A-
A+
A-
A+
Sopraano Jonna Sinikummun ja pianisti Matti Pohjoisahon kirkkokonserttikiertue koostuu kesän hetkistä.
Katja Keskitalo
– On minun henkilökohtainen unelmani, että saisin tuoda kotiseudulle sitä musiikin iloa, jota itse koen.
Sopraano Jonna Sinikumpu on kotoisin Muoniosta, ja hänen juurensa ulottuvat myös Enontekiölle. Nyt hän on yhdessä pianisti-diplomiurkuri Matti Pohjoisahon kanssa tulossa konsertoimaan Tunturi-Lappiin.
Sinikumpu myöntää, että on jännittävää tulla esiintymään tänne, mistä on lähtöisin.
– Kiertue on minulle ensimmäinen, ja siksi halusinkin vähän haastaa itseäni tulemalla heti kaikkien tuttujen nähtäväksi, Sinikumpu nauraa ja lisää:
– On mentävä suoraan kohti pelkoja, että niistä pääsee yli.
Nuorempana hän kärsi ujoudesta ja lauloi poppia.
– Laulan kun en laulamatta olla voi, vaikka tosi pitkään lauloin salaa. Ehkä viime kesänä ihmiset on ensimmäisen kerran kuulleet, että laulan klassista.
Musiikista Sinikumpu on äärimmäisen onnellinen.
– Tämä on niin hauskaa! Jos olen kerrankin löytänyt elämässä sen, mille mie palan ja mikä on minun intohimoni, niin kyllä mie haluan katsoa, kuinka pitkälle voin päästä ja mitä kaikkea sillä voi tehdä.
Ensin, lukion ja vuoden työelämässä olemisen jälkeen Sinikumpu kuitenkin lähti lukemaan liiketaloutta.
– Mie yritin olla järkevä, mutta kyllä se musiikki sieltä jostakin nousi. Soitin äidille ja kysyin, että onko täällä pakko olla.
Liiketalouskaan ei tosin ollut Sinikummulle täysin turha kokemus, sillä hän opiskeli koulussa venäjää ja ranskaa.
– Nyt mie tarvitsen niitä laulaessa, ihmeellistä! Sinikumpu iloitsee.
Sinikumpu on sittemmin opiskellut muun muassa Lasse Penttisen ja Annika Myllärin sekä tunnettujen oopperalaulajien Anu Komsin ja Mari Palon ohjauksessa.
– Se on ihan ihmeellistä, että heidän opetuksensa on mahdollistunut. Elän kyllä tällä hetkellä unelmaani.
Sinikummun ohjelmisto on laaja ja monipuolinen, aina keskiajalta nykymusiikkiin asti.
Konserttikiertue Kesämusiikkia koostuu kesän eri hetkistä.
– Laulut vievät hetkiin ja tunteisiin, jotka ovat varmasti kaikille tuttuja. Mukana on Oskar Merikantoa, mutta myös hieman erikoisempia lauluja, jotka ovat minulle tärkeitä henkilökohtaisesti. Lisäksi esitämme virsiä, ja Matti soittaa myös soolokappaleita, Sinikumpu kertoo.
Yhteistyö Pohjoisahon kanssa alkoi Kokkolan Centria-ammattikorkeakoulussa, jossa he molemmat ovat opiskelleet vuodesta 2018.
– Tarvitsin yhteen projektiin pianistia ja pyysin Mattia. Lied-duossa kumpikaan ei pärjää ilman toista. Me pääsemme samaan maailmaan hetkittäin, ja se on tosi harvinaista. Meillä on samanlainen sielunmaisema.
Pohjoisaho on suorittanut vuonna 2014 urkujensoiton A-tutkinnon Sibelius-Akatemiassa Helsingissä, ja lisäksi hän on opiskellut Amsterdamin konservatoriossa. Pohjoisaho on esiintynyt Keski-Euroopassa, muun muassa Berliinin tuomiokirkossa, sekä kotimaassa esimerkiksi Kotkan urkuviikoilla ja Helsingin urkukesässä.
Kotiseutu on Sinikummulle tärkeä.
– Se on todella iso tekijä siinä, millaiseksi yksilö rakentuu. On ollut ihan valtavan suuri etuoikeus kasvaa Muoniossa. Koko seutu on hirveän rakasta. Täällä ihmiset tuntevat toisensa.
Vuontisjärvellä on Sinikummun ämmilä, hänen äitinsä Eijan lapsuuskoti.
– Lapsena vietin siellä kaikki hiihtolomat ja kesälomillakin olimme pitempiä pätkiä. Hietamellan päällä on juostu ja Lauri-vaarin kanssa on paljon kalastettu. Nyt kun en asu enää Muoniossa, tulee Vuontisjärvelläkin käytyä vähän harvemmin, Sinikumpu kertoo.
Tunturi-Lappia hän ei silti aio unohtaa.
– Elämä on täällä niin aitoa. Ihmisyyden ydin on täällä paljon enemmän näkyvillä kuin kaupungissa. Siellä jää kiireen alle ja suorittamiseen kiinni, pitää tehdä asioita, koska muutkin tekevät.
Sinikumpu sanoo olevansa oma itsensä lavalla.
– Siinä olen kokonaisena, kaikkine historioineni.
Syksyllä hän istuu itse silmät säihkyen yleisön puolella.
– Pääsen kuuntelemaan maailman kuulua tenoria Ian Bostridgea Mäntän musiikkijuhlille. Sillä on ihana ääni! On paljon ihmisiä, keitä katsoa ylöspäin ja keltä oppia.
Suunnitelmia Sinikummulla riittää, ja kuten sanotaan: perästä kuuluu.
Kesämusiikkia-konsertti torstaina 8.7. kello 19 Enontekiön kirkossa. Sitä ennen konsertit maanantaina 5.7. kello 18 Kolarin kirkossa, tiistaina 6.7. kello 19 Pyhän Laurin kappelissa Äkäslompolossa ja keskiviikkona 7.7. kello 19 Muonion kirkossa. Konsertteihin on vapaa pääsy, ohjelmamaksu 10 euroa.
TIETOLAATIKKO