A-
A+
A-
A+
Kyseessä ei kuitenkaan ole Harry Potter -tyyppinen ratkaisu, vaan tunturioppaista koostuvan Pallaksen Pöllöjen kehittämä sovellus.
teksti: Ville-Matti Hannu
kuva: Daniel Taipale/Joonas Ojala
Pallaksen Pöllöt ovat tunturioppaita, jotka toimivat retkien ja ohjelmien vetäjinä. Matkaoppaiksi Pöllöjen vetäjä Juuso Holstein ei kuitenkaan heitä kuvailisi.
– Jos joku sitä kysyy, niin totean, että todellakin olemme enemmän Pöllöjä kuin matkaoppaita. Meillä ei päivä välttämättä sisällä minkäänlaista etukäteen laadittua käsikirjoitusta. Me pyrimme elämään hetkessä ja kuuntelemaan, mikä ihmisten päivän fiilis on, ja että mitä halutaan tehdä.
Yksi Pöllöjen tehtävistä on löytää uusia tapoja nauttia tunturissa vierailusta.
– Kollektiivisesti meillä on tavoitteena, että ihmiset pystyisivät nauttimaan tunturista mahdollisimman persoonallisella tavalla. Nuorten ja lasten kanssa on hyvä kokeilla uusia ideoita luonnossa liikkumisesta. Tällä viikolla olemme pelanneet muun muassa hankifutista tunturissa pelkkien otsalamppujen valaistessa jalkapalloareenaa.
Yksi tämän kauden uutuuksista on lumiturvallisuuskurssi. Pallaksella on aiempina kausina lanseerattu omintakeisia aktiviteetteja lomailijoille. Näistä esimerkkeinä ohjatut villasukkakävelyt sekä yön yli hiihdot tunturiin, jotka jatkuvat myös tänä kautena.
– Näiden aktiviteettien ideana on rikastuttaa ihmisten tunturissa vietettyä aikaa ja sitä kautta rakastuttaa Pallakseen.
Pöllöt ovat ideoineet ja kehittäneet Tampereen Yliopiston opiskelijoiden kanssa yhteistyössä uutta uraauurtavaa sovellusta, jonka tarkoitus on kertoa ihmisille, millainen lumikeli tunturissa on. Tämä on yksi tavoista, joilla Pallaksen Pöllöt pyrkivät tekemään lomailijoiden tunturivierailuista mielekkäämpiä, Holstein jatkaa.
– Se, että tietää millainen lumikeli on, voi vaikuttaa tunturillelähtöpäätökseen, ja jos vaikka huonosta kelistä huolimatta haluaakin lähteä, niin ainakin tietää mitä on luvassa.
Pöllöt liikkuvat päivittäin tunturissa ja päivittävät sivulle tietoa lumikelistä.
– Sovelluksesta löytyy lyhyt oppaiden kirjoittama kuvaus paikkakohtaisesta tilanteesta ja sen lisäksi tottakai myös paikkakohtaista säätietoa.
Holstein uskoo, että sovellukselle on kysyntää, sillä se helpottaa oikeiden varusteiden ja aktiviteetin valitsemista päivälle.
– Yleisissä säätiedotteissa kerrotaan kyllä lumen syvyys, mutta vapaalaskussa ja muussa tuntureilla liikkumisessa sillä tiedolla ei vielä paljoa tee. Me pyrimme yhdistämään jo kerättyä dataa tuoreeseen dataan ja kokoamaan sen laskijalle tai hiihtäjälle hyödylliseksi kokonaisuudeksi.
Sovelluksen kehittäminen on edennyt kolmanteen vaiheeseen, jossa sen tarkoitus on siirtyä nettisivuilta varsinaiseksi sovellukseksi. Varsinaiseen sovellukseen on kehitteillä myös ominaisuus, joka mahdollistaisi käyttäjien omien kokemusten ja havaintojen jakamisen.
– Tämä sopii mielestäni Pallaksen tapaiseen tunturiin hyvin, missä on jo oma sosiaalinen kulttuuri kävijöiden kesken.
Myös mahdolliset lumiturvallisuuteen liittyvät varoitukset näkyvät sivuilla. Alkuperäisestä, pelkästä lumikelin kertovasta sovelluksesta, on tultu kuitenkin jo ideatasolla pitkälle.
– Metsähallituskin muistuttaa aina matkailijoita kertomaan jollekin reittisuunnitelman reissuun lähdettäessä, mutta harvalla se suunnitelma kuitenkaan pysyy samana, joten olemme pelastuslaitoksen kanssa miettineet mahdollisuutta reittien jäljittämiseksi sovelluksen kautta. Tähän dataan pääsisi käsiksi vain pelastuslaitos hätätapauksissa. Tätä ominaisuutta on tarkoitus ruveta testaamaan käytännössä tulevana keväänä.
Ensimmäisellä viikolla, kun sovelluksen sivu oli käytettävissä, sitä kävi katsomassa yli kaksituhatta kävijää. Tulevaisuudessa sovellukselle voi olla luvassa vielä enemmän käyttäjiä, sillä Pallaksen talvi on ollut tähän mennessä normaalia vilkkaampi.
– En muista talvea, jolloin jo tähän aikaan olisi ollut näin paljon porukkaa liikenteessä. Paljon vaikuttaa olevan myös ensikertalaisia. On aina mukava, kun uudet ihmiset löytävät Pallaksen, Holstein iloitsee.
Tunturi-Lapin Huiput ilmestyy joka toinen viikko koko kevään ajan. Lue lehti maksutta täältä
"On aina mukava, kun uudet ihmiset löytävät Pallaksen. Juuso Holstein
TIETOLAATIKKO