Saana-Veikot yllyttää liikkumaan

20.04.2017

Kilpisjärven Saana-Veikkojen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Ari Mäkitalo. Talkoilijoita kaivattaisiin lisää.

Millaista jäsenkuntaa Saana-Veikoilla on?
– Kyläläisten lisäksi jäseniä on muualtakin Enontekiöltä. Lisäksi on iso joukko kannattajajäseniä, jotka asuvat eri puolilla Suomea. Monet heistä ovat osallistuneet liikunnalliseen juhannukseen tai ovat muuten Kilpisjärven ystäviä.
– Saana-Veikkojen pitkäaikainen puheenjohtaja Heimo Rantakokko menehtyi viime syksynä. Heimolla oli laaja tuttavapiiri ja sitä kautta tuli paljon etäjäseniä.
Millaisia tapahtumia yhdistys järjestää?
– Suurimmat kertatapahtumat ovat olleet erävaelluksen ja tunturisuunnistuksen Suomen mestaruuskisat. Joka vuosi järjestetään liikunnallinen juhannus yhdessä Elämäntapaliiton kanssa. Juhannushiihto saa eniten huomiota, mutta juhannuksena myös juostaan, suunnistetaan ja heitetään saapasta.
Miten Saana-Veikot hankkii varoja toimintaansa?
– Tärkein tulolähde on makkaran, kahvin ja munkkien myynti Vain kaksi kalaa -pilkkikilpailun aikaan. Saana-Veikoilla on myyntipiste jäällä ja lisäksi kilpailualueella kiertää myyntireki. Homma toimii pienen aktiiviporukan voimin. Monet ovat olleet mukana vuosikymmeniä. Lisää talkoilijoita toivottaisiin.
Miten Saana-Veikot huomioi lapset ja nuoret?
– Hiihto- ja urheilukilpailut pidetään joka vuosi. Avustamme sporttileirille tai muihin liikuntatapahtumiin meneviä nuoria. Koko perheen tapahtuma on alkutalven Levin reissu, jonka yhteydessä pääsee vaikka uimaan tai mäkeen. Pimeän vuodenajan liikuntaan kannustetaan KuntoON kaamoksessa -tempauksella, jossa osallistujien kesken arvotaan rahapalkinto.
Ensi kesänä yhdistys on mukana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmatarjonnassa. Mitä tarkoittaa ”Saanan valloitus yksin, juhannusyönä yhdessä”?
– Kesäkuun alusta syyskuun loppuun suomalaisia innostetaan käymään Saanan päällä yksin tai kaverin kanssa. Juhannuksena Saana valloitetaan yhdessä isolla joukolla. Tämä oli alun perin Heimon idea, ja tapahtuma hyväksyttiin juhlavuoden ohjelmaan. Kun Heimo on nyt poissa, juhannusyön yhteisvaelluksella kunnioitetaan hänen muistoaan.
Sirpa Karjalainen