Muualta Lapista
Kulttuuriohjaaja irtisanottiin Kemijärvellä
Kemijärven kaupungin palveluksessa työskennellyt kaupunginvaltuutettu Juhana Kelloniemi irtisanottiin varoitusten jälkeen.
Kemijärven kaupungin viranhaltijapäätöksissä 26. helmikuuta julkaistu irtisanomispäätös koskee kulttuuriohjaaja Juhana Kelloniemeä.
Kelloniemi kertoo, että hänet on irtisanottu työstään.
Päätöksessä irtisanomisen perusteluina käytetään sitä, että työntekijällä on ollut pitkäaikaisia puutteita työsuorituksessaan ja työyhteisökäyttäytymisessään.
Tämän takia työnantaja, eli kaupunki, on antanut työntekijälle kirjallisia varoituksia tai puuttunut asiaan muutoin työnjohdollisesti. Edellinen kirjallinen varoitus on annettu 22. joulukuuta 2023. Irtisanomispäätöksen mukaan työntekijä on viimeisimmän varoituksen antamisen jälkeen jatkanut välittömästi vastaavanlaista velvoitteiden vastaista käyttäytymistä. Hän on aikaisemminkin varoituksista huolimatta jatkanut ”yhteistyökyvytöntä ja sopimatonta käyttäytymistä työyhteisössä” sekä lisäksi laiminlyönyt työtehtäviään. Työntekijän käyttäytyminen vaikuttaa päätöksen mukaan erittäin kielteisesti työyhteisön ja työnantajan toimintaan, eikä edellytyksiä työsuhteen jatkamiselle ole.
Työntekijää on ennen irtisanomista kuultu työsopimuslain mukaisesti. Kaupunki on ennen irtisanomista myös selvittänyt, olisiko työntekijän irtisanominen vältettävissä sijoittamalla työntekijä muuhun työhön, mutta tällaista mahdollisuutta ei päätöksen mukaan ole. Kelloniemi on työskennellyt kaupungin palveluksessa yli kahdeksan vuotta, joten hänen irtisanomisaikansa on työnantajan irtisanoessa neljä kuukautta.
Irtisanomispäätöksen on allekirjoittanut tulevaisuusjohtaja Ilpo Tervonen. Kulttuuri- ja vapaa-ajanpalvelut kuuluvat tulevaisuusjohtajan alaisuuteen.
Tulevaisuusjohtaja Tervonen kertoo Koti-Lapille, ettei voi kommentoida yksittäisen työntekijän asiaa. Hän ei myöskään varmista, ketä irtisanominen koskee. Päätöksestä on piilotettu irtisanotun henkilön nimi.
– Se päätös on julkinen viranhaltijapäätös. Olen pahoillani, yksittäiseen työntekijään liittyviä asioita en pysty kommentoimaan.
Annettuja varoituksia tai niiden taustoja Tervonen ei avaa.
– En yhtään pysty kommentoimaan sitä.
Koti-Lapin tietojen mukaan varoitukset tai kuulemiset liittyisivät muun muassa lojaliteettivelvoitteen rikkomiseen. Työntekijän on esimerkiksi katsottu arvostelleen työnantajaansa toistuvasti julkisesti. Varoituksia on annettu jo ennen kuin Tervonen aloitti tehtävässään vuosi sitten. Ensimmäinen varoitus ja kuulemiskeskustelu olisi vuodelta 2021. Esimerkiksi täässä kuulemiskeskusteluissa ei Kelloniemen mukaan ole kuitenkaan tullut mitään huomautettavaa työhön liittyen.
Kelloniemi on näkyvä perussuomalaisten poliitikko, joka on Kemijärven kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja, Lapin aluevaltuuston jäsen, Lapin liiton hallituksen jäsen ja REDU:n yhtymähallituksen jäsen. Kelloniemi on tunnettu suorasta ja avoimesta, ajoittain kärjekkäästäkin, esiintymisestään Kemijärven valtuustosalissa ja sosiaalisessa mediassa. Se on Kelloniemen mielestä yksi syy tilanteeseen, joka johti lopulta irtisanomiseen.
– Minä olen ollut liian kyseenalaistava, Kelloniemi sanoo Koti-Lapille.
Hän on sitä mieltä, että esimerkiksi kaupungin erityistilintarkastuksen ja sen julkistamisen vaatiminen valtuutettuna on yksi syy hankaluuksiin yleisellä tasolla. Kelloniemi kertoo haastattelussa myös erimielisyyksistä eri kunnallispoliitikkojen kanssa, mutta ei yksilöi, miten he ovat vaikuttaneet irtisanomiseen. Irtisanomispäätöksen perusteluista tällainen ei käy ilmi.
Kelloniemi on käsitellyt julkisissa Facebook-päivityksissään suoraan tai epäsuorasti muiden poliitikkojen, viranhaltijoiden ja kaupungin johdon tekemisiä ja päätöksentekoa. Hän on esimerkiksi kertonut vuosien varrella saamistaan kutsuista kuulemistilaisuuksiin esihenkilöiden ja kaupungin virkajohdon kanssa, joissa on käsitelty Kelloniemen käytöstä työntekijänä ja valtuutettuna. Kelloniemi ei kuitenkaan tunnista, että olisi viestinyt työnantajastaan tai työyhteisöstä negatiivisesti tai uhkaavasti. Kelloniemi kertoo, että ihmiset tulevat usein luontaisesti puhumaan hänelle asioista, sillä hän on valtuutettu.
– Varmasti olen puhunut kaikenlaista, mutta en työstä, vaan muusta, esimerkiksi Kemijärven kaupungin päätöksenteosta ja valmistelussa havaitsemistani epäkohdista.
– Somekirjoittelu mainitaan (varoituksissa). Minusta se ei ole rajan ylittämistä, jos oikaisee esimerkiksi virheellisen tiedon tapahtumaa koskevasta julkaisusta.
Kelloniemi on jättänyt sosiaaliseen mediaan päivittämisen kuluvana vuonna lähes kokonaan, joten siihen ei irtisanomista voida hänen mielestään perustaa.
– Sanoinkin (kuulemisessa), että olen parantanut tapani.
Varoituksissa Kelloniemeä syytetään kuitenkin ahdistavan ilmapiirin luomisesta työyhteisöön. Kelloniemi myöntää, että työpaikan henkilökemioilla on ollut osansa asiassa suuntaan ja toiseen.
– On, on, varmasti on.
Kelloniemi kertoo, että ei ole kokenut työyhteisöä yhdenvertaiseksi, eikä pitkään jatkuneisiin epäkohtiin ei ole hänen mukaansa puututtu. Hän kuitenkin kertoo, että asioita on yritetty hänen aloitteestaan sovitella.
Ihmisten käsitys Kelloniemestä julkisena toimijana vaikuttaa jakautuvan. Toisilla ei ole pahaa sanottavaa, mutta toisten mielestä hän on hankala ihminen. Mistä maine tulee?
Hän arvelee, että hankalana pidetään usein sellaista, joka tuo asioita esiin. Sellainen koetaan uhkana.
– Se on varmaan politiikkaa. En tunnista, että työssäni olisin ollut hankala.
Edellisissä kuntavaaleissa Kelloniemi oli Kemijärven ääniharava. Hän toi kampanjassaan esiin havaitsemiaan epäkohtia kaupungin hallinnossa.
Niin taustakeskusteluissa kuin julkisuudessakin Kelloniemen on moitittu kauden aikana ajaneen henkilökohtaisia asioitaan valtuustossa.
Hän sanoo nostaneensa esiin epäkohtia, mutta vain koska niihin ei lukuisista ilmoituksista huolimatta ole reagoitu.
Esimerkkinä Kelloniemi käyttää sitä, että vaati viime syksynä valtuustoaloitteella laskutustietoja Kemijärvi 50 vuotta -tapahtumista. Hänen olisi pitänyt asiatarkastajana tarkistaa laskut ennen niiden hyväksyjää, mutta tapahtumien laskuissa ei ollut hänen mukaansa mukana riittävän tarkkaa erittelyä tai sopimuksia.
– Eikö asiatarkastajan pitäisi saada tiedot automaattisesti?
Kelloniemen mukaan kaupungin viranhaltijat välttelivät tai viivyttelivät tarkkojen tietojen antamista hänen tietopyynnöistään huolimatta kuukausien ajan. Lopulta hän sai materiaalit tulevaisuusjohtaja Tervoselta.
Tervonen kertoo, että asiasta tehtiin kaksi tietopyyntöä ja valtuustoaloite.
– Ei ole kysymys siitä, ettei niitä ole toimitettu. Olen vastannut niissä tietopyynnöissä juuri siihen, mitä on kysytty. Ensin on vastattu yhteen ja sitten on tullut kysymys ja tarkempi vastaus. Kaikki laskut on saatu hoidettua.
Työtehtävien laiminlyönti laskujen asiatarkastuksessa oli osana yhtä Kelloniemen saamaa varoitusta.
Kelloniemen lähipiirissä on ollut oikeuteen mennyt irtisanomistapaus aikaisemmin. Kemijärven kaupunki irtisanoi hänen puolisonsa Paula Alatalon henkilöstöpäällikön virasta loppuvuodesta 2020 hänen ollessa palaamassa äitiyslomaltaan. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus totesi irtisanomisen laittomaksi vuonna 2022.
Myös Alatalo on nykyään politiikassa mukana. Hän on Kemijärven kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja sitoutumattomana perussuomalaisten listalta.
Kelloniemen irtisanomisesta päättäneen tulevaisuusjohtaja Tervosen valinta kaupungin organisaatiouudistuksessa perustettuun uuteen tehtävään vietiin sekin oikeuteen. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus totesi tammikuussa, että kaupunginvaltuuston päätös tulevaisuusjohtajan valinnasta pitää kumota. Valituksen hallinto-oikeuteen teki Paula Alatalo, joka oli myös mukana kelpoisten hakijoiden joukossa. Valituksen, ja hallinto-oikeuden päätöksen, perusteluina oli muotovirhe ansiovertailuun liittyen, jota työnantaja ei ollut tehnyt lain edellyttämällä tavalla.
Kelloniemi kokee, että hänen perheensä on ollut ajojahdin kohteena, ja että irtisanominen on vain sen viimeisin osa. Hänen mukaansa irtisanomisella on väistämättä vaikutuksensa politiikkaan, sillä hänen mielestään se tuo kaupungin hallinnon ja johtamisen ongelmat ihmisten tietoisuuteen.
Työntekijän henkilöön liittyvät irtisanomisperusteet
Työntekijästä johtuvana tai hänen henkilöönsä liittyvänä asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena voidaan pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään.
Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on kokonaisarvioinnissa otettava huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä sekä työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.
Asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena ei voida pitää ainakaan:
1) työntekijän sairautta, vammaa tai tapaturmaa, ellei hänen työkykynsä ole näiden vuoksi vähentynyt olennaisesti ja niin pitkäaikaisesti, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista;
2) työntekijän osallistumista työehtosopimuslain mukaiseen tai työntekijäyhdistyksen toimeenpanemaan työtaistelutoimenpiteeseen;
3) työntekijän poliittisia, uskonnollisia tai muita mielipiteitä tai hänen osallistumistaan yhteiskunnalliseen tai yhdistystoimintaan;
4) turvautumista työntekijän käytettävissä oleviin oikeusturvakeinoihin.
Työntekijää, joka on laiminlyönyt työsuhteesta johtuvien velvollisuuksiensa täyttämisen tai rikkonut niitä, ei kuitenkaan saa irtisanoa ennen kuin hänelle on varoituksella annettu mahdollisuus korjata menettelynsä.
(Työsopimuslaki 7 luku, 1 ja 2 § )