A-
A+
A-
A+
Varusteet ovat talviretkeilyn a ja o.
Tunturit tutuiksi - Retkeilijän opas kirjasta löytää tuntureiden reitit helposta haastavaan, sekä mitä reissulle tarvitsee mukaan ja mitä ympäristöstä tulisi tietää.
teksti: Ville-Matti Hannu
kuva: Miika Sirkiä
Tietokirjailija Pepe Forsberg julkaisi loppuvuodesta uuden kirjansa Tunturit tutuiksi - Retkeilijän opas. Kirja sisältää vaellusreittejä karttoineen, ohjeet kuinka reissuille tulee varustautua sekä mitkä säännöt ja tavat on hyvä pitää pohjoisessa matkaillessa mielessä. Forsbergin kynä on sauhunnut ja näppäimistö kolissut tiheään tahtiin sillä kyseessä on myös Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtajana toimivan Forsbergin kymmenes julkaistu kirja neljän vuoden sisään.
– Kai se täytyy takoa, kun rauta on kuumaa, naurahtaa Forsberg.
– Tämä teos on ollut vireillä jo pidemmän aikaa, josta viimeiset viisi vuotta on ollut aktiivista tekemistä. Olen aina ajatellut, että tunturit ansaitsevat oman kirjansa. Nyt myös julkaisuajankohta oli sopiva, kun koronan myötä ihmiset ovat enenevissä määrin suunnanneet vapaa-aikanaan luontoon ja tuntureille.
Kirjassa tehdään tutuksi tunturit vaellusreitteineen niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin retkeilijälle. Reitit ovat pisteytetty niiden vaikeusasteiden mukaan.
– Kirjassa esiteltyjen reittien haastavuuden skaala on kyllä todella laaja. Oppaassa käydään muun muassa läpi, että Ylläksen päälle pääset gondolihissillä, mutta toisaalta kirjasta löytyy myös suunniteltu reitti, millä voit huiputtaa Suomen kaikki yli kilometrin korkuiset tunturin, ja joka kulkee 33 tunturin kautta.
Tunturit tutuiksi -facebookryhmän ylläpitäjänä Forsberg on saanut paljon kyselyitä vanhemmalta retkeilijäväeltä mahdollisista helposti saavutettavista kohteista. Forsberg tahtoi huomioida heidät kirjassaan. Myös matkailun kulttuurillinen aspekti, luonnon kunnioittaminen ja kansallispuistojen pelisäännöt ovat opuksessa muistuttamassa retkeilijää, miten tuntureilla lomailu voidaan toteuttaa vastuullisesti ja kunnioittavasti.
– Halusin muistuttaa retkeilijöitä alkuperäiskulttuurien huomioimisesta, retkeilijän etiketistä, sekä esimerkiksi siitä minkälaista vahinkoa irti pidetty koira voi aiheuttaa porotalouden harjoittajille. Pohjoisen matkailussa on tiettyjä erityispiirteitä, jotka on hyvä muistaa alueella liikkuessa.
Kirja ei keskity pelkästään talvimatkailuun, vaan Forsberg painottaa, että Lapissa on nähtävää ympäri vuoden. Luontoon lähtemistä ja retkeilyä jännittävälle avain onnistumiseen on Forsbergin mukaan lähestyä asiaa asteittain.
– Tärkeää on edetä sen oman osaamisen tason puitteissa. Kun uskaltautuu kirjan ykköstason reitille, niin siinä huomaa, että niihin pystyy miltei kuka tahansa. Siitä voi siirtyä sitten oman fiiliksen mukaan seuraavan vaikeusasteen reitille, missä on jo enemmän itsenäistä vaeltamista, mutta kuitenkin selkeillä reiteillä.
Kirjassa neuvotaan myös erilaisiin retkiin ja vaelluksiin varustautumisessa.
– Varusteet on ehdottoman tärkeä olla kunnossa ennen reissuun lähtemistä. On myös hyvä tutustua niihin ennen kuin suuntaa vaellukselle. Esimerkiksi telttailua ja ulkona nukkumista voi hyvin harjoitella lähimaastossa.
Erämaan kutsuun ei kannata kuitenkaan vastata retein ottein takki auki.
– Kun liikutaan kaukana, missä ei ole apuja lähellä täytyy kokemustason olla sen mukainen.
Forsbergille luonnossa liikkuminen on ollut lapsesta lähtien lähellä sydäntä.
– Aina luontoon astuessa on tuntunut siltä, että olen jo perillä. Suorittamisen kun jättää kuvioista pois, ja on riittävän rauhallinen, niin luonto tulee sinun luo.
Tunturi-Lapin Huiput ilmestyy koko kevään ajan joka toinen viikko. Jaossa tunturikeskuksissa.
TIETOLAATIKKO