A-
A+
A-
A+
Mikkola aloittanee elokuun loppupuolella.
Valtuusto on yksimielisesti ja erityisen sopuisasti valinnut Enontekiön kunnanjohtajaksi YAMK insinööri Samuli Mikkolan. Mikkola toimii tällä hetkellä Inarin elinkeinojohtajana.
– Tosi hyvällä fiiliksellä ja iloisella mielellä olen ollut valinnasta, Samuli Mikkola toteaa.
Mikkola kertoo yleisesti seuraavansa Lapin kuntakentän tapahtumia, ja myös Enontekiön tapahtumat ovat tuttuja.
– Koskaan en ole asunut Enontekiöllä, mutta lomareissuja olen sinne suunnalle kyllä tehnyt.
Mikkola uskoo Enontekiön olevan elinkeinorakenteeltaan, väestöltään ja toimintakulttuuriltaan suhteellisen paljon Inarin kaltainen.
– Ei minulla varmasti sen suhteen isompia sopeutumisongelmia tule olemaan.
Kuntakentällä on Lapissa runsaasti vaihtuvuutta tällä hetkellä.
– Nyt on tällaisia tilaisuuksia ollut avoimena useassa kunnassa.
Hän kertoo hakeneensa toukokuun puolivälin jälkeen ensin Keminmaan kunnanjohtajaksi ja sitten Enontekiölle.
– Hakuprosessi oli Enontekiöllä nopeampi, ja myös haastattelut tehtiin aikaisemmin. Jättäydyin pois Keminmaan haastatteluista, koska Enontekiöllä olin jo niin pitkällä. Enontekiö on minulle myös kuntana mieluisampi ja tutumman oloinen, Mikkola kertoo.
Myös oma ammatillinen kehittyminen sai Mikkolan hakemaan kunnanjohtajan paikkoja.
– Ehkä nyt on tavallaan seuraava askel uralla otettu, hän pohtii.
Mikkola kertoo kotikylänsä olevan Nuorgam, Suomen pohjoisin kylä Utsjoen kunnassa.
– Siellä olen varttunut ja ala-asteenkin käynyt. Utsjoella suoritin yläasteen ja Utsjoen saamelaislukion. Toimintaympäristö ja pohjoisen kylät ovat hyvinkin tuttuja pitkältä ajalta.
Saamen kieltä hän kertoo osaavansa jonkin verran, koska on sitä ala-asteelta lukioon saakka opiskellut, ja kieli on merkitty hänen toiseksi äidinkielekseen esimerkiksi lukion päästötodistukseen.
– Opiskeluista on kuitenkin sen verran aikaa, että kieli on päässyt ruostumaan, joten nyt kun minut saamelaisalueen kunnanjohtajaksi valittiin, pyrin varmaan opiskelemaan saamea lisää, Mikkola uskoo.
Mikkola aloittanee Enontekiön kunnanjohtajana elokuun loppupuoliskolla. Kunnallisessa prosessissa on aikataulullisesti omat raaminsa eli pöytäkirjan tarkastuksen jälkeen alkaa valitusaika, joka on odotettava.
–Vt. kunnanjohtaja Birgitta Eira myös lupautui olemaan yhtä aikaa muutaman päivän töissä, jotta hän voi opastaa ja perehdyttää minut käytännön asioihin, Mikkola kiittelee.
Kunnanjohtajan paikkaa haki kaiken kaikkiaan kahdeksan, joista Mikkolan lisäksi haastateltiin yhteiskuntatieteiden maisteri Pirkkoliisa Pohjola ja kauppatieteiden maisteri Juha Putkonen.
Kunnanjohtajan avointa virkaa on hoitanut maaliskuun alusta Birgitta Eira. Hänet valittiin vt. kunnanjohtajaksi enintään kuudeksi kuukaudeksi tai siihen saakka kunnes viran varsinainen hoitaja aloittaa tehtävässä.
Hallintojohtajaksi valtuusto niin ikään yksimielisesti valitsi hallintotieteiden maisteri Marja-Riitta Lukkari. Lukkari toimii tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntijana Yhteisöt ja toimintakyky -osastolla.
Hallintojohtajan paikkaan saatiin kolme hakemusta, ja paikkaa varten haastateltiin Lukkarin lisäksi filosofian maisteri Jaana Saha. Hallintojohtajan virkaa on maaliskuun alusta lähtien hoidettu sisäisin järjestelyin.
TIETOLAATIKKO