A-
A+
A-
A+
15 valtuutettua ja varavaltuutettua tyrmää pormestarimallin ja vaatii asioiden avointa viestimistä jo valmisteluvaiheessa.
Viisitoista Enontekiön valtuutettua ja varavaltuutettua on ottanut kantaa Enontekiön kunnan johtamisjärjestelyihin. He toteavat olevansa erittäin huolestuneita Enontekiön kunnan johtamisesta, hallinnosta ja siitä aiheutuvista seurauksista.
Kannanotto on esitetty Enontekiön kunnanhallitukselle, ja se on tuotu esille myös eilisessä kunnanhallituksen kokouksessa.
Kannanotossa esitetään kolme vaatimusta. Kunnanjohtajan, hallintojohtajan ja elinvoimajohtajan virat on laitettava heti haettavaksi. Nykyisen hallintojohtajan viransijaisuutta on jatkettava siihen saakka, kunnes saa vakituisen hallintojohtajan rekrytoitua. Nykyinen kuntajohtajamalli tulee säilyttää eikä pormestarimallia saa edes harkita.
Perusteluja vaatimuksille on useita.
Kärkeen on nostettu kuntapuolen uudistukset, kuten sote-uudistus, joka siirtää kunnilta palveluja hyvinvointialueelle sekä työllisyyspalveluiden siirtyminen kuntiin vuonna 2024, kun samalla perustetaan laajemmat työllisyysalueet.
– Kuntien tulee asemoida ja organisoida toimintonsa uudelleen paremmin sopiviksi uuteen rooliin nähden. Siinä parhaiten menestyvät kunnat ovat voittajia. Sen takia tarvitsemme koulutettuja, osaavia ja ammattitaitoisia johtajia ja asiantuntijoita
luottamushenkilöiden rinnalle.
Kannanotossa todetaan myös, että Enontekiön kunnan uskottavuuden, luotettavuuden ja elinvoimaisuuden kannalta on erittäin tärkeää, että kunnan johtavien viranhaltijoiden virat täytetään mahdollisimman nopeasti eikä johtamisjärjestelmää ei muuteta nykyisestä kunnanjohtajavetoisesta pormestarimalliin. Kannanoton mukaan useat yhteydenotot niin kuntalaisilta kuin muualta maakunnasta kielivät suuresta huolesta, tuleeko kunta selviytymään kuntakentän isoista muutoksista tilanteessa, jossa ei ole vakituisia johtavia viranhaltijoita viroissa eikä uusien hakuprosesseja ole aloitettu.
– Nykytilanne ilman johtavien viranhaltijoiden virkojen täyttämistä on kestämätön, ja se johtaa muun muassa kunnan asioiden asiantuntevan valmistelun halvaantumiseen, huonoon hallintoon, päätöksenteon ennakoimattomuuteen, kuntaviestinnän epäonnistumiseen ja kunnan maineen tahriintumiseen, kannanotto painottaa.
Pormestarimalli kyseenalaistetaan täysin. Luottamushenkilöiden mielestä johtamisen osaaminen romahtaa pienellä paikkakunnalla, poliittinen valta keskittyy yhä pienemmälle joukolle ja jääviydet tuottavat hankaluutta.
– Pormestarimalliin siirtyminen tapahtuu yleensä valtuustokauden alussa yhteisen poliittisen tahdon ja kuntalaisten tahdon mukaisesti. Silloin puolueet ja valitsijayhdistykset menevät vaaleihin pormestariehdokkaan kasvoilla ja nimellä.
Kannanotto painottaa, ettei kesken valtuustokautta pormestarimalliin siirtyminen toteuta äänestäjien tahtoa, ja jos siihen on tarkoituksenmukaista siirtyä, kansanäänestystä mallista tulee ehdottomasti harkita.
Harkittavaksi kannanotto nostaa myös sote-uudistuksen myötä hallinto- ja henkilöstöjohtajan tehtävien yhdistämisen ensi vuoden alusta alkaen.
Lentoaseman, lentoliikenteen ja matkailun näkökulmasta tilanne on kestämätön, samoin kunnan eri hankkeiden, todetaan kannanotossa myös.
– Yritysten ja elinvoiman kehittäminen on pysähtynyt ja tekemättömät tehtävät organisaatiossa kuormittavat muuta henkilöstöä sekä viestivät ulospäin negatiivisesti. Yritykset tarvitsevat tukea selvitäkseen ja kasvaakseen.
Myös sitä, että kunnan tulee viestiä avoimesti kaikista tärkeistä asioita kuntalaisille jo valmisteluvaiheessa, painotetaan.
– Mielestämme nykyinen poliittinen johtamistapa tarvitsee uuden suunnan.
Kunnanhallitukselle eilisessä kokouksessa esitetyn kannanoton ovat allekirjoittaneet Johtti Sapmelaččan Janne Näkkäläjärvi, Per-Oula Juuso, Tytti Valkeapää, Lars-Aslak Tornensis, kristillisdemokraattien Outi Kurkela, kokoomuksen Helinä Hautamäki, Janne Laakkonen, Daniela Ranta, Taru Mäkitalo ja keskustan Elli-Marja Kultima, Juha-Pekka Mäntyvaara, Sari Norrgård, Unto Kultima, Seppo Alatörmänen ja Kalevi Keskitalo.
TIETOLAATIKKO