Tapahtumajutut
Kilpisjärvi antoi ensimmäisenä pilkkipäivänä yhden sintin ‒kaikki eivät saaneet kairattua paksun jään läpi
– Kaikki kairat on kuulemma myyty kylästä!
Tällaisia huhuja liikkui Kilpishallin pihalla perjantaina, kun väki valmistautui taas vuosittaiseen pilkkiklassikkoon. Tänäkin vuonna ennakkoon jännitystä toi arktisen Kilpisjärven jäätilanne. Tällä kertaa sitä oli 90 senttiä.
Ainakin yksi pilkkiporukka näytti tyytyväiseltä omia kairoja tutkiessaan. Pohjanmaalaislähtöiset Niko Kankkonen, Jukka Mäki-Ullakko ja Karoliina Männistö myönsivät, että kotona vähän jännitti pohjoisen jäätilanne. Kankkosen kairassa oli kuitenkin teleskooppivartta riittävästi, ja metallitöitä tekevä Mäki-Ullakko nikkaroi reilun mittaisen jatkovarren omaan kairaansa.
Kaveriporukka kertoi haaveilleensa Vain 2 kalaa -kilpailusta jo vuosia, ja nyt unelma saatiin toteutettua.
– Tämä on hauskanpitoreissu. Ei oteta tavoitteita, niin voi onnistua. Jäälle asti jos pääsee, Mäki-Ullakko totesi.
Kankkonen, Mäki-Ullakko ja Männistö olivat hilkulla osallistua pilkkitapahtumaan jo viime vuonna, mutta tuolloin he eivät onnistuneet löytämään ennakkoon mökkimajoitusta, koska olivat liian myöhässä liikkeellä. Nyt majoitus löytyi 60 kilometrin päästä. Suunnitelmissa oli osallistua koko viikonlopun ohjelmaan.
– Kaksi kaveria tulee Kilpisjärvelle hiihtovaellukselta ja liittyvät seuraan. Illalla mennään ainakin keikalle, katsotaan sitten muita päiviä, miten jaksaa, Männistö suunnitteli.
Kaveriporukan kokenein pilkkijä oli Kankkonen. Hän kertoi kalastaneensa aiemmin merellä ahvenia, mutta pohjoisen kirkkaat vedet olivat uusi tuttavuus hänellekin.
Tapahtuma-alueelle oli tullut myös myyjiä kojuineen. Torniolainen kairanteroittaja Reima Bomström oli ensi kertaa aistimassa Käsivarren tunnelmaa.
– Mukava oli tulla, kun Karesuvannosta tullessa vain yksi rekka ja henkilöauto tuli vastaan, sitten kun tulin tänne, kaikki olikin täynnä. Ensin mietin, onko täällä pilkkejä ollenkaan, Bomström nauroi.
Bomström kertoi käyneensä toisessa suuressa tapahtumassa ‒ Tornion Suurpilkeissä vuosittain. Tapahtuma järjestettiin taas koronan-ajan jälkeen, ja pilkkijöitä oli Bomströmin mukaan yli 3000. Kilpisjärvellä saakka kairanteroittaja oli ensimmäistä kertaa.
– Tämä on tutustumiskäynti, kun eläkkeellä on nyt aikaa. Mielessä ollut aiemminkin. Ensi vuonna pitää tulla aikaisemmin.
Bomström aikoi tulla Kilpisjärvelle toistekin, koska upeat maisemat ja hyväntuulinen väki tekivät vaikutuksen. Mikä kairanteroittajan mielestä isoissa kalastustapahtumissa ihmisiä kiehtoo?
– Kaikki on hyvällä mielellä. Paikallinen porukka kaipaa pilkkiviikonloppua, sitten on niitä, jotka kiertävä kaikki tapahtumat. Tämä on ajanvietettä samanhenkisten kanssa. Kaikki puhuttelevat toisiaan, voi porista kenen kanssa vain, Bomström sanoi.
Sivutoiminta on se tärkein kaikille ihmisille, hauskaahan tänne tullaan pitämään! Samuli Anttila
Viikonlopun tapahtumassa perjantai oli tänä vuonna vasta toista kertaa pilkkipäivä. Kilpisjärven Matkailuyhdistyksen lipunmyynnin mukaan tämä vaikuttaa positiivisesti tapahtumaan, sillä ihmiset ovat olleet hyvin liikkeellä, ja torstai yllätti jo myynnillään.
Tapahtuman järjestäjä Samuli Anttila kertoi, että Vain 2 kalaa -tapahtuman järjestelyt on aloitettu syyskuussa. Eniten hommia on paiskittu Kilpisjärvellä edeltävä viikko.
– Lippuja myydään vain täällä paikan päällä, että saadaan ihmiset tulemaan tänne.
Anttila sanoi, että Kilpisjärven tapahtumaan väkeä vetää kaverit.
– Se menee niin, että ei näe naapuria jossakin Oulussa, mutta nekin lähtee tänne ja sitten ne näkevät toisensa. Sivutoiminta on se tärkein kaikille ihmisille, hauskaahan tänne tullaan pitämään!
Pilkkikilpailuja on järjestetty vuodesta 1986, ja kun kaksi koronavuotta on jäänyt välistä, jäälle on kokoonnuttu jo 35 kertaa.
Tapahtuman peruskaava on pysynyt kutakuinkin samana siitä lähtien kun kaksi Seppoa ‒ Anttila ja Rousu tapahtuman pistivät alulle. Samuli Anttila kertoi olleensa mukana yhtä lukuun ottamatta kaikissa tapahtumissa pikkupojasta saakka.
Anttila kertoi, että aluksi Kilpisjärven jäällä pidettiin Läskihiihdot.
– Sitten ne alkoivat miettiä, pitäisikö kuitenkin järjestää pilkkikisat, että tulisi enemmän väkeä.
Tapahtuman juoni on yksinkertainen.
– Pirun kalliit palkinnot, ihmiset tulevat, sitten joku voittaa kelkan. Ihmiset itse tekevät tästä tapahtuman. Naamatuttuja on paljon, Anttila sanoi.
Ennen jäälle marssimista kuuluttaja Jarkko Ylläsjärvi kertasi sääntöjä. Päivän pilkkikisan alamitta oli 142 grammaa.
– Eilen oli saatu 1,7-kiloinen harri, eikä kovin kaukaa pilkkialueesta. Että on siellä kaloja, Ylläsjärvi sanoi.
Kuuluttaja muistutti vielä kairoista ‒ reiät on tehtävä omilla hauislihaksilla, sillä akkukairat on ankarasti kielletty.
– Ihan sen vuoksi, että kaikilla on peukalot tallella vielä maanantaina, Ylläsjärvi selvitti.
Ennen lähtöpamausta jäällä oli hiljaista. Näkyvissä oli yksi pilkkiporukka lähellä Ruotsin aluevesiä. Aurinko pilkisti lupaavasti pilvien välistä.
Kun h-hetki läheni, pilkkijoukko asettui rinkiin virallisen alueen laitamille. Osa keikahti nurin pilkkijakkarallaan jo tässä vaiheessa. Jään paksuuttakin kokeiltiin, moni sai todeta, että kairan pituus ei riitä. Mutta ei se ole niin vakavaa.
Jossain kaivettiin karaokelaitteistoa esille, ja kylmät juotavat maistuivat. Suurin osa käveli jäälle lyhintä reittiä kaupan pihasta, osa saapui moottorikelkalla ja yksi pariskunta hiihtämällä.
– Meillä on 36:s vappuviikko Kilpisjärvellä nyt. Päätettiin, että lähdetään nyt pilkille. Joskus ennenkin ollaan osallistuttu, mutta enemmän ollaan hiihdetty, Sakari Kauppinen sanoi.
– Joka kevät tullaan, niin kauan kun pystytään, Kaisu Lindqvist lisäsi.
Pilkkikisa alkoi tasan kello viisi, väki siirtyi omalle neliölleen kairaamaan, istumaan, syömään, juomaan ja rupattelemaan.
Kauppiset, lindqvistit ja monta sataa muuta pilkkijää jäi ilman tärppejä perjantaina. Tiettävästi tunnin pilkkirupeaman ainoa saalis oli sormenmittainen rautu. Moni sai lohtua illalla Maustetyttöjen keikasta, seuraavana päivänä pilkkiminen jatkui.
Lauantaina moottorikelkka lunastettiin kalalla, vähän yli 200-grammaisella raudulla. Sunnuntaina ei tullut sinttiäkään, joten palkinnot arvottiin.
Kaikki puhuttelevat toisiaan, voi porista kenen kanssa vain. Reima Bomström.