Paikallisuutiset
Suomen ja Norjan välille saadaan sopimus taksiliikenteestä
Suomi ja Norja ovat neuvotelleet uuden taksisopimuksen, joka mahdollistaa sen, että taksit voivat kuljettaa asiakkaitaan maiden rajan yli.
Valtioneuvosto esittää Suomen ja Norjan välisen kansainvälisen taksiliikenteen sopimuksen allekirjoittamista.
Kansainvälisellä taksiliikenteellä tarkoitetaan aikatauluun sitomatonta, korvausta vastaan harjoitettavaa ammattimaista henkilökuljetusliikennettä. Ajoneuvon on oltava rekisteröity Suomeen tai Norjaan.
Taksiyritys saa ottaa matkustajia kotivaltiosta ja kuljettaa heidät toisen osapuolen alueelle ja päinvastoin, jos kuljetus on tilattu ennakkoon. Mahdollista on myös harjoittaa taksiliikennettä toisen osapuolen alueen kautta kolmanteen maahan ottamatta kuitenkaan uusia matkustajia.
Taksiyritys on vapautettu kaikista kansallisista veroista ja maksuista, joita peritään tieliikenteestä ja ajoneuvon hallussapidosta toisen osapuolen alueella, lukuun ottamatta polttoaineveroa. Verovapaus ei kuitenkaan koske teiden ja siltojen käytöstä perittäviä veroja ja maksuja eikä arvonlisäveroja.
Kansanedustaja Heikki Autto (kok.) iloitsee Suomen ja Norjan neuvottelemasta uudesta taksisopimuksesta, joka hänen mukaansa helpottaa rajat ylittävää liikennettä ja tukee erityisesti matkailua sekä paikallisia palveluita.
– Tämä parantaa merkittävästi liikkumisen joustavuutta raja-alueilla. Erityisesti matkailijoille tämä on suuri parannus – esimerkiksi Tromssaan tai Kirkkoniemeen lentävät turistit voivat jatkaa samalla taksilla Suomeen ja toisin päin ilman ylimääräisiä järjestelyjä, liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Heikki Autto toteaa.
Autton mukaan erityisesti Lapin rajakunnissa sujuva taksiliikenne on merkittävä asia.
– Sopimus helpottaa paitsi matkailijoiden, myös paikallisten asukkaiden ja esimerkiksi sairaalakyytejä tarvitsevien liikkumista rajan yli, kun taksiyritys voi jatkossa kuljettaa matkustajia kotivaltiostaan toiseen sopimusvaltioon ja palata takaisin asiakkaiden kanssa ennakkotilauksesta, Autto sanoo.
Sopimuksen allekirjoituslupa hyväksyttiin torstaina valtioneuvoston yleisistunnossa. Allekirjoittamisen jälkeen sopimus pannaan täytäntöön voimaansaattamislailla.
Vastaava sopimus on jo olemassa Suomen ja Ruotsin välillä.