Muualta Lapista

TINA eli Tiina Nyyssönen ottaa uudella singlellään väkevästi kantaa pahanpuhumiseen – “Lakkasin lukemasta kommentteja, kun se oli niin järkyttävää”

Kemijärveläislähtöinen TINA eli Tiina Nyyssönen tavoittelee artisti-uraa täysillä. Kuva: Kasperi Lumijärvi

Kemijärveläislähtöinen TINA-artistinimellä esiintyvä Tiina Nyyssönen on kulkenut pitkän tien musiikin parissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perjantaina 25. lokakuuta TINA julkaisee ensimmäisen uuden kappaleensa noin kolmen vuoden jälkeen.

Noitanainen-niminen kappale on artistin mukaan voimabiisi niille, jotka ovat kyllästyneet pahanpuhujiin. Inspiraatio tekstiin syntyi somen törkykommentoinnista. Artistilla on asiasta omakohtaista kokemusta.

– The Voice of Finlandin parin ensimmäisen jakson jälkeen mä lakkasin lukemasta kommentteja, kun se oli niin järkyttävää. Jos ihminen käyttää niin valtavasti energiaa haukkumiseen, miksei sitä energiaa käyttäisi siihen, että käy kehumassa omaa suosikkia. Kokemus oli muuten hieno ja käänteentekevä, Tiina Nyyssönen muistelee The Voice of Finland –vuonna 2017 kokemaansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesällä 2023 musiikkikasvatuksesta maisteriksi Jyväskylän yliopistosta valmistunut Nyyssönen työskentelee nykyään Helsingissä musiikkileikkikoulun opettajana.

– Lasten kanssa nykyisin työtä tekevänä tuo kommentointi tuntuu raa’alta. Monesti vedotaan sananvapauteen, mutta sen mukana tulee myös vastuu. Me ollaan kuitenkin niitä aikuisia ja meidän pitäisi näyttää sitä mallia, Nyyssönen lataa.

– Kommentointikulttuuri on järisyttävän raakaa. Harvempi jaksaa lähteä siihen selkkaukseen mukaan, ja rajuimmin kommentoivat saavat paljon tilaa. Minusta pitäisi rohkeammin lähteä puolustamaan toista, eikä seurata hiljaa sivusta, Nyyssönen jatkaa.

Uusi single alkoi rakentua näistä aineksista jo vuonna 2022, kun Nyyssönen tuli löytäneeksi makuuhuoneensa ministudiossa asennetta uhkuvan ja rytmisen rumpukompin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pelleilin ja kokeilin erilaisia soundeja ja rytmejä. Silloin syntyi eteenpäin menevä komppi, jonka tallensin. Olin jo unohtanut sen, kunnes viime syksynä aloin tekemään ihan päivittäin musiikkia ja löysin sen taas. OK, tämä on selkeästi joku asennebiisi, joten tekstinkin täytyy olla voimakas, TINA kertaa Noitanainen-biisin alkuvaiheita.

Lyriikoiden kirjoituksessa muusikko otti avuksi Pop & Jazz Konservatoriossa oppimansa tajunnanvirtatekniikan.

– Laitoin 10 minuutin ajastimen, sen aikana kynä ei saa nousta pois paperista. Olin miettinyt paljon tätä somekommentointia, ja sen kymmenen minuutin aikana teksti alkoi mennä siihen suuntaan. Tuli yksittäisiä lauseita, joissa oli biisiin sopiva aihe ja sanoma, Nyyssönen avaa luovaa prosessiaan.

Tämän jälkeen ei mennyt kauaa, kun teksti oli valmis. Lauluntekijä Vilma Kivimäki katsoi tekstiä omilla silmillään ja antoi palautetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun tekeminen on mukavaa, silloin syntyy kaikista parhainta jälkeä. Ei lähdetä tekemään liian vakavasti, pitää olla pilkettä silmäkulmassa, Nyyssönen pohtii.

Leikittelevän ja tajunnanvirtaisen työskentelytavan lisäksi Nyyssönen tekee kappaleita myös toisella metodilla, joka kumpuaa vahvasta olotilasta ja tarpeesta asioiden purkamiseen.

– Se on voinut liittyä esimerkiksi ihmissuhteisiin, on ollut hirveän iso tarve päästä purkamaan joku asia ulos niin, että se on ollut myös terapeuttinen tapa tehdä.

TINA kävi syyslomalla Kemijärvellä ja kertoi samalla tuoreita kuulumisiaan Koti-Lapille. Kuva: Kasperi Lumijärvi

Maisteriksi valmistumisen jälkeen Nyyssösellä alkoi uusi elämänvaihe. Opiskelujen ja töidenkin ohessa hän oli tehnyt musiikkia, mutta aika oli rajallisempaa.

– Kirkkaimpana mielessä oli se, että nyt lähdetään täysillä tavoittelemaan artistiuraa. Nyt lähdetään ja katsotaan, kuinka pitkälle pääsee, muusikko kertoo.

Omakustanteena julkaistavan singlen demoversio syntyi sekin Nyyssösen makuuhuoneen nurkkauksessa.

– Tälle biisille hankin tuottajaksi esimerkiksi Junon, Sara Siipolan ja BEHMin tuotannoissa työskennelleen Sami Tammisen.

Laaja musiikillinen tausta näkyy vaihtelevissa työskentelytavoissa.

– Moni instrumentti pysyy käsissä. Jos on vaikka mielessä tietty rumpukomppi, niin sen pystyy soittamaan.

Nyyssönen tunnustautuu elektronisen tanssimusiikin suurkuluttajaksi. Hän nostaa vaikutteikseen ruotsalaisen Aviciin ja ranskalaisen David Guettan, mutta suomalaisuus ja lappilaisuus kuuluu myös tuotannossa.

– Sytyn kovasti kaksituhattakymmenluvun EDM:n kultakaudesta ja haluan, että se kuuluu omassa musiikissakin. Siinä on kuitenkin samalla jotain hyvin suomalaista. Suomalaisista muusikoista Antti Tuisku ja Kaija Koo ovat isoja esikuvia.

– Tietynlainen suomipop-melankolia kuuluu musiikissani myös. Olen vähän tällainen mollivoittoinen biisintekijä, Nyyssönen nauraa.

Lappilaisuus kuuluu suoraan teksteissä, mutta myös instrumenttivalinnoissa.

Artisti kertoo kokeilleensa vuosien aikana erilaisia tyylisuuntia, jotka yhdistyvät uudella singlellä.

– Noitanainen-sinkun kohdalla tuntuu, että asiat ovat loksahtaneet kohdalleen ja ollaan aidon Tiinan äärellä. Sekä tyylillisesti että tekstin osalta.

Aina artistin uran tavoittelu ei ole helppoa. TINAlla oli keväällä 2024 haastava paikka, jolloin hän harkitsi jopa tavoitteiden kuoppaamista.

– Tuli alan vaikuttajilta useampi torjunta, se veti mielen ihan matalaksi. Se oli kova pudotus, kun itsellä on selkeä visio tästä. Mietin, onko tässä järkeä. Keväällä tilanne oli se, että joko lähden julkaisemaan musiikkia tai lopetan. Perheen kannustuksella päätin, että lähden julkaisemaan uutta musiikkia, Nyyssönen muistelee.

Tiina Nyyssönen korostaa sosiaalisen median merkitystä musiikin näkyvyyden hankinnassa. Kuva: Kasperi Lumijärvi

Nykyajan musiikkimaailma eroaa suuresti menneiden vuosikymmenten tavoista tuoda tuotantoa yleisön tietoisuuteen. Tämä käy selvästi ilmi kuunnellessa itsensä managerina toimivan TINAn kuvausta uuden singlen julkaisuprosessista.

– Ihan ensimmäisenä hankin jakelijan, joka jakelee kappaleen kaikille näille alustoille. Kappale täytyy lähettää noin kuukautta ennen julkaisupäivää jakelijalle, ja siinä täytyy olla esittelytekstit ja promootiokuvat valmiina. Kuvat ja mainosvideot kuvattiin kemijärveläislähtöisen Eetu Kilpelän kanssa Pyhätunturilla ja Kemijärven keskustassa.

– Sitten on mediatiedotteiden kirjoittaminen. Oon listannut excel-taulukkoon eri mediat, radiot ja niiden yhteystiedot. Siinä on iso työ, mutta koen olevani siinä aika hyvä ja mukavaa se on ollut.

Medioiden kontaktoinnin lisäksi TINAn tunnettuuden rakentamisessa sosiaalinen media on isossa roolissa. Artisti toimii sisällöntuottajana TikTokissa. Mutta mitä sisällöntuottaja oikein tekee?

– Teen musiikkiaheisia videoita. Olen tehnyt esimerkiksi englanninkielisistä hiteistä suomenkielisiä versioita. Viimeksi tein Anna Abreun Ivory Towerista suomennoksen, ja ihmiset ihastuivat siihen valtavasti. Toisessa videossa kuuntelen vanhoja Smurffi-biisejä, tällainen antaa ihmisille myös nostalgia-arvoa. Julkaisen myös lauluvideoita, ne keräävät myös paljon näyttökertoja. Sitten on sarja, Matkalla huipulle, jossa käyn blogimaisesti läpi oman uran tilannetta. Eli teen aika laidasta laitaan sisältöjä, Nyyssönen avaa.

Noitanainen-singlen markkinoinnissa sosiaalisen median näkyvyys on hyödyksi. Nyyssönen on aloittanut uuden biisin markkinoinnin jo TikTokissa.

– Jos kappale lähtee viraaliksi tuolla, niin se ennustaa tosi hyvää suosiota biisille. Uskon, että tuo TikTok on mulla valttikorttina, sen kautta pyrin rakentamaan nostetta kappaleelle. Viime vuonna videoitani katseltiin 4,7 miljoonaa kertaa TikTokissa, Nyyssönen avaa.

Nyyssönen kertoo markkinoineensa uuden kappaleen ääniraitaa TikTokissa julkaisemalla pätkän kertosäkeestä.

– Teksti on jo nyt selkeästi iskenyt ihmisiin. Aamulla katsoin, niin siitä ääniraidasta on tehty jo 95 uutta videota. Ihmiset ovat ottaneet sen ääniraidan ja omistaneet sen esimerkiksi kiusaajilleen.

Työ ei lopu kappaleen julkaisuun, vaan Nyyssösen mukaan vasta oikeastaan alkaa siitä.

– Hyvin monipuolista hommaa, täytyy sanoa.

TikTok on ollut viime vuosina kritiikin kohteena. Palvelun kehittäjä on kytköksissä Kiinan hallintoon, ja sen kieltämistä on ehdotettu Suomessakin. Miten Nyyssönen suhtautuu asiaan?

– Artistina menestyminen vaatii isoa läsnäoloa, joten kaikki kanavat on hyödynnettävä, myös TikTok. Lisäksi sen algoritmi poikkeaa muista alustoista. Se palvelee tosi hyvin omakustanneartisteja. Biisin leviäminen ei siellä katso sitä, onko artisti levy-yhtiöllä vai ei. Jos TikTok kiellettäisiin, sekään ei olisi katastrofi. Mulla on vahva omanlainen tekeminen ja uskon, että se toimii alustalla kuin alustalla, Nyyssönen vastaa.

18-vuotiaana maailmalle lähtenyt Nyyssönen palaa edelleen lomilla tai pidemmillä vapaillaan Kemijärvelle.

– Mitä vanhemmaksi sitä tulee, sitä enemmän on kiintynyt tähän paikkaan. Perhe, sukulaiset ja oma yhteisö on täällä. Se on ehkä se tärkein asia. Täällä on myös niin erilaista kuin mitä Helsinki-arki on, Nyyssönen pohtii.

Tässä vaiheessa uraa Nyyssönen kokee Helsingin kuitenkin oikeaksi paikaksi itselleen. Pääkaupunkiseudulla on enemmän mahdollisuuksia luoda kontakteja alalla ja tulla huomatuksi. Myös arkityömahdollisuudet ovat paremmat.

– Varhaisiän musiikinopettajana opetan vauvasta esikouluikäisiin lapsiin. Aloitin elokuun puolivälissä, ja se on kasvattanut minuakin paljon. Omat haasteensa sielläkin tietenkin on, mutta koen sen hyväksi vastapainoksi luovalle työskentelylle ja sisällöntuotannolle. On tärkeää, että välillä pääsee tekemään jotain ihan muuta. Se antaa hyvin perspektiiviä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä