A-
A+
A-
A+
Jounin kaupalla on riittänyt kiirettä koronan jälkeen.
Jounin kaupan Sampo Kaulanen on etsinyt omaa hyvinvointiaan. Kaupan tulevaisuudensuunnitelmien lisäksi miestä pitää kiireisenä oma podcast.
Ville-Matti Hannu
Korona tuntuu jälleen näkyvän takapeilissä, ja se näkyy myös Jounin Kaupan asiakkaiden ostoskoreissa.
– Vaikka aukiolorajoitukset eivät kaupan alaa koskeneetkaan, vaikutti se selkeästi asiakkaiden ostokäyttäytymiseen. Esimerkiksi kotiinkuljetuksen suosio vaihteli tautitilanteen uutisoinnin mukana, toteaa kauppias Sampo Kaulanen.
Jounin Kauppa oli yksi Business Finlandin kehittämistuen saajista, mutta kyseessä oli kauppiaan mukaan kaksiteräinen miekka. Kaupalle tukea myönnettiin satatuhatta euroa. liiketoiminnan kehittämiseen, eli esimerkiksi konsulttien palkkaamiseen.
– Käytimme sen logistiikan ratkomiseen, Kaulanen aloittaa ja jatkaa:
– Mutta tuntui, että osa ihmisistä ajatteli, että me täällä vain nautimme heidän verorahoista. Eihän niillä rahoilla tehty mitään investointeja, vaan työllistettiin ihmisiä kehittämään kaupan toimintaa. Sehän ihmisillä myös tuppaa unohtumaan, että onhan sitä tullut niitä veromarkkoja kaupalla useampi satatuhatta myös maksettua.
Henkilökohtaisella tasolla kauppias koki varsinkin ensimmäisen koronakevään henkiseksi taakaksi. Oli ankeaa, kun koko kylä tyhjeni. Yrittäjänä se tuntui kuormittavalta, kun tulevaisuudennäkymät katosivat, eikä tiennyt yhtään mitä on luvassa, kuinka pitkään ja kestääkö kassa.
Raskaista asioista selviämiseen Kaulasella on ajatustason resepti.
– Ei kannata keskittyä sellaisiin suuren mittakaavan asioihin, joihin ei itse pysty vaikuttamaan. Keskittyy vain siihen omaan tekemiseen.
Kaulanen kertoo, että hänellä on viime vuosina ollut aikaa reflektoida ja pysähtyä oman henkisen kasvun äärelle. Hän on aloittanut aiheesta podcast-sarjan, Sampon Taonta, joka koostuu hänen kävelylenkeillä nauhoittamistaan monologeista. Hän pui ajatuksiaan muun muassa omasta hyvinvoinnistaan.
– Kyllä mie olen koko ikäni kulkenu ongelmasta toiseen. Koulunkäynnistä ei oikein nuorempana tullut mitään, kun tuntui ettei vain käsitä ja päihteet olivat vahvasti minun elämässä mukana. Sen lisäksi kun on tällainen sykkivä mieli ja impulsiivinen ihminen, niin se ei alkoholin kanssa ole mikään paras yhdistelmä, kertoo ADHD- diagnoosin aikuisiällä saanut Kaulanen.
Hän kertoo eläneensä pitkään ajatuksen kanssa, että tällainen hän vain on.
– Vanhetessa vilkas mieli ei hävinny mihinkään ja pyrin sitä alkoholilla rauhoittamaan. Elosa mieli on vienyt multa myös yöunet. Kun unettomuutta jatkuu tarpeeksi pitkään, niin siinä loppuu voimavarat ja unta on hankittava sitten lääkkeiden avulla. Mutta niistä sitte tulee taas herkästi riippuvaiseksi. Sellaista sompaamista tämä elämä on ollut jo toistakymmentä vuotta.
Alkoholin käyttö aiheutti myös ongelmia ihmissuhteisiin. Ongelmat herättivät Kaulasen huomaamaan, ettei elämä voi jatkua samalla tavalla. 2017 tuli viimeinen niitti, kun takana oli yli kuukauden uneton jakso ja alkoholin sekä lääkkeiden vaikutuksen johdosta Kaulanen joutui lepositeissä poliisisaattueessa Rovaniemelle sairaalaan.
– Sieltä kun heräsin ja perhe-elämä oli vaakalaudalla, tajusin, että tässä on pakko keksiä joku ratkaisu, Kaulanen kertoo avoimesti asiasta.
Ajatus vei hänet psykiatrin puheille. Diagnoosina oli tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö eli ADHD.
– Sain siihen myös lääkkeet, mutta mulla on ollu aina hankala suhtautua siihen, että joutus elähmään jonku pilleripurkin varassa.
Vastausta ongelmaan Kaulanen lähti etsimään henkisestä kirjallisuudesta.
– Uskonto ei ole jotenki oikein ikinä ollu minun juttu, eikä niistä ole löytyny mulle apua, joten kuuntelin äänikirjoina paljon itämaista kirjallisuutta henkisyydestä ja vietin paljon aikaa luonnossa. Kirjoista löytyi toistuvia teemoja, kuten se, etteivät ajatukset ole yhtä kuin sinä. Se sai minut miettimään, että no mikä ihme mie sitte muka olen, jos en minun ajatukset!
Pohdinnan kautta Suomen kuuluisin kyläkauppias löysi askeleen kohti henkistä selkeyttä yllättävästä paikasta – suihkusta.
– Aloitin 2018 kylmäharjoittelun ja sen jälkeen en ole lämpimässä suihkussa käynyt. Se nollaa ajatukset mahtavalla tavalla ja meditaatio onnistuu paremmin. Mulle meditaatio on sitä, että saan mielen hiljentymään. Tämä helpottaa olemaan samaistumatta jokaiseen ajatukseen, mikä päähän nousee. Ihminen saa päivässä keskimäärin 60 000 ajatusta. Jos niihin kaikkiin yrittää samaistua ja juosta niiden perässä, niin kyllähän siinä vähemmästäkin hermostuu.
Harjoitusten ja elämäntapamuutosten myötä väsyttävät, tai muuten vain ikäviltä tuntuvat tehtävät eivät enää pääse niin helposti ihon alle.
– Kyllähän sitä ihminen tietenki ärsyyntyy ja kokee turhauttavia tunteita, mutta kyse on siitä kuinka nopeaa niistä saa kiinni ja pystyy sivuuttamaan ne.
Podcastistään, jossa hän kertoo myös psykdeelimatkastaan costaricalaiseen Rhytmia Life Advancement Centeriin, Kaulanen on saanut paljon hyvää palautetta, mutta myös soraääniä.
– Tuntuu, että ihmiset, jotka elävät uskossa, pitävät näitä juttuja jumalanpilkkana, mutta se ei todellakaan ole minun tarkoitus. Ja tietenkin tämä psykedeeli-aihe aiheuttaa monissa ajatuksen, että huumehommia. Mutta ne reissut ovat minulle henkinen työkalu, että en minä täällä kaupalla kulje mikään ayahuasca-tuoppi kourassa. En ymmärrä vastarintaa, joka liittyy niiden tutkimiseen psykkeen hoitokeinoina, kun täällä kuitenki saa myydä esimerkiksi viinaa, jonka tiedetään aiheuttavan paljon vahinkoa, Kaulanen miettii.
Podcast on Kaulasen mukaan mukava harrastus kauppiaan työn ohelle. Jounin Kaupalla arki jatkuu normaalin tapaan ja maanantait vaihtuvat tiistaiksi. Ainoana erona on, että kauppias omien sanojensa mukaan jaksaa nykyään itse paremmin.
Uusia kuvioita myös kaupan osalta on kehitteillä, mutta niistä kauppias ei vielä voi paljoa kertoa.
– Meillä on vireillä sellainen projekti, jolla koitethaan ratkaista alueellista ongelmaa ja tarjota liiketiloja niitä tarvitseville.
Tunturi-Lapin Huiput luettavissa maksutta täällä.
"No mikä ihme mie sitte muka olen, jos en minun ajatukset! Sampo Kaulanen
TIETOLAATIKKO