Paikallisuutiset
Hello girl, what’s your name? – Somehaasteet voivat tulla kalliiksi ja olla hengenvaarallisia
Uteliaisuus ja huomionhaku saavat nuoret osallistumaan somehaasteisiin. Vanhempien tieto lasten kännykkämaailmasta voi säästää pahimmalta.
Ylitorniolla nuorten keskuudessa on levinnyt somehaaste, jossa houkutellaan soittamaan kauhuleffoista tuttuihin numeroihin.
Numeroissa on ulkomaan suuntanumero ja niistä on vastannut joku. Vapaa-aika ohjaaja Jenny Lakkapää ja nuoriso-ja yhteisöohjaajaopiskelija Enni Tokola ovat käyneet asiaa läpi nuorten kanssa.
Nuorten on hyvä myös tietää, että soittaminen numeroon voi tulla kalliiksi ja aiheuttaa ylimääräisiä laskuja. Siellä voidaan myös kalastella henkilötietoja.
– Se voi olla robottikin ja äänittää keskustelut. Ainakin yhdessä puhelussa kysyttiin nimeä: Hello girl, what’s your name? Lakkapää kertoo.
Vastaajan ääni puheluissa on outoa mörinää ja huokailua, mikä voi olla nuorisosta jännittävää.
Pellossa nuorisotilan ohjaaja Kaisa Leppäniemellä ei ole tietoa, että nuoret olisivat soitelleet ulkomaisiin numeroihin.
– Välillä oli soittelua ja pilapuheluita toisiin nuorisotiloihin ja työntekijöille, mutta se on mennyt ohi. Tiktok-haasteista ovat vähän puhuneet. Joskus oli osalla rystyset aivan auki, kun ampuivat kolikoita toistensa sormille. Tälle syksylle ei ole tullut sellaista. Monet haasteet ovat olleet kilttejä tyyliin, että ollaan 12 tuntia samoissa käsiraudoissa, jotka ei tietenkään ole oikeat, Leppäniemi kertoo.
Viimevuosina netissä on levinnyt muitakin vaarallisia somehaasteita. Mannerheimin Lastensuojeluliitto on tehnyt kyselyn nuorten mediankäytöstä. Kyselyyn vastasi yli 3 600 nuorta.
Kyselyyn vastanneet nuoret kertovat somehaasteista, joissa tehdään jotain laitonta, kuten varastetaan tai tuhotaan omaisuutta. Valtaosa ei ole lähtenyt kokeilemaan niitä, mutta joitakin tykkäysten tavoittelu ja omien rajojen testaus houkuttelee.
– Netissä ja etenkin TikTokissa ja Instagramissa tulee vastaan jos jonkinmoista haastetta. Olen itse kuudennella luokalla ja en voi mitenkään ymmärtää sitä, että jollekin somesuosio olisi tärkeämpi asia kuin oma henki ja hyvinvointi, yksi vastaajista on kommentoinut.
Tutkimuksessa kerrotaan, että moni sanoo kohdanneensa haasteita, joissa pidätetään hengitystä, pyörrytään tai kiivetään johonkin. Haasteissa voi olla myös itsensä satuttamista, kuten käden lyömistä tölkkiin tai ihon viiltämistä tai polttamista.
Myös erilaiset syömiseen tai syömättömyyteen kannustavat haasteet ovat nuorille tuttuja.
Lasta ja nuorta pitää aina muistaa kiittää, jos hän kertoo someen liittyvistä asioista aikuiselle, MLL:n sivustolla korostetaan. Rauhallisena pysyminen helpottaa keskustelua.
– Lapselle voi selittää, miksi juuri tähän somehaasteeseen osallistuminen on vaarallista ja kertoa, että olet onnellinen, että lapsesi on kunnossa. Painota, että olet huolissasi, koska lapsen hyvinvointi on tärkeää ja että välität lapsesta, MLL neuvoo.
Aikuisen tehtävä on huolehtia lapsen turvallisuudesta internetin maailmoissa. Pitää olla tietoinen, mitä oma lapsi tekee kännykällä.
– Ei riitä, että käyttää samoja sosiaalisen median kanavia kuin lapsi, sillä eri käyttäjät näkevät hyvin erilaista sisältöä. Siksi lapsen kanssa on keskusteltava mediankäytöstä päivittäin, sivustolla muistutetaan.
MLL ohjeistaa, että haitallisen haasteen voi tunnistaa siitä, jos haasteessa kysytään henkilökohtaisia tietoja tai se voi rikkoa sääntöjä ja lakeja tai pyydetään tekemään jotain luvatonta
– Aina pitää suhtautua varauksella haasteisiin, joissa pyydetään syömään tai juomaan jotain epämääräistä tai valtavia määriä tai kokeilemaan temppuja, joissa on vaarana satuttaa itseä tai muita, järjestön sivuilla neuvotaan.
MLL muistuttaa, että ennen osallistumista haasteeseen kannattaa pohtia, mitä siitä voi seurata. On mietittävä, millaisia seurauksia haasteella voi olla itselle tai muille ja voiko siitä koitua pysyvää haittaa.
Nuori on hyvä saada luottamaan siihen, että hän voi turvallisesti kertoa kohtaamistaan haitallisista asioista aikuiselle. Vaarallisista haasteista voi ilmoittaa somekanavan ylläpitoon, MLL:n ilmoituskanavaan tai viranomaiselle.
Nuorista tärkeimpiä keinoja somehaasteilta suojautumiseen
Huolehdi, ettet jaa omia henkilökohtaisia tietoja itsestä
Ole kriittinen ja varovainen. Kaikkeen ei kannata lähteä mukaan
Tunnista hyödyt tai riskit siitä, onko haaste tai yhteisö itselle hyödyllinen, haitallinen vai vaarallinen
Huolehdi yksityisasetuksista, että kuka tahansa ei voi lähestyä somessa tai peleissä
Seuraa luotettavia lähteitä, joiden kautta voi saada tietoa haitallisista tai vaarallisista somehaasteista tai -yhteisöistä