Oodi ihanalle naiseudelle

21.09.2017

Pimenevä syksy tuo mukanaan glitterin pölyä ja poseerausharjoituksia, joita Revontuli-Opiston burleski-kurssilla opettaa Tiina Puljujärvi.

Mitä on burleski?
– Burleski on esitystaiteen muoto, jossa yhdistetään tanssia ja teatteria komediallinen pilke silmäkulmassa. Burleskitanssi on viihdyttävää, sensuellia, ehkä vähän tuhmaakin, mutta aina tyylikästä. Burleskiesitykseen kuuluu asujen ja asusteiden riisuminen, ja joskus ihmiset sekoittavat burleskitaiteen stripteaseen. Sitä se ei kuitenkaan ole. Vaikka vaatteet vähenevätkin, kaikkea ei paljasteta, vaan pistetään mielikuvitus liikkeelle. Näin voisi kiteyttää hyvän burleskishown. Tärkeintä on asenne ja esiintymisen ilo.
Mitä kurssisi pitää sisällään?
– Kurssin tavoitteena on pitää hauskaa ja löytää naiseuden ilo ja miehuudenkin, sillä miehetkin ovat tervetulleita. Kurssilla tehdään pilke silmäkulmassa poseerausharjoituksia, rakennetaan omaa kuvitteellista tai todellista burleskihahmoa, ja tietysti rakennetaan itse show. Ryhmän tarpeiden ja toiveiden mukaan yksilö tai ryhmäshow, tai jopa molemmat. Esiinnytäänkin yleisölle, jos ryhmä niin tahtoo, mutta kenenkään ei tarvitse uskaltaa enempää kuin hyvältä tuntuu.
Kenelle suosittelisit kurssia?
– Kaikille yli 18-vuotiaille. Yläikärajaa ei ole. Kaikkea kannattaa kokeilla. Kurssi sopii kaikille, jotka haluavat irrotella ja löytää itsestään uusia ulottuvuuksia. Jos arki painaa ja tuntuu harmaalta, tällä kurssilla arki on kaukana ja glitteri pölisee.
Mitä kurssille tulee ottaa mukaan?
– Sellaiset vaatteet, joissa tuntee itsensä ihanaksi. Vaikka verkkarit, jos siltä tuntuu. Muuta ei tarvita, mutta tiukan pipon kannattaa jättää naulakkoon.
Kerro itsestäsi.
– Olen seitsemän vuotta ohjannut erilaisia teatteriryhmiä Kittilässä, ja joitain kursseja myös Muoniossa ja Kolarissa. Taustani ja työtapani onkin teatterihenkistä, näen burleskissa paljon yhtäläisyyttä teatteriesityksen luomisen kanssa, ja teatterillista ajatusta tarvitaan kunnon shown rakentamisessa. Olen ohjannut pari vuotta sitten burleskikurssin Kittilässä hyvällä menestyksellä, sillä olen nykyisin myös erään kurssilla innostuneen burleskitaiteilijan manageri.
Tanja Virkkunen

Revontuli-Opiston burleski-kurssi Hetassa 14.10.–11.11. Ilmoittautumiset 6.10. mennessä www.revontuliopisto.fi tai 0400 120 505.