Paikallisuutiset
Huonekasvien mullanvaihto on nyt ajankohtainen – näin se tehdään oikein
Valon lisääntynyt määrä muuttaa huonekasvien hoitorutiinit.
Kevätpäiväntasaus ohitettiin keskiviikkona 20. maaliskuuta, mikä tarkoittaa, että vuorokauden valoisa aika ylittää 12 tuntia. Valon lisääntynyt määrä muuttaa huonekasvien hoitorutiinit.
Talvikaudella huonekasvit tarvitsevat normaalia vähemmän kastelua, eikä viherkasveja tule lannoittaa marraskuusta tammikuuhun.
Talvikausi on monelle huonekasville haasteellista aikaa. Luonnonvaloa on vähän ja asuntojen huoneilma on monelle kasville liian lämmintä ja kuivaa. Huonekasvit tiputtavat lehtiä ja kasvu on hyvin heikkoa. Oikealla hoidolla voit parantaa kasvien selviämistä talven yli.
Maaliskuussa alkaa huonekasvien voimakkain kasvuaika, joka jatkuu loka-marraskuulle.
Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula muistuttaa, että ikkunasta sisään paistava kevätaurinko voi jopa kaksinkertaistaa viherkasvien tarvitseman kasteluveden määrän talvikuukausien jälkeen.
Myös viherkasvien ravinteiden kulutus kasvaa valon lisääntyessä. Huonekasveja tulee lannoittaa koko kesä aina lokakuun loppuun asti. Ravinteet voi antaa kasteluveden mukana tai laittaa ruukun multaan.
Mullanvaihtoon on syytä ryhtyä, kun jokin näistä merkeistä havaitaan: huonekasvi on lakannut kasvamasta, näyttää huonokuntoiselta, mullan pinnalla on juuria tai juuret kurkistavat pohjareiästä. Paras aika mullanvaihdolle on keväällä.
Marttojen ohjeessa todetaan, että nopeasti kasvavat, nuoret huonekasvit tarvitsevat halkaisijaltaan noin sentin suuremman ruukun joka kevät.
Isot kasvit istutetaan uudelleen kolmen, neljän vuoden välein 2–3 senttiä suurempiin ruukkuihin. Välivuosina pintamultaa kuoritaan pois parin sentin kerros ja tilalle laitetaan uutta kukkamultaa. Mullan tiivistymistä voi ehkäistä esimerkiksi kevytsoralla.
Kasteluvedestä ja lannoitteista kerääntyy multaan vähitellen haitallisia määriä kalkkia ja suoloja. Kun mullan suolapitoisuus nousee, kasvi ei enää saa riittävästi vettä.
‒ Pitkään samassa mullassa kasvanut kasvi saattaa roikottaa lehtiään, vaikka se olisi juuri kasteltu. Myös lehdenkärjet saattavat ruskettua. Tässä tapauksessa kasvin pelastus on uusi multa, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula sanoo.
Mullanvaihto auttaa säilyttämään kasvien juuret elinvoimaisina. Biolanin asiantuntijan mukaan kaktuksille ja muille hitaasti kasvaville kasveille riittää mullanvaihto 2‒3 vuoden välein. Muille huonekasveille mullanvaihto olisi Biolanin mukaan hyvä tehdä vuosittain.
Onnistuneeseen mullanvaihdon askeleet
Kastele kasvi hyvin edellisenä päivänä. Kostea juuripaakku irtoaa helpommin ruukusta ja juuret kestävät paremmin käsittelyä.
Irrota kasvi vanhasta ruukusta. Poista juuripaakusta vanhaa multaa, etenkin juuripaakun pinnalta poistetaan kaikki irtomulta, johon on saattanut kertyä lannoitesuoloja.
Jos juuristo on kiertynyt ruukun pohjalla, avaa se suoraksi. Mahdolliset ruskettuneet juurenosat leikataan pois veitsellä tai kukkasaksilla.
Kostuta uusi multa ennen ruukutusta erillisessä astiassa (1 dl vettä/multalitra). Esikostutus saa aikaan kestävän mururakenteen.
Jos multa kastellaan vasta ruukussa, se saattaa kovettua yhtenäiseksi paakuksi. Oikein käsitelty multa ei kovetu.
Valitse ruukku, joka on halkaisijaltaan 1‒2 senttiä juuripaakkua suurempi.
Laita salaojakerroksen päälle multaa niin, että kasvi tulee suurin piirtein entiseen kasvusyvyyteensä.
Valuta juuripaakun ja ruukun väliin uutta multaa ja tiivistä se hellävaraisesti sormin painelemalla. Jätä ruukun pinnalle kunnollinen kasteluvara.
Älä kastele multaa heti mullanvaihdon jälkeen. Sumuttele lehtiä ja aloita varovainen kastelu vasta muutama päivä mullanvaihdon jälkeen, kun mullan pinta on kuivahtanut.
Isot huonekasvit kannattaa jakaa kahtia tai useammaksi pieneksi taimeksi. Juuripaakku leikataan osiin terävällä veitsellä niin, että jokaiseen osaan jää hyväkuntoisia juuria ja versoja.
Lähteet: Biolan ja Martat