Kokkola-lehti
Jouluiset vaarat vaanivat tassukansaa - Mitä tehdä, jos lemmikki syö jotain vaarallista?
Joulu ei ole kultaista aikaa siinä vaiheessa, kun koira on syönyt suklaarasian tai kissa haukannut palasen amarylliksestä. Mitkä ovat yleisimmät kissojen ja koirien ensiapu ohjeet, ja milloin eläinlääkäriin on lähdettävä viipymättä?
Jouluiset tuoksut ja ylipäänsä syömiseen liittyvät asiat ovat etenkin koirille suuri houkutuksen paikka.
– Ongelma piilee usein siinä, että ei tiedetä, mitä eläin on mennyt syömään. Silloin olisi ensitilassa tehtävä arvio siitä, mitä eläin olisi saattanut päästä maistelemaan, ohjeistaa Kokkolan kaupungin eläinlääkäri Jenni Björkskog.
Björkskogin kokemuksen mukaan jouluisin tulee eniten puheluita koirista, jotka ovat hotkaisseet kitusiinsa suklaarasian.
– Pienestä määrästä maitosuklaata ei lähde henki, mutta tumma suklaa on huomattavasti vakavampi paikka. Rusinoitakaan ei saisi koira syödä. Koiraa saattaa kiinnostaa jäähtymään jätetty kinkun paistorasva sekä kinkkuverkko. Olen nähnyt ja kuullut senkin, että myös kinkku on syöty.
Koiraa voi yrittää oksettaa itse.
– Koiran oksettamiseen voi käyttää 3% vetyperodiksidia, jota annetaan 1-2 millilitraa per kilo. Kuitenkin korkeintaan 45 millilitraa, oli kyseessä minkä kokoinen eläin tahansa. Myös suolalla voi yrittää oksettaa, mutta se on huonompi vaihtoehto. Siinä tehdään kostutetuin käsin yhdestä teelusikallisesta suolaa pieni pallo, mikä laitetaan koiran nieluun. Tätä ei kannata kokeilla kuin kerran, koska liiallisesta suolansaannista seuraa suolamyrkytys. Kissaa ei voi kotikonstein oksettaa. Oksettaminen pitäisi tehdä neljän tunnin sisällä haitallisen asian syömisestä.
Kissojen uteliaisuus voi etenkin jouluna kostautua. Vaaranpaikat piilevät joulukukissa ja lahjanaruissa.
– Kissat ja joulukukat eivät oikein sovi samaan talouteen, sillä joulukasvit ovat kissalle myrkyllisiä.
Joulukuusi ja neulaset eivät sinänsä ole kissalle vaaraksi, mutta kuusenpallot ja kuusen vesi voi kiinnostaa kissaa ylitsepääsemättömän paljon.
– Jos kissa on jätetty lahjapakettien kanssa samaan tilaan vahtimatta, lahjanarut voivat vetää kissaa puoleensa. On vaarallista, jos kissa pääsee syömään lahjanarua, sillä pitkä ja ohkainen lahjapakettinaru voi vetää kissan suolen ruttuun.
Olen nähnyt ja kuullut senkin, että myös kinkku on syöty.
Mikäli koira tai kissa on päässyt syömään vierasesineitä, eläin tulee todella kipeäksi. Ensimmäiset oireet ovat syömättömyys, ja eläimestä tulee myös vaisu ja vetäytyvä.
– Vatsa menee joko ripulille, tai sitten mikään ei liiku. Jos eläin on apaattisen oloinen, silloin pitää ehdottomasti ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.
Jos koira on mennyt syömään teräviä asioita, niin eläinlääkärin ohjeistusta kannattaa odottaa ja kysyä, ennen kuin lähtee koiraa oksettamaan.
– Mikäli koira tai kissa menee syömään vierasesineen, ensiapuna voidaan antaa parafiiniöljyä yksi millilitra per painokilo kaksi-kolme kertaa päivässä. Koiria varten kotona on hyvä pitää valmiina pitkää säilyketankoparsaa, ja syöttää sitä kokonaisena. Tankoparsan tarkoitus on paketoida mahdollinen terävä asia suolessa ja suojata limakalvoja.
Asia, mikä vaivaa ihmisten lisäksi jouluisin etenkin koiria, on ylensyönti.
– Eläinten ei tarvitse syödä tuhdisti joulunakaan. Jos eläimelle tulee annettua liikaa ruokaa, siitä saattaa seurata oksennusta ja ripulia.
Jos ripuloiva tai oksenteleva koira on muuten hyvässä kunnossa, koiraa voi paastottaa päivän, jolloin se saa juoda vettä vapaasti.
– Seuraavana päivänä sille voi antaa keitettyä riisiä ja riisin keitinvettä. Kolmantena päivänä riisin sekaan voi sekoittaa mukaan jonkin rasvattoman proteiinin, kuten kanaa, raejuustoa tai seitä. Kun maha alkaa kestämään, voi palata asteittain koiran omaan ruokaan takaisin. Apteekista voi ostaa lisäksi jonkin reseptivapaan suoliston toimintaa tukevan rehuvalmisteen.
Björkskog liputtaa ennakoimisen puolesta, eli että apu olisi tilanteiden sattuessa mahdollisimman lähellä.
– Jouluna pyhät ovat pitkiä, joten etenkin silloin lemmikinomistajan kotiapteekissa kannattaa olla valmistauduttu etukäteen.
Juhlapyhinä päivystys alkaa pyhää edeltävänä arkipäivänä klo 15 ja päättyy pyhää seuraavana arkipäivänä klo 8.
Päivystysnumero 020 692 699