Hiihdon ilosanomaa tunturiylängöllä

24.03.2017

Pertunmaalainen Turkka Poskiparta osallistuu Saami Ski Racen 90 kilometrin matkalle.

Kerro itsestäsi.
– Olen 48-vuotias maalausalan yrittäjä Etelä-Savosta.
Oletko aiemmin osallistunut Saami Ski Raceen?
– Saami Ski Racea en ole koskaan hiihtänyt, mutta ystäväni Punavaaran Markon kanssa olemme sitä usein suunnitelleet. Tänä vuonna se vihdoin toteutuu. Vaimoani Sirpaa yritän yllyttää 30 kilometrin kisaan, saa nähdä lähteekö.
Miten olet harjoitellut kisaa varten?
– Parina viime vuotena on harjoittelut jääneet tosi vähälle. On ollut talonrakennusprojektia ja kaikenlaista muuta. Tässä vaiheessa sitä aina selittelee, vaikka totuushan on se, että olisinhan minä kerinny, mutten ole viittiny. Tänä talvena näillä etelän lumilla ei ole paljon hurrattu. Hiihtokilometrejä on takana reilu 500.
Mitä odotat kisalta?
– Hienoa keliä. Elämyksiä tunturiylängöltä ja hiihdon ilosanomaa. Kova reissu se tulee varmasti olemaan ja ukko on tiukoilla, mutta kyllä maalissa on aina hieno fiilis. Itsensä voittamista nämä reissut kuitenkin ovat.
Millainen suunnitelma sinulla on matkalle?
– Eka reissu on aina eka reissu. Rauhallisesti alussa ja kiristää loppua kohti, jos jaksaa. Sen verran on kokemusta, ettei se matka tapa, vaan vauhti. 90 pitää kunnioittaa.
Oletko aiemmin kisannut maratonhiihtokilpailuissa?
– Lapponia-hiihtoviikkoon olen osallistunut pari kertaa, samoin Vaskooli-hiihtoon Saariselällä. Savonia, Pogosta, Finlandia ja pitkä 90 kilometrin Pirkan hiihtokin on tullut vuosien varrella kierrettyä. Lisäksi olen hiihtänyt Tartu-maratonin Virossa kolme kertaa.
Mikä on suhteesi Enontekiöön?
– Olen ollut pienestä pitäen jonkun sortin lapinhullu. Pikkupoikana vanhempien kanssa automatkailtiin lapissa ja vanhemmiten vaimon kanssa kesällä vaeltaen ja talvella hiihtäen. Enontekiölle minut toi aikoinaan Tauno-paappa, joka osti 70-luvulla Eero Eiralta Peltovuomasta pienen palstan erämökkiä varten. Paapalta mökki jäi terveyden heikentymisen takia rakentamatta, joten tunsin, että minun on se tehtävä. Harjun Olli Peltovuomasta sen sitten veisteli ja pystytti. Sisähommat tehtiin yhdessä vaimon kanssa viime kesänä valmiiksi.
Tanja Virkkunen

Saami Ski Race hiihdetään Kautokeinosta Hettaan 1. huhtikuuta. Edullisempi ilmoittautuminen päättyy 26. maaliskuuta puolilta öin. Kisan tarkemmat tiedot löytyvät osoitteesta www.saamiskirace.fi.