A-
A+
A-
A+
Päämajassa voivat kaikki kunnan työikäiset kohdata.
Katja Keskitalo
Päämaja. Komea nimi, mutta niin pitää ollakin: kyseessä on tärkeä paikka. Sotien kanssa sillä ei ole mitään tekemistä, ennemminkin siellä rakennetaan rauhaa.
Päämaja on tarkoitettu kaikille työikäisille kuntalaisille, työttömille ja työnantajille kohtaamispaikaksi. Päämaja on paikka, josta voit hakea vastauksia mihin tahansa työllisyyteen liittyviin kysymyksiin.
Päämajan avajaisia vietettiin toissa viikolla ja tasaiseen tahtiin väkeä tiloihin tutustuukin. Paikan käy katsastamassa myös Johan Antti Palojärvi.
– Mielenkiinnosta tulin kattomhan paikkaa, Palojärvi sanoo.
Hän kertoo itse olevansa eläkeläinen, mutta pitää paikkaa silti tärkeänä.
– Paikka on työttömille erittäin tarpeellinen. Olisin varmasti ittekki käyttäny paikan palveluja, olen semmonen sosiaalinen ja avoin ihminen. Tämmösessä paikassa voipi toisten kans keskustella asioista.
Sitä mieltä Palojärvi myös on, että osaa ihmisistä pitäisi melkeinpä kotoa käydä hakemassa.
– Ei net kaikki tänne ole tulemassa, net on jo syrjäytynhet. Syrjäkylilä syrjäytynheitä on paljon, Palojärvi sanoo.
Elämä Enontekiöllä on Palojärven mielestä hiipumassa.
– Meitä eläkeläisiä on liikaa.
Anja-Maija Lundellin mielestä hanke ja paikka on tosi hyvä.
– Varsinkin nyt, kun nämä palvelut siirtyvät kunnan alle, tälle on varmasti tarvetta, toteaa Lundell.
Hän toivoo, että ihmiset myös kaikilta kyliltä pääsevät hyödyntämään paikkaa.
– Voisi olla vaikka yhteiskuljetuksia. Tällä tulee varmasti olemaan iso merkitys.
Lundell on paikalla niin valtuutetun kuin yrittäjänkin ominaisuudessa.
– Toivottavasti yrittäjätkin innostuisivat tästä asiasta, vaikka heillä olisi vain sesonkiluonteistakin yrittämistä.
Päämajalla on Lundellin mielestä myös merkitystä ihmisten sosiaaliselle elämälle.
– Tämä on ehottomasti myös matalan kynnyksen kohtaamispaikka. Tilat ovat sopivat ja keskeisellä paikalla, ja tässähän pystyy varmasti joitakin kurssejakin pitämään, Lundell toteaa.
Päämajan taustalla on kunnan Hyvinvoiva kuntalainen – työllisyyden kehittäminen Enontekiöllä -hanke, jossa työskentelevät Tiina Aaltonen ja Jenni Peteri. Hankkeen tarkoituksena on saada luotua toimintamalleja käytännön työhön eli siihen, miten Enontekiöllä tulevaisuudessa hoidetaan työllisyysasioita. Toimintamallien suunnitteluun Aaltonen ja Peteri toivovat kaikkien kuntalaisten ajatuksia, sillä halu on yhdessä luoda sellaisia toimintoja, jotka palvelevat koko kuntaa ja juuri enontekiöläisiä.
Myös mahdollisia kylätalkkareille tarjottavia työkohteita voi vinkata vaikkapa sähköpostitse joko jenni.peteri@enontekio.fi tai tiina.aaltonen@enontekio.fi.
Hyvinvointilautakunnan jäsen Marko Keskitalo on jo aiemmin lautakunnan kokouksessa tuonut esille kylätalkkari-asiaa.
– Olin kuullut, että sellaisille olis tarvetta. Joka kylässä alkaa olemaan paljon vanhuksia ja muitakin, jotka tarvitsevat joskus apua, kyllähän heitä pitää auttaa, Keskitalo kertoo.
Hän jatkaa, että samalla autetaan kylän elinvoimaisuutta, jos vanhukset voivat vielä asua kotona. Keskitalo visioi myös, että kylätalkkarit voisivat pitää kylän elinympäristöä siistinä.
– Kyläyhdistysten kannattaa myös kokoontua ja miettiä, olisiko heillä tarjota pienimuotoisia korjaus- tai kunnossapito hommia, pohtii Keskitalo.
Päämaja kunnan virastotalon vasemmassa päädyssä on avoinna 8. kesäkuuta alkaen keskiviikkoisin ja torstaisin klo 10–14. Poikkeusaukioloajoista ilmoitetaan erikseen.
TIETOLAATIKKO
Syksyllä tulee erityinen tet –
työnantajien toivotaan pohtivan asiaa jo nyt ja tulevassa kyselyssä
Enontekiön kunnan vammaisneuvosto järjestää syyskuun alussa yhdessä Hyvinvoiva kuntalainen – työllisyyden kehittäminen Enontekiöllä -hankkeen kanssa työelämään tutustumisviikon, erityis-tet-viikon.
Tarkoituksena on tarjota vammaisille ja osatyökykyisille henkilöille mahdollisuuksia kokeilla erilaisia töitä, mutta samalla myös työnantajat saavat mahdollisuuden tarjota töitä.
Erityis-tet-viikko järjestetään 5.-9. syyskuuta, mutta toimintakeskus Hyrylän ohjaajan Päivi Ikosen mukaan yrittäjät ja mahdolliset työnantajat ovat saamassa asiasta viestiä jo aivan lähiviikkojen aikana.
– Tarkoituksena on laittaa heille sähköpostitse kysely, jolla selvitetään mahdolliset tehtävät tai työt vammaisille tai osatyökykyisille. Kysymme myös, minkälainen aikataulu työnantajilla tuohon aikaan on, ja että ovatko he valmiit ottamaan vastaan erityis-tettiläisiä, Ikonen toteaa.
Koska kyseessä on työelämään tutustuminen, palkkakustannuksia yrittäjien ei tarvitse pelätä, niitä ei tule.
– Tärkeää olisi miettiä valmiiksi, minkälaisia töitä yrityksessä mahdollisesti olisi. Töitä ei tarvitse löytyä kahdeksaksi tunniksi vaan se voi olla vaikka yhtenä päivänä kaksi tuntia tai kahtena päivänä kolme. Aika on sovittavissa yrityskohtaisesti, Ikonen lupaa.
Alustava ohjelma erityis-tet-viikolle on jo olemassa. Kyseisen viikon maanantaina on info-päivä, ja silloin asiantuntijat kertovat yleensä vammaisten ja osatyökykyisten työssäkäynnistä ja työllistämisestä.
– Puhujiksi infopäivään on jo tulossa Invalidiliiton ja Kehitysvammaliiton työllisyyden asiantuntijoita. Myös Kelan puolesta kerrotaan erilaisista tuista, jotka mahdollisesti kuuluvat työnantajille. Tarkoitus olisi myös koittaa saada kokemusasiantuntija kertomaan omasta puolestaan asiasta, Ikonen sanoo.
Tiistai, keskiviikko ja torstai olisivat työelämään tutustumisen päiviä ja perjantai kokemusten palautepäivä.
– Kokeilun toiveena olisi, että mahdollisesti löytyisi jossain vaiheessa myös aivan palkallistakin työtä.