A-
A+
A-
A+
Valtuusto on päättänyt myydä Enontekiön Sähkö Oy:n osakkeet Napapiirin Energia ja Vedelle ja OP-Henkivakuutukselle.
Enontekiön valtuusto teki viime yönä niukalla äänienemmistöllä päätöksen, että se myy sähköyhtiön Napapiirin Energia ja Vedelle ja OP-Henkivakuutukselle.
Katja Keskitalo
Valtuusto päätti pitkän kokouksen päätteeksi torstaina 3. joulukuuta puoli yhden aikaa yöllä, että kunta myy Enontekiön Sähkö Oy:n osakkeet Napapiirin Energia ja Vedelle ja OP-Henkivakuutukselle. Kauppahinta on 8,7 miljoonaa euroa.
Päätös tehtiin kuitenkin niukasti, vain yhden äänen enemmistöllä.
Ennen päätöstä valtuusto keskusteli asiasta pitkään ja hartaasti asiasta, ja valtuutetuilla oli mahdollisuus myös tehdä kysymyksiä konsulttiyhtiön edustajille. Päätöksentekovaiheessa sähköyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jaakko Alamattila esittää oitis, että kunnanhallituksen esitys sähköyhtiön myymisestä hyväksyttäisiin. Birgitta Eira on toista mieltä.
– Tässä on selkeästi tullut esille monta asiaa, jotka vain vahvistavat sen, että ne perusteet ja se malli, mihin meijät on nyt ajettu muka pakkomyymään Enontekiön sähköyhtiötä, ei piä paikkaansa, Eira toteaa.
Eiran mielestä jo pelkästään se, ettei Karesuvantoon rakennettavan Eiscat-tutkajärjestelmän sähköntarvetta ole kaupan valmistelujen laskelmissa huomioitu, jotka valtuutetuille on esitelty, vie asiasta viimeisenkin pohjan pois.
– Se, mikä on kiistaton asia, on se, että aluetaloudellisesti ja kunnallisesti sähköyhtiön myynnillä ei todellisuudessa ole myönteisiä vaikutuksia pitkässä aikajuoksussa. Kahentoista vuojen aikana ei yksikhän asia ole saanu näin paljo yhteyenottoja. En valehtele ko sanon, että ne kaikki on ollu sähköyhtiön myyntiä vastaan, Eira painottaa.
Hänen mukaansa oma päätäntävalta on asia, jota ei pidä halvalla myydä.
– Oikeasti Enontekiön sähköyhtiö on sijalla 39. siinä listassa, kuinka kalliita me olema. Ei tilanne ole niin huono missään tapauksessa, ei Enontekiön sähköä tulis kukhan ostamhan, jos ne ei näkis tässä businessta, Eira painottaa.
Leena Palojärvi on samaa mieltä.
– Ei kukaan ole hyvää hyvyyttään ostamassa Enontekiön Sähköä. Lehmätalon ihmisenä tiiän, että ko sie yhen kerran tapat lypsävän lehmän, niin se ei tule ennää takasin. Se tuotto on menetetty. Ihmettelen suuresti, että nyt valtuusto on luopumassa kannattavan yhtiön päätöksenteosta, joka vie siirtohintojen nostoon, koska heillä on tuottotavoite. Kunta ei ole voittoa tavoitteleva yritys, vaan tehtävänä on tarjota palveluja kuntalaisille ja sähkö on yksi niistä. Sähköyhtiö on monopoliyhtiö, jonka tuotto on taattu, koska sähkölaskut vain on maksettava. Verotulot menisivät Rovaniemelle, kun yhtiön kotipaikka muuttuu, listaa Palojärvi.
Hän esittääkin, ettei sähköyhtiötä myydä.
Satu-Marja Eira-Keskitalo kannattaa Palojärven esitystä.
– Minua kans ihmetyttää Eiscat, joka on liittymässä ja jolla on varma sähköntarve. Sähkön siirtohinta nousee vuosittain kaksi prosenttia, mutta jos meilä olis omana sähköyhtiö, johon liittyisi Eiscat, niin vois olla, ettei joka vuosi tarttiskaan nostaa, Eira-Keskitalo pohtii.
Myös Santeri Kirkkala kannattaa Palojärven esitystä.
– Mie haluan muistuttaa, että kunta on itte tällä hetkellä se suurin sähkönkäyttäjä. Nyt kun on ostettu lentokenttä, niin sekin tulee jatkossa lisäämään meijän sähkönkäyttöä ja Eiscatit ja muut.
Janne Näkkäläjärven mielestä tulevaisuutta ei voi tietää.
– Myönnän kyllä sen, että tämmönen kauppa on aina riski. Kyllähän meille äskön selväksi tehtiin, että ostajien mielenkiinto sähköyhtiötä kohtaan on pitkälti tämä TEM:ön tuki. Meille tuotiin sekin esille, että eivät ostajat voi tehä tuottoa hinnankorotukselle, se on sidottu kymmeneksi vuodeksi ja kyllä se minusta aika pitkä aika on, Näkkäläjärvi toteaa.
Outi Kurkela on myynnin kannalla.
– Mie olen ollu sähkön hallituksessa vuosia, niin kyllä mie net madonluvut tiiän. Vaikka nyt viivan alle on jääny vähä tavaraa, niin ei niilä mithän suuria investointeja tehä. Ostajat vaikuttivat hyvin rehellisiltä, ja lupaus oli säilyttää työpaikat työntekijöille, se on hyvä asia, Kurkela meinaa.
Palojärven mielestä konsulttiyhtiö nimenomaan on todennut, että työntekijöistä ei ole mitään sovittu.
Valtuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen muistuttaa 8,7 miljoonan euron kauppahinnasta.
– Sillä se voi mahdollisesti tehdä investointeja, ja se parantaa kunnan taloutta, meidän investointikykyä. Jos ajatellaan meidän peruspalveluita ja tulevia investointeja hyvinvointiin tai mihin tahansa liittyen, niin minun on vaikea tässä nähä riskiä. Näen suuremman riskin siinä, että valtuusto hylkää tämän sopimuksen, valtion seitsemän miljoonan euron tuen ja Enontekiön kunnalle tulevan kauppahinnan ja siitä huolimatta lähtisi omin voimin kuluttajien maksukykyä koetellen selviytymään taakasta, mikä voi valvontaviranomaisen toimesta johtaa mahalaskuun, Alatörmänen sanoo.
Elina Rousu-Karlsen kertoi viettäneensä unettomia öitä asiaa pohtiessaan.
– Mulle on nyt kuitenki tullu semmonen kuva, että tämä on porkkana, johon met tartuma ja se lämmittää hullun paljon meitä kaikkia seuraavan viis vuotta. Kuntataloudella mennee hyvin ja me saamme investoitua ja rakennettua. Mutta ne investoinnit, mihin me rahat käytämme, eivät tule tuottamaan meille ikinä mitään. Me olema nyt myymässä yhtiötä, joka on ainoa, mikä tuoki kuntaan rahhaa. Tällä hetkelä liikevaihto on 1,6 miljoonaa ja se tullee pian olemaan kaks miljoonaa. Uskon, että kuntalaisekki maksaisivat vaikka vähän suurempaa siirtomaksua ko net tietäisivät, että se raha pyssyy meijän omassa kunnassa, Rousu-Karlsen miettii.
Hannu Ranta painottaa, että Enontekiön Sähkö oy on Enontekiön kunnan kivijalka.
– Tässä on kyseessä myös kuntalaisten identiteetti. Kuntalaiset haluavat omistaa sähköyhtiön.
Ranta huomauttaa sähköyhtiön hallituksen jäsenen heittämistä madonluvuista.
– Mie halvaisin kysyä kaikilta valtuutetuilta, tiiättäkö te sähköyhtiön tunnusluvuista yhtään mitään? Ranta kysyy.
Valtuutetut pysyvät hiljaa.
Eira pohtii siirtomaksuja.
– Jaakko on monta kertaa tuonu esille, että jos aikoinaan olisi myyty Rovakairalle, niin me emme maksaisi järkyttävän paljon suurempaa siirtomaksua... onhan se hurja. Me maksama peräti 0,03 senttiä enemmän siirtomaksuja kuin Rovakairan asiakkaat,
Hän mainitsee myös aiemmin Hannu Rannan esille nostamasta seikasta eli asian tiimoilta tehdyistä muistioista.
– Meillä on nimetty ohjausryhmä. Meilä ei ole muistioita, ei mitään, mitä he suosittelevat. Missä on ne faktat? Tilinpäätöstiedoista, jos kattoo omavaraisuusastetta, tulosta, investointisuunnitelmaa, niin onko sähköyhtiö rupuyhtiö? Eira kyseenalaistaa.
Hän ottaa myös esille lentokentän oston.
– Aluetaloudelliset tulot ja merkitykset olivat erittäin tärkeät lentokenttäasiassa, miksi niitä ei ole laskettu sähköyhtiön myyntiin. Ilmeisesti olen kohtalaisen tyhmä ihminen ko mie en ymmärä, että miten voi olla taloudellisesti kannattavaa, että me ostama tuottamattoman yhtiön ja myymmä tuottavan yhtiön, Eira ihmettelee.
Pentti K. Keskitalo muistuttaa, että ollaan päättämässä kuntalaisten yksityisomaisuudesta.
– Ihmettelen suuresti, että virkamiehet ja konsultit ovat pääasiassa myymässä. Joka ainoa sähköliittymän omistaja on tämän firman omistaja. Niilä ei ole minkäänlaista tietoa misthän ja meilä on olhet salassapiettäviä nämä asiat, emmä met ole saanhet niitten kans keskustella mithän. Mie piän, että tämä asia on jo laiton tällä osin, Keskitalo toteaa.
Ulla Keinovaara on ehdottomasti myymistä vastaan.
– Mulla on tämmönen kommentti: Ostetaan lentokenttä ja myydään sähkölaitos. Onko järkevää toimintaa? Millä eläkeläiset, pienituloiset pystyvät maksamhan sähkönsiirtohintoja? Keinovaara kyselee.
Muun Suomen investointipaineet eivät Eiran mielestä kosketa Enontekiötä.
– Meillä ei ole puita. Tähän maaperhän ei voia edes kaapeloia koko mitalta. Meillä on muuttumassa kaikki, sähkömarkkinalait ja valvontamallit, muistuttaa Eira vielä.
Lopulta äänestyksessä Leena Palojärven esitys olla myymättä Enontekiön Sähkö Oy:tä sai Palojärven, Eiran, Eira-Keskitalon, Keinovaaran, Keskitalon, Kirkkalan, Rannan ja Rousu-Karlsenin äänet eli kahdeksen ääntä. Kunnanhallituksen päätösehdotuksen taakse asettui yhdeksän valtuutettua, Alatörmänen, Alamattila, Helinä Hautamäki, Elli-Maria Kultima, Unto Kultima, Kurkela, Taru Mäkitalo, Juha-Pekka Mäntyvaara ja Janne Näkkäläjärvi.
Palojärvi ja hänen esityksensä kannalla olleet valtuutetut jättivät eriävän mielipiteen pykälään.
Seppo Alatörmänen on erittäin tyytyväinen valtuuston päätökseen.
– Tämä päätös on kuntalaisten ja kunnan etu, sillä pystymme takaamaan, että alueen sähköverkko on luotettavissa ja kehityshakuisissa käsissä. Parasta on, että kuntalaisen sähköhinnan korotuspaineet ovat jatkossa hyvin kohtuulliset seuraavat kymmenen vuotta, toteaa Alatörmänen.
Sähköyhtiön myyntiä on valmisteltu viime vuoden keväästä lähtien, ja valtuusto teki sähköyhtiön myymisestä periaatepäätöksen viime vuoden toukokuussa edellyttäen, että myyntiasian valmistelussa huomioidaan sähkömarkkina-alan ja valtiontukisäädösten määräykset. Myynnin taustalla on eduskunnan viime vuoden lisätalousarvioon sisältyvät seitsemän miljoonan euron tuki Enontekiön Sähkö Oy:n toiminta-alueen sähköverkkoihin, joka on käytettävä kymmenen vuoden kuluessa Enontekiön Sähkön vastuualueelle. Tukipäätös edellyttää myös, ettei kunta omista sähköyhtiötä suoraan tai välillisesti.
– Totta kai kuntalaisen sähköhinta oli neuvotteluissa keskeisellä sijalla, mutta myös se, että kaupasta saatavat taloudelliset hyödyt ovat kuntataloudellemme erittäin hyvät. Saamme kauppahinnan lisäksi lähes kahden miljoonan euron verran lainoja pois, kertoo kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen.
Sähköyhtiön myyntiä oli tarkoitus käsitellä valtuustossa suljetuin ovin, mutta siihen valtuutetut eivät suostuneet. Ostajan kanssa saatiin kuitenkin sovittua, että myyntipäätös voidaan tehdä avoimemmin.
Kunta arvioi, että kauppa toteutuu vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä.
Kaupassa on kyseessä kahden omistajan yhteistyömalli, jossa Napapiirin Energia ja Vesi Oy vastaa yhtiön operatiivisesta toiminnasta ja OP-Henkivakuutus toimii finanssisijoittajana. Järjestelyllä saadaan Enontekiön Sähkön käyttöön Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n osaaminen ja kokemus lappilaisena verkko-operaattorina. Samalla järjestely turvaa sähköyhtiön pysymisen lappilaisen toimijan hallussa, joka hyödyntää paikallista osaamista toiminnassaan.
Ostajan mukaan yrityskaupan yksi tärkeimmistä perusteista on turvata sähkön siirtohinnan pysyminen kuntalaiselle kohtuullisella tasolla seuraavat kymmenen vuotta. Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n lähtökohtana on turvata sähköverkko-operoinnin jatkuvuus ja pitkäjänteinen kehittämistyö Enontekiöllä.
– Sitoudumme Enontekiön toiminta-alueella samaan korkeaan laatutasoon ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen, mistä meillä on jo näyttöä nykyisellä vastuualueellamme. Olemme pitkäjänteinen ja vastuullinen toimija, sanoo Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n toimitusjohtaja Kristian Gullsten.
TIETOLAATIKKO