Muualta Lapista

Liittymien puhdistus kuuluu kiinteistön omistajalle – näin aurausta hoidetaan Kemijärvellä

Lumivallien puhdistaminen liittymistä aurauksen jälkeen olisi kaupungille liian kallista. Lapin ely-keskuksen kunnossapidon projektipäällikkö kertoo, että talvi on ollut tienpidolle keskimääräistä helpompi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talvi on ollut pitkä, ja lumityöt maistuvat monen mielestä jo puulta. Ärtymyksen kruunaa ohi ajava aura-auto, joka tekee juuri puhdistettuun liittymään jämäkän vallin. Ongelma on jokavuotinen. Koti-Lapin toimitukseen on tullut asiasta muutamia ihmettelyjä, miksi vallia ei voi auraamisen yhteydessä koukata pois.

Kemijärven kaupungin kunnallistekniikan päällikkö Eero Saarijärvi kertoo, että liittymiä ei puhdisteta suurten kustannusten takia. Kaupungin kunnossapitovastuun mukaan lumesta avataan tiealue ja sen reuna.

Kuvassa aamulla aurattu tie ja valli liittymässä Kemijärvellä. Kuva: Esa Keskinen

– Ymmärrän, että vanhoille ja nuoremmillekin se on harmillinen tilanne, mutta käytäntö on suomalaisissa kunnissa ja kaupungeissa sama joka puolella: liittymiä ei avata. Niitä on niin paljon, että talvikunnossapidon hinta nousisi kymmeniä prosentteja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Liittymien puhdistaminen vaatisi Saarijärven mukaan sitä, että aura-auton perässä kulkisi toinen, pienempi kone kauhan kanssa.

Jos suurta konetta aletaan keikuttelemaan tiealueen reunalla rummun kohdalla, se on hidasta ja on vaara, että kone on silmällään ojassa. Eero Saarijärvi

Saarijärvi korostaa, että lumenpoistotyöt tehdään Kemijärvellä alueauroilla, joissa ei ole liittymien avaamiseen kääntösiipiä eikä niihin voi sellaisia rakentaakaan.

– Joskus kuulee sanottavan, että valli olisi helppo poistaa samalla tien auraamisen yhteydessä, mutta niin ei ole.

– Jos suurta konetta aletaan keikuttelemaan tiealueen reunalla rummun kohdalla, se on hidasta ja on vaara, että kone on silmällään ojassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos vallia ei poista itse, työhön voi palkata esimerkiksi yrittäjän, jolla on työhön sopiva kone. Kemijärven kaupunki ei tarjoa ikäihmisille maksullista liittymien ja pihojen aurauspalvelua, vaan se tulee hankkia yksityisiltä. Palvelu ei ole lakisääteinen.

Saarijärvi toteaa, että Kemijärvellä tiestöä ajetaan talvikunnossapidossa ylilaatuun eli tihennetyllä välillä. Liikkeelle lähdetään hyvissä ajoin, jotta kaduille ei ehtisi syntyä polannetta. Näin tehdään, koska kaupunki ei omista runsaan polanteen poistoon sopivaa raskasta höyläyskalustoa eikä sitä ole saatavillakaan lähialueilla.

– Se on vahinko, mutta joskus on tehty sellaisia päätöksiä, että se kalusto on myyty pois.

Kadut ja kevyenliikenteenväylät on jaettu talvihoidossa kolmeen hoitoluokkaan sen mukaan, miten vilkkaasti liikennöityjä ne ovat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saarijärvi huomauttaa, että niillä paikkakunnilla, joissa polanteen annetaan kertyä ja sitä poistetaan paljon kerralla, myös liittymät avataan. Jos näin ei menetellä, liittymään tulee korkea porras, joka vaikeuttaa sen käyttöä.

Tämä menee joskus sekaisin kansalaisilla. Eero Saarijärvi

Myös teiden suolaaminen herättää keskustelua luonnon saastumisen takia ja siksi, että porot tulevat herkästi tielle nuolemaan suolaa. Saarijärven mukaan Kemijärven kaupunki ei käytä liukkaudentorjuntaan suolaa. Sitä käytetään vain keväällä sorateitä pölynsidonnan takia muutamien kilometrien matkalta.

Hiekoitushiekan seassa tosin on jonkin verran suolaa, joka sitoo hiekan tien pintaan ja pitää hiekan sulana ja paakkuuntumattomana hallissa.

Asemakaava-alueiden kadut kuuluvat kaupungin tienpitoon ja muut tiet sekä Luusuantie kevyenliikenteenväylineen kuuluvat valtiolle eli Ely-keskukselle.

– Tämä menee joskus sekaisin kansalaisilla.

Saarijärven mukaan tienpidosta tulee kaupungille hyvin vähän palautetta.

Tie on kapea ja päällysteeltään huonossa kunnossa. Pasi Saraniemi

Lapin ely-keskuksen kunnossapidon projektipäällikkö Pasi Saraniemi kertoo, että talvi on ollut pakkasten ansiosta tienpidolle keskimääräistä helpompi, kun lumi on tullut pääasiassa kuivana lumisateena eikä pääkallokelejä ole juurikaan ollut.

Hän toteaa, että valtion maanteiden kunnossapitoon on valtakunnalliset tienhoito-ohjeet, joiden mukaan tiestöä hoidetaan kaikkialla, myös Kemijärvellä.

Koti-Lappiin on tullut talven mittaan lukijoilta havaintoja Luusuantien huonosta kunnosta.

– Tie on kapea ja päällysteeltään huonossa kunnossa. Se on merkittävin tekijä, joka aiheuttaa palautetta. Omien havaintojeni mukaan se on ollut tänä talvena laatuvaatimusten mukaisessa kunnossa eikä talvihoidon osalta ole havaittu puutteita, Saraniemi kertoo.

Valtatie viidellä käytetään suolaa, kun keli on suolaamisen kannalta otollinen. Pasi Saraniemi

Ely-keskuksen teillä käytetään suolaa liukkaudenpoistoon tarvittaessa. Sen käytössä ajatellaan, että liukkauden vähenemisen hyödyt liikenneturvallisuudelle ovat suuremmat kuin haitat ympäristölle ja porojen hakeutuminen tielle.

– Valtatie viidellä käytetään suolaa, kun keli on suolaamisen kannalta otollinen.

Kemijärven ja Posion tienhoitoalueella kuluu hoitokauden aikana noin 175 tonnia suolaa vuosittain. Kemin hoitourakan alueella sitä käytetään noin 2500 tonnia ja Rovaniemen alueella reilu tuhat tonnia.

Onko urakoitsijoissa eroja siinä, miten tiestöä hoidetaan?

– Tietenkin aina kun on ihmisistä kyse, kaikkihan me olemme vähän erilaisia. En halua lähteä arvioimaan urakoitsijoiden välisiä eroja, Saraniemi sanoo.

Hän korostaa, että teitä hoidetaan samojen ohjeiden mukaan kaikkialla maassa. Urakoitsijoiden jälki voi vaihdella, mutta tärkein vaikuttava asia on tiestön kunto, ja sää- ja keliolosuhteet ovat eri puolilla maata ja Lappiakin erilaiset.

Pasi Saraniemi kertoo, että tämän hetken arvion mukaan kevään kelirikosta on tulossa tänä vuonna keskimääräistä vaikeampi. Sulamiskauden säät vaikuttavat kuitenkin paljon siihen, millainen tilanteesta muodostuu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä