A-
A+
A-
A+
Kansanedustaja Heikki Autto (4. vasemmalta) kutsui eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan vierailulle Tunturi-Lappiin tutustumaan etenkin Valtatie 21:een. Kuvaa pysähdyttiin ottamaan Suomen maanteiden korkeimmassa kohdassa Muotkatakassa.
Liikenne- ja viestintävaliokunta
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta pääsi rekan kyydillä Kilpisjärvelle.
Katja Keskitalo
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta vieraili Tunturi-Lapissa viime viikolla. Käynnin kantava teema oli valiokunnan vierailulle kutsuneen valiokunnan jäsenen, kansanedustaja Heikki Autton mukaan Valtatie 21.
Aiheeseen valiokunta pääsi tutustumaan poikkeuksellisella tavalla ja hyvin konkreettisesti SKAL Pohjois-Suomen edustajan, torniolaisen kuljetusyrittäjän Juhani Maliniemen mukana.
– Jokainen kansanedustaja pääsi vuorollaan bussista hänen rekkansa hyttiin, kun matkaa tehtiin Muoniosta kohti Kilpisjärveä, Autto kertoo.
Maliniemi kertoi valiokunnan jäsenille tosiasioita siitä, mitä kuljettajan työ voi olla pitkän talven pimeässä ja tuiskuissa.
– Kansanedustajakollegat olivat vakuuttuneita siitä, mitä kuulivat.
Suomen huoltovarmuuden kannalta Vt21:n yhteyden merkitys Norjaan nousee Autton mielestä kriittisen tärkeäksi nykyisessä maailmantilanteessa.
– Mutta myös kokonaisuudessaan meidän maanpuolustuksemme ja turvallisuutemme kannalta.
Autton mukaan valiokunta vakuuttui tien välityskyvyn noston tarpeellisuudesta koko Suomenkin näkökulmasta.
– Se pitää tehdä niin sanotusti hyvän sään aikana, ennen kuin sitä tosi paikassa täysimittaisesti tarvitaan.
Ukrainan sota asettaa Autton mukaan kaiken valtakunnallisen liikennesuunnittelun uuteen asentoon, ja aikaisemmat hyötykustannuslaskelmat menettävät merkityksensä, koska esimerkiksi Venäjän kanssa tehty kaupankäynti loppuu.
– Me emme tiedä, kuinka kauan kriisi kestää, mutta tällä hetkellä odotusarvo on se, että se kestää todella pitkään.
Juuri sen vuoksi myös liikenneinvestoinnit pitänee suunnata eri tavalla, ja jatkossa Suomen sisällä korostuvat etelä-pohjoissuuntainen linja sekä yhteydet länteen.
Enontekiön vt. kunnanjohtaja Birgitta Eira matkusti yhdessä valiokunnan kanssa Palojoensuusta Kilpisjärvelle ja käytti matkustusajan hyväkseen kertomalla enontekiöläisille järjestetystä tiestön kuntoon liittyvästä kuntalaiskyselystä.
Kilpisjärven tulliaseman päällikkö Marjut Muotkajärvi valaisi valiokuntaa rajaliikenteestä, jossa kuljetusmäärät ovat suuria jo nyt. Myös Heikki Autto toteaa raskaan liikenteen määrä vaikuttavan Vt21:llä arjen turvallisuuteen ja olevan iso asia paikallisten ihmisten kannalta.
Hän uskoo, että yhteinen huoli on nyt olemassa ja että kiireellisten toimenpiteiden tarve tiedostetaan.
– Olen toiveikas, että lähiaikoina niitä päästään tekemäänkin.
Ennen Kilpisjärvelle siirtymistä valiokunta tutustui Muoniossa autotestaustoimintaan ja älytiehen.
– Keskustelimme siitä, että älytie tuo mahdollisuuksia myös juuri testaustoimintaan, kun liikenne edelleen tulevaisuudessa kehittyy, Heikki Autto sanoo.
Autton mukaan on tärkeää, että Tunturi-Lapissa on jo resursseja ottaa vastaan toimintaa, vaikka sormia napsauttamalla se ei tulekaan vielä tapahtumaan.
Muonion kunnan edustajat kertoivat valiokunnalle kunnan elinkeinoista, kuten matkailusta, mutta myös kylmäteknologiasta.
– Kaikkien puheenvuoroissa kuitenkin korostui Vt21, painottaa Autto.
Valiokunta tutustui Enontekiöllä myös lentoasemaan. Lentoaseman tulevaisuudesta valiokunta sai toiveikasta tietoa, sillä matkustajamäärät ovat palautuneet aikaan ennen pandemiaa ja Euroopasta, eritoten Britanniasta, halutaan matkustaa Lappiin.
Jonkin verran valtionavustusta on edelleen olemassa, mutta Autton mielestä lentoaseman perusinfrastruktuurin parantamiseen tarvitaan selvästi vielä enemmän valtion tukea.
– Valiokuntakin sai tietoa konkreettisista toimenpiteistä, joita tarvitaan, jotta kasvavaa matkailua voitaisiin tukea, Autto toteaa.
Myös Enontekiön lentokentän sijainti turvallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta herätti keskustelua. Enontekiön kunnan mukaan toiveissa on saada tulevaisuudessa lentokentälle ympärivuorokautisesti palveleva tukikohta pelastushelikoptereille, mikä palvelisi myös rajavartiolaitosta ja puolustusvoimia.
Lentoasemalla valiokunta kuuli myös paikallisten puheenvuoroja arjen turvallisuudesta.
Lapin sairaanhoitopiirin ensihoitaja Petteri Niemi kertoi valiokunnalle, että suuronnettomuusriski Vt21:llä on todellinen, sillä joka vuosi tapahtuu läheltä piti -tilanteita. Lapin pelastuslaitoksen Pohto Kirkkalan mukaan muutamaan vuoteen ei ole ollut ihmishenkiä vaativia onnettomuuksia, mutta se on vain hyvää tuuria. Kirkkala painotti, että suurin osa pelastustyöntekijöistä on vapaapalokuntalaisia, ja kuormitus käy heille koko ajan suuremmaksi.
Kotipalvelutyöntekijä ja työkseen autolla liikkuvan Piia Juuson mukaan työmatkojen ajaminen on vaarallista, mutta myös asiakaskäynti jää usein käymättä, koska tie on tukossa.
– Meidät enontekiöläiset tunnetaan siitä, että asiat eivät ole niin päivän päälle, mutta nyt emme mekään jaksa odottaa, että tuo tie korjataan.
Puheenvuoroissa korostui tiestön kunnon lisäksi myös se, että matkapuhelinyhteyksien tulisi toimia yhtä lailla joka puolella kuntaa.
Pohto Kirkkala kertoi valiokunnalle, että parikymmentä kilometriä maantien laidasta tunturiin päin puhelinyhteydet ovat aika heikot, ja on paikkoja, joissa edes virve-puhelimet eivät kuulu.
Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Suna Kymäläisen mukaan puhelinyhteydet ovat myös yhdenvertaisuuskysymys.
Kilpisjärvellä valiokunta tutustui muun muassa Sodankylän Geofysiikan Observatorion KAIRA-tutkaan ja osallistui Veteraanipäivän juhlallisuuksiin. Vielä Kittilässäkin valiokunta ehti tutustua Finavian lentoasemien tilanteeseen ja Kittilän lentoasemaan konkreettisesti.
Vierailu oli järjestetty yhteistyössä Lapin liiton kanssa.
” Se pitää tehdä niin sanotusti hyvän sään aikana, ennen kuin sitä tosi paikassa täysimittaisesti tarvitaan.
TIETOLAATIKKO
Valiokunnan tulokas järjesti vierailun
Heikki Auttolle jäi valiokuntavierailusta erittäin positiivinen vire päälle.
– Koska itse olen Hetasta kotoisin ja enontekiöläinen, Muoniossa kouluni käynyt, niin minulle oli iso juttu, että sain tuoda valiokunnan kotiseudulleni, Autto sanoo.
Vaikka Vt21 ja arjen turvallisuus olivat keskusteluissa päällimmäisinä, Autto pääsi kertomaan myös Pallas-Ylläs-kansallispuistosta sekä muista matkailukohteista Tunturi-Lapissa.
Hän on aiemmin ollut eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa Kokoomuksen valiokuntavastaavana. Kun koronapandemia vaikutti myös lentoihin, Autton osallistuminen tuon valiokunnan kokoontumisiin vaikeutui huomattavasti.
– Pyysin vaihtoa liikenne- ja viestintävaliokuntaan, ja Lapin kannaltahan minulla on muutenkin tämän valiokunnan toiminta kiinnostanut, koska siihen on ollut tarvetta.
Autto aloitti lautakunnassa uutena viime syksynä ja kutsui valiokunnan ensitöikseen Lapin vierailulle.