A-
A+
A-
A+
Aava Käsivarsi on suomalaisillekin laskijoille uutta herkkua.
teksti: Ville-Matti Hannu
kuvat: Olli Oilinki
Viime vuonna vapaalaskun harrastajat saapuivat suurin joukoin Enontekiölle ja Kilpisjärvelle. Enontekiöllä järjestettiin 16. helmikuuta workshop, jossa käsiteltiin alueen potentiaalia vapaalaskupaikkana, sekä miten alueen markkinointia kannattaisi lähestyä. Workshopin järjesti Enontekiön matkailun arvoketjun kehittämishanke ja sen vetäjänä toimi ammattilumilautailija Antti Autti.
– Kyllä Enontekiöltä löytyy todella hienot puitteet vapaalaskuun. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston pohjoispäästä löytyy hyvää maastoa laskettavaksi varsinkin alkutalvesta. Käsivarren erämaa-alue on todella upea paikka, kun valoa alkaa olemaan enemmän, Autti kertoo.
Lumilautailu-urallaan Autti voitti big airin ja halfpipen maailmanmestaruudet sekä Winter X-games superpipen ensimmäisenä eurooppalaisena.
Autti korostaa, että käsivarren erämaa-alue voi olla eksoottinen myös suomalaisille.
– Kyseessä on korkea ylänköalue, missä laakson pohjat voivat olla seitsemässä sadassa metrissä, mikä itsessään luo korkealla olon tunteen. Tuo alue on jo pelkästään sen uskomattoman aavan maiseman puolesta kokemisen arvoinen. Sen lisäksi, että sen luonto on todella ainutlaatuista, siellä sijaitsee kaikki Suomen yli tuhatmetriset tunturit. Se vetää vertoja mille tahansa maailmalla koetulle paikalle.
Itseohjautuvuus on ollut pitkään yksi suomalaisen vapaalaskukulttuurin peruselementeistä. Vaikka osa laskijoista löytääkin tuntureille itse, se ei tarkoita etteikö markkinointia tarvittaisi, Autti kertoo.
– Kyllä markkinoinnista on hyötyä, kun pyritään nostamaan laji ihmisten tietoisuuteen. Se on kuitenkin loppupeleissä Suomessa todella pieni ryhmä, joka lähtee itsekseen laskemaan. Ja lajissa löytyy todella paljon opeteltavaa. Ammattitaitoisilla ihmisillä, joilla on tietyt sertifikaatit, on paljon sellaista tietotaitoa, mitä kannattaa jakaa ja markkinoida. Sen lisäksi täytyy paikallisten tahojen kanssa käydä läpi, minkälaiset toimintamallit ovat vapaalaskun suhteen sallittuja Enontekiön alueella. Tämä on mielestäni kaikista tärkein asia ottaa huomioon.
Vuodesta 2010 lähtien Autti on keskittynyt vapaalaskuun ja tehnyt elokuva- ja videoprojekteja sekä erikoistunut vapaalaskuun liittyvien tuotanto- ja ohjelmapalvelukokonaisuuksien luomiseen. Tällä hetkellä hän kuvaa Arctic Lines -sarjaa, jonka jaksot sijoittuvat Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan.
– Sarja käsittelee pohjoisen monimuotoisuutta lumilautailijan ja vapaalaskijan näkökulmasta. Tavoitteena on korostaa myös vastuullisuutta sekä ilmastoasioiden tärkeyttä ja sitä, ettei aina tarvitse lähteä maailman ääriin etsimään kokemuksia.
Kyseessä on myös Autin henkilökohtainen tutkimusmatka omaan mieleen ja päätöksentekoon tiukoissa tilanteissa.
– Koska mie lasken ammatikseni, siihen kuuluu riskin ottaminen ja ymmärtäminen. Haastan itseäni ja omaa osaamista joskus haastavassa ympäristössä. Tätä riskinotto prosessia pyrin sarjassa avaamaan ja reflektoimaan. Vaikka tavan harrastaja ei yhtä haastaviin olosuhteisiin päätyisikään, se voi kuitenkin antaa työkaluja heille oman riskitason päätöksentekoon.
Enontekiö on sarjassa edustettuna kahdella jaksolla.
– Jaksot seitsemän ja kahdeksan kuvattiin viime vuonna Termisjärven ja Ridnitšohkkan alueilla. Tänä vuonna palataan jälleen Enontekiölle kuvaamaan sarjaa. Kyllä siellä laskettavaa riittää.
Tunturi-Lapin Huiput ilmestyy joka toinen viikko koko kevään ajan. Lue lehti maksutta täältä
"Se vetää vertoja mille tahansa maailmalla koetulle paikalle. Antti Autti
TIETOLAATIKKO