Muualta Lapista

Kemijärveläislähtöinen Harry Torvinen julkaisi kirjan harvinaisesta sairaudesta

Harry Torvinen on kirjoittanut romaanin sairaudestaan. Kuva: Harry Torvinen

Harry Torvinen kirjoitti liikehäiriösairaudesta omakohtaisen teoksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Harry Torvinen huomasi kesken työmatkan päänsä vääntyvän sivulle. Hän joutui pitämään sitä suorassa toisella kädellään ja ajamaan autoa toisella kädellä.

Torvinen hakeutui työterveyshoitoon, mutta siellä ei osattu aluksi sanoa syytä oireeseen. Tilanne paheni. Makuullakin pää heilahteli edestakaisin kuin kellon puntari. Useiden selvitysten jälkeen vuonna 2013 Torvinen sai diagnoosin.

Torvisella todettiin servikaalinen dystonia. Siinä niskan alueen lihaksiin kohdistuva liikkeiden säätelyhäiriö aiheuttaa pään nykiviä liikkeitä ja pysyviä virheasentoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olin aluksi paniikissa ja ajattelin, että miten kestän, jos loppuelämä on tällaista.

Kokemuksesta alkoi matka, jonka Torvinen on nyt pukenut sanoiksi omaelämäkerrallisessa tietoteoksessa Tuntematon dystonia – vääntynyt elämäni.

– Kirja on henkilökohtainen tarinani dystoniaa sairastavana. Teksti kulkee tähän hetkeen nivoutuen Kemijärvellä eletyn lapsuuden ja nuoruuden tapahtumien kautta aikuisuudessa koettuun sairastumiseen, Torvinen kertoo.

Dystonia on neurologinen sairaus, jonka syntymekanismi on vielä osittain tuntematon. Sitä sairastaa Suomessa noin 6 000 ihmistä. Sairaus oireilee tahdosta riippumattomina liikkeinä ja virheasentoina joko koko kehossa tai paikallisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saatuaan diagnoosin Torvinen etsi kirjaa dystoniaa sairastavasta.

– En löytänyt yhtään Suomessa julkaistua kirjaa tästä sairaudesta. Päätin silloin kirjoittaa oman tarinani kirjaksi, olenhan elänyt kymmenen vuotta tämän sairauden kanssa.

Dystonia on vielä monelta osin tuntematon sairaus. Siihen ei ole esimerkiksi löydetty parantavaa hoitoa, vaan hoito tähtää oireiden lievittämiseen. Dystoniaan annetaan hoitona botuliinipistoksia. Niitä Torvisellekin määrättiin diagnoosin selvittyä.

Miten kestän, jos loppuelämä on tällaista.

Torvisen saamat pistokset eivät kuitenkaan vaikuttaneet toivotulla tavalla. Hänen kokemuksensa oli se, että julkisen puolen resurssit eivät riitä yksilöllisiin, aikaa vieviin tutkimuksiin, minkä takia hoito ei tehonnut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hoitona harkittiin jopa syväaivostimulaatiota, mutta kuusi vuotta sairastettuaan Torvinen päätti jättää leikkausta vaativan hoidon väliin ja lähteä yksityiselle poliklinikalle.

– Tuo päätös oli oikea, koska siellä neurologi tutki EMG-laitteella joka hoitokerralla tarkoin dystonian aktivoimat lihakset ennen botuliinipistoksia ja niskojen vääntö helpotti siedettäväksi.

Torvisen niskaa on myös vahvistettu fysioterapiassa. Hän on kokeillut hiljattain olla aikaisempaa pidempiä aikoja ilman botuliinia. Sosiaalisissa tilanteissa hän pystyy pitämään liikehäiriöt poissa.

– Kipeimmät hetket ovatkin yksinäisyydessä. Kun niska on tulessa lenkillä tai pää vääntyneenä kotona. Ne pahimmat hetket kun ne kestää, niin tästä selviää.

Torvinen toivoo, että hänen teoksensa antaa tietoa dystoniasta ja voi toimia myös vertaistukena. Sairaus ilmenee hyvin eri tavoin. Osalla suu tekee tahdottomia liikkeitä, osalla pää tai koko keho.

– Moni on aluksi hämillään tämän taudin kanssa. Elämä kuitenkin jatkuu. Tämä ei pysäytä elämää. Sen halusin kirjoittaa muille rohkaisuksi.

Monet kirjan tarinat ovat Torvisen lapsuudesta Kemijärven asemaperältä, ja aikuisena ajalta, jolloin hänen äitinsä sairasti Alzheimerin tautia. Torvisen äiti oli maalaistalon tytär, lähtöisin Juotasjärven kylästä, silloisesta Rovaniemen maalaiskunnasta. Isä oli lähtöisin Patokoskelta ja toimi asemamiehenä Kemijärvellä.

– He olivat juurevia pohjoisen ihmisiä. Uskon, että minunkin selviytymiseni elämässä, ja tämän dystonia-sairauden otteessa, on kiinni näissä juurissa.

Lisäksi Torvinen antaa suuren kiitoksen puolisolleen Marjalle, joka on ollut vankka tuki.

– Tavallaan me olemme yhtä puuta, yhdessä selvitetty tämä homma.

Kirjan kannen kuvituksena on Torvisen kuvaama käppyrämänty Seitatunturin rinteeltä Pyhältä. Poikansa Jaakon kanssa tehdyn vaelluksen aikaan Torvisen dystonian oireet olivat pahimmillaan. Torvinen näki kiertyneessä puussa vertauskuvallisuutta. ”Sairaus on vääntänyt elämääni, tehnyt ympyrän ja nyt mennään sitten suoraan ylöspäin.”
Mikä?

Dystonia

Dystonia on neurologinen liikehäiriösairaus, jonka syntymekanismi on vielä osittain tuntematon. Sitä sairastaa Suomessa noin kuusi tuhatta ihmistä. Sairaus oireilee tahdosta riippumattomina liikkeinä ja virheasentoina joko koko kehossa tai paikallisesti.

Dystoniaa hoidetaan lääkehoidolla ja fysioterapialla. Säännöllinen liikunta ja lihashuolto auttavat lievittämään oireita.

Tarvittaessa yliaktiivisiin lihaksiin käytetään botuliinitoksiinia pistoksina, ja vaikeimmissa tapauksissa voidaan käyttää syväaivostimulaatiota.

Lieväoireinen dystonia ei aina tarvitse hoitoa. Dystoniaan ei ole löydetty parantavaa hoitoa, vaan hoidon tarkoituksena on lievittää taudin oireita.

Lähde: Terveystalo

Kirja

Tuntematon Dystonia – Vääntynyt elämäni

Harry Torvisen omaelämäkertaromaani liikehäiriösairaudesta.

Torvisen arvion mukaan ensimmäisen Suomessa julkaistu kirja dystoniaa sairastavasta.

Painatus Books on Demand vuonna 2024.

Kirjassa on 252 sivua, se on kovakantinen ja lankasidottu. Kirjaa saa painettuna sekä e-kirjana kirjakaupoista.

Kirja on myös Kemijärven kirjastossa lainattavana.

Torvinen ja hänen vaimonsa Marja tapasivat Kemijärvellä penkkareissa vuonna 1979. Illalla oli bileet Pohjanpirttissä, joihin Torvinen lähti kanssa kotoaan Karvakosta. Torvisen kaverin tyttökaveri oli Marjan kaveri. ”Istuttiin samassa pöydässä ja siitä se lähti.” Muutaman viikon päästä pari meni kihloihin. Pariskunta asui jonkin aikaa Ruotsissa ennen kuin kotiutui Karkkilaan Etelä-Suomeen. Kuva: Harry Torvinen

Nykyään Torviset asuvat omakotitalossa Karkkilan keskustan tuntumassa. Työuransa Torvinen on tehnyt datanomina tietokonealalla. Sairastumisensa jälkeen hän uudelleenkouluttautui ja toimi tiedottajana. Tällä hetkellä hän on eläkkeellä.

Kemijärven haukivedet kutsuvat joka vuosi.

Torvinen on kirjoittanut aikaisemmin erilaisia tekstejä julkaisuihin, novelleja sekä kolme varhaisnuorten romaania 1990-luvulla. Kirjojen maisema oli silloinkin pääasiassa Kemijärven asemaperän aluetta.

– Kirjoittaminen on minulle luontevin tapa käsitellä elämässäni tapahtuvia asioita. Kirjoitan jatkuvasti. Minulla on myös suunnitelmia uusista teksteistä.

Torvinen on neljän aikuisen lapsen isä. Elämä vei pois Kemijärveltä jo vuosikymmeniä sitten, mutta Torvisilla on perintötalo Kemijärven Särkikankaalla. Heinäkuu kuluukin yleensä siellä.

– Kemijärven haukivedet kutsuvat joka vuosi. Varmasti ensi kesänäkin, jos terveys sen sallii. Eihän sitä kotiseutua saa sydämestään koskaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä