A-
A+
A-
A+
– Vaimoni varmasti hiihtää, hän on Hetan Musiikkipäivien avecini, rukattaa lääketieteen tohtori, lastenpsykiatrian dosentti sekä lasten- ja nuorisopsykoterapeutti Jari Sinkkonen luopumaan harrastuspuolen hoitamisesta.
Eikä siinä mitään, ensi kosketus Enontekiöön olikin, kun Mirja Sinkkonen aikoinaan kävi hiihtämässä Hetassa pääsiäisen seuduilla.
– Hän tuli aivan onnellisena silloin kotiin.
Sen jälkeen Sinkkoset kävivät yhdessä useampana keväänä Hetassa ja majoittuivat aina Hetan Majatalossa. Yhdessä käytiin myös hiihtämässä. Latujen lisäksi Sinkkoset tutustuivat myös Musiikkipäiviin.
– Minulla on festivaalista oikein mukavia muistoja, monia hyviä musiikkielämyksiä. Tässä on ollut kuitenkin kaikenmoista välissä ja vielä pandemia kaiken päälle, niin käynteihin tuli katkos.
Mutta nyt taas! Jari Sinkkonen on tulossa Hetan Musiikkipäiville niin luennoimaan kuin esiintymäänkin.
Elämää ilman musiikkia on Jari Sinkkosen mielestä melkein mahdotonta kuvitella, se on niin iso osa sitä.
Vaikka hän tietää, että kitinä koronapandemiasta ja sen tuomista rajoitteista voi kuulostaa hölmöltä kuolemantapausten ja pitkäkestoisten sairauksien vuoksi, hän nostaa esille myös psyykkiset vaikutukset, lastenpsykiatrian dosentti kun on. Lapset ovat käyneet etäkoulua, harrastukset ovat jääneet tauolle, kavereita ei ole voinut nähdä. Ne ovat kaikki vaikuttaneet.
Mutta myös konserttien puuttuminen, livemusiikin katoaminen.
Musiikin suurkuluttajana Sinkkonen on koittanut pandemia-aikana katsoa tallenteita YouTubesta.
– Striimaus on parempi kuin ei mitään, mutta kyllä se on kalpea kajastus oikeasta.
Yleisön ja esiintyjän kontakti samassa tilassa ja saman asian yhdistäminä on hyvin oleellista.
– Se tunne, että me olemme tässä ja nyt saman asian äärellä ei mitenkään onnistu tallennetta kuunneltaessa.
Hän myöntää, että elämä on ollut pandemian aikana harmaata ja ankeaa. Nyt Hetan Musiikkipäivillä värejä etsitään jälleen.
– Ehdottomasti osallistun konsertteihin niin paljon kuin vain mahdollista, siellä on monta mielenkiintoista konserttia, joita odotan innolla.
Sinkkosen esikoiskirjan ilmestymisestä tuli juuri 32 vuotta, ja lastenpsykiatrian saralla Sinkkonen on tehnyt työtä neljä vuosikymmentä.
– Hetan Musiikkipäivillä Mitä lapsi tarvitsee hyvään kasvuun -luentoni tullee olemaan eräänlainen synteesi siitä, miten näen asioita ja mikä merkitys vaikkapa vanhempien parisuhteilla, kiintymissuhteilla ja varhaisilla olosuhteilla.
Ajankohtaisuutta luentoon tuovat korona ja Ukrainan sota. Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua omilla kysymyksillään.
Toinen luento perustuu Sinkkosen kirjaan Nerouden lähteillä: Suurten säveltäjien hauras elämä.
– Siinä olen lääkärinä tutkinut 12 suuren säveltäjän sairaushistoriaa. Kirja on kirjoitettu sydänverellä, tapaukset ovat minulle tärkeitä.
Enontekiöllä päästään nauttimaan myös Sinkkosen musiikillisista taidoista huilistina. Musiikkipäivillä luennoi ja esiintyy myös professori, ylilääkäri ja pianotaiteilija Reino Pöyhiä, ja miehillä on takanaan parinkymmenen vuoden yhteinen musiikkitaival. Yhdessä he esittävät Paul Hindemithin Sonaatin.
– Itse olisin jo välillä pannut huilun telakallekin, mutta tavallaan Repe on pitänyt yllä huilunsoittoani, Sinkkonen nauraa.
He ovat esiintymässä myös Norjan Kautokeinon matkakonsertissa.
– Paikka ei ole tuttu, ja odotan konserttia avoimin mielin.
– Me lähdemme muutenkin nyt kamalan mielellämme täältä kotoa karkuun. Asumme pienessä kerrostalossa Herttoniemessä ja nyt on alkamassa julkisivuremontti, kauhistelee Sinkkonen.
Se on helppo vaihtaa konserttimatkaan Hetan Musiikkipäiville, sillä tunturi-ilmasto on aikamoinen kontrasti remonttipölylle.
– Ehkä minäkin majapaikasta lainaan jotkut hikilaudat ja käyn järven jäällä hiihtämässä, Sinkkonen jo haastattelun lopuksi pohtii.
Hetan Musiikkipäivät on Euroopan Unionin pohjoisin klassisen ja kirkkomusiikin festivaali, joka järjestetään Enontekiöllä 11.-17. huhtikuuta. Jo 53. kertaa järjestettävän tapahtuman teemana on Kohtaamisia, ja ohjelmasta vastaa taiteellinen johtaja Tapio Tuomela.
Avajaiskonsertissa keskiviikkona 13. huhtikuuta kuullaan lappilaista Trio Polarea, jossa soittavat Maria Kluen (piano), Laura Raudaskoski (huilu) ja Olli-Pekka Kajasviita (sello). Kiirastorstaina 14. huhtikuuta Einojuhani Rautavaaran teos Cantus Arcticus liidättää Enontekiön kirkkoon muuttolintujen ääniä kansainvälisesti tunnetun pianistin Laura Mikkola soittaessa orkesteriosuutta, ja pitkäperjantaina 15. huhtikuuta sopraano Tuuli Lindeberg yllättää yhdistämällä varhaisimman tunnetun naissäveltäjän, keskiaikaisen Hildegard Bingeniläisen lauluja nykyaikaisten kanssasisartensa musiikkiin.
Päätöskonsertissa sunnuntain 17. huhtikuuta Maija Hynniseltä tilattu pianokvintetto haastaa yhden lajityyppinsä helmistä, Robert Schumannin Pianokvinteton. Päätöskonsertissa lavalle nousee myös koko Musiikkipäivien kirkkokonserttien soittajisto: Laura Mikkola, Tuuli Lindeberg sekä Zargos-kvartetti, johon kuuluvat Radion Sinfoniaorkesterin muusikot Hannu Vasara ja Kaisa Kallinen, viulu, Camilla Vilkman, alttoviulu ja Miika Uuksulainen, sello.
Norjan Kautokeinon jo sinänsä upeassa Juhlsin hopeagalleriassa kuullaan matkakonsertti, ja Pyhäkeron tuvalle Reijo Kumpulaista & co -kokoonpanoa voi mennä kuuntelemaan vaikka hiihtäen. Ohjelmisto on kokonaisuudessaan osoitteessa hetanmusiikkipaivat.fi.
TIETOLAATIKKO