.

Miten kauan olet nyt ajanut kirjastoautoa?
– Marraskuun 13. päivä aloitin.
Mistä hommista tulit kirjastoauton rattiin?
– Mie olen ajanut hinausautoa aiemmin.
Oletko ollut aiemmin kirjastoautossa, vai mistä keksit hakea tähän?
– Ei ole mittään koulutusta tähän. Kuulin, että on tämmöinen työpaikka auennut ja koitin tuuria.
Kuinka erilaista hommaa tämä on?
– Ihan täysin erilaista mihin on tottunut. On tässä se sama, että isolla autolla ajellaan, mutta muuten on aivan erilaista kuin hinausautotyöt. Mutta reitit on suunnilleen samat ko hinausautolla oli.
Eli tutuilla teillä saat
ajella?
– Kyllä nämä suurimmaksi osaksi oli entuuestaan tuttuja.Sillä mulla oli helppo hakea, ko saatoin perustella, että reitit on jo valmiiksi tutut, ko olen niitä ajanut.
Millaiselta kirjastomaailma on tuntunut?
– Ei hassummalta. Kaikkihan tässä on uutta paitsi autolla ajaminen. Kaikki muu pittää opetella.
Millaisia vuoroja kirjastoautossa on?
– Se niin vaihtelee. Saattaa välillä tulla kymmenenkin tunnin päivä tai sitten on viien tunnin päivä. Yksi mutka käydään Kautokeinossa. Kahentoista aikaan lähetään ja ollaan kymmenen aikaan illalla takasin tallissa.
Miten sinut on otettu vastaan?
– Hyvin.
Onko tullut työssä lisää lukuintoa?
– No on! Koko ajan ko kattelen näitä kirjoja ympärillä, kattelen että tuon otan seuraavaksi ja tulee myös kateltua, mitä sitten lukisi.
Kysytäänkö sinulta jo lukuvinkkejä?
– Ei ne vielä multa kysele, ko en ossaa vielä neuvoa. Mutta mulla on aina virkailija matkassa, hältä kyllä kyselevät paljon.
Onko teillä aina kaksi autossa?
– Pitemmillä reiteillä on, mutta kunhan pääsen vähän paremmin sisälle näihin tietokoneisiin, alan kyllä näitä Muonion reittejä kulkea yksin.
Entäs autoasioista, kyselläänkö niistä?
– Tutut kyselevät, jokka käyvät, miltä se tuntuu tämmöinen auto. Tyttö ja poika multa kysyy aina ko tulen töistä, toitko mulle kirjan, haluaisivat aina uusia iltasatukirjoja.
– Tämä on sillä tavalla ollut aivan hauska, ko kävin huoltotöitä tekemässä, tyttö kävi sen aikaa lukemassa autossa ja kirjastossa, sillä kulu aika aivan hyvin.
Maija Muhonen