Paikallisuutiset
Pääsiäisen takuuvarma ruokavinkki: Perinteinen karitsanviulu syntyy vaivatta ja ilman krumeluureja – katso vaiheittain kuvitetut ohjeet
Pääsäisen lammaspaisteista liikkuu yhä vaan sitkeitä mielikuvia villasukalta maistuvasta vanhasta lampaasta, jota pitää marinoida vähintäänkin yhden yön yli. Toki marinoimisellakin on puolensa, mutta perinteisestä perinteisin tapa valmistaa pääsiäisen ykkösherkku on nopea ja mutkaton.
Ja makuu on mitä parhain.
Nykyään on varsin hyvin saatavilla tuoreita kotimaisia karitsanviuluja, joiden maku on kohtalaisen mieto ja joiden maustaminen ei vaadi kummoisia kommervenkkejä. Tähän pääsiäisen klassikkoon tarvitset viulun, valkosipulia, tuoreita yrttejä, himpun verran muita tykötarpeita ja mielellään paistolämpömittarin.
Reseptejä on turha noudattaa orjallisesti. Aina kannattaa soveltaa oman maun mukaan, mutta ainakin tällaiset tarpeet olisi hyvä löytyä:
– Karitsanviulu (tai luuton paisti)
– Valkosipulia
– Rosmariinina
– Oreganoa
– Tuoretta minttuakin voi käyttää. Toki minttu tulee myös valmiin paistin kylkeen hyytelön muodossa.
– Suolaa ja pippuria
– Sitruuna
– Oliiviöljyä
Ota viulu huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Kyse on tunneista, ei minuuteista. Poista paistista kalvoja terävällä veitsellä.
Valkosipulin määrästä on eri resepteissä erilaisia versioita. Jokainen ottakoon niin monta kynttä kuin maku ja omatunto sallii. Itse suosin kohtalaisen runsasta määrää. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne suikaleiksi pitkittäin. Töki sen jälkeen terävällä veitsellä pieniä reikiä viuluun ja täytä ne valkosipulisuikaleilla.
Halkaise sitruuna ja valele paisti kauttaaltaan sitruunamehulla sekä oliiviöljyllä. Hiero tämän jälkeen mausteet joka puolelle paistia niin, että käsissä tuntuu.
Paista viulu 175-asteisessa uunissa. Itse aloitan paistamisen paistipussissa mehevyyden säilyttämiseksi, koska käytän yleensä varsin pieniä paisteja. Kypsennyksen loppuvaiheessa avaan pussin ja valelen paistia vahvalla kermakahvilla. Ilman pussia ja kahviakin onnistuu.
Viulu on syötävässä kunnossa, kun lihalämpömittari näyttää 65–70 astetta. Silloin liha on vielä hieman punertavaa. Jos pidät kypsemmästä paistista, anna mittarin nousta 75 asteeseen.
Kääri valmis paisti ainakin vartiksi folioon lepäilemään ennen leikkaamista.
Leikkaa ja nauti. Karitsanviulun kaveriksi sopivat salaatin lisäksi valkosipuliperunat (tietenkin), minttuhyytelö, täyteläinen punaviini sekä punaviinikastike. Kastiketta voi suurustaa omien mieltymysten mukaan myös paistoliemestä, mikäli ei kaatele sinne kahvia.
Hyvää pääsiäistä!