Paikallisuutiset
Laphan aluehallitus esittää, että vuodeosastot lakkaavat seitsemällä paikkakunnalla
Talouden sopeuttaminen karsisi vuodeosastot Lapissa seitsemällä paikkakunnalla. Vanhusten ympärivuorokautista palveluasumista vähennettäisiin 300 paikalla. Aluehallitus esittää aluevaltuustolle talouden sopeuttamisohjelman hyväksymistä.
Maanantaina kokoontuvalle aluevaltuustolle esitetään, että vuodeosastot lakkaavat Lapissa seitsemällä paikkakunnalla. Vuodeosastoverkkoa karsivassa suunnitelmassa Lappiin jäisi 16 vuodeosastoa 12 paikkakunnalla. Nykymuotoiset osastot lakkaisivat Pelkosenniemellä, Sallassa, Utsjoella, Kolarissa, Posiolla, Tervolassa ja Simossa.
Juuri näitä osastoja esitetään suljettaviksi, koska ne ovat kooltaan pieniä, ja niissä on haastava tilanne saada henkilöstöä.
– Ne ovat lähellä paikkakuntia, joissa vuodeosastoja on, Laphan terveysjohtaja Miia Palo perustelee.
Osastojen toiminta korvattaisiin muilla palveluilla ja lähikuntien suurempia osastoja käyttämällä.
Vuodeosastohoitoa kohdennattaisiin sairaalahoidon tarpeessa oleviin, eikä muihin, kuten ikääntyneiden palveluihin odotettaviin.
Viiden osaston osalta sairaansijojen määrä pienenisi ja vastaavasti viiden osaston määrä kasvaisi. Yhteensä sairaalasijat vähenisivät Lapissa noin 20 prosenttia. Palo ei vielä tässä vaiheessa halua ennakoida yksittäisten paikkakuntien osastojen tulevia kokoja. Vuodeosastouudistuksilla tavoitellaan 6,2 miljoonan euron säästöt vuoteen 2023 verrattuna.
Korvaava palvelu osastoille on kotisairaalatoiminta, jota nyt mallinnetaan ja testataan Kolarissa. Mallissa ensihoito tulee tukemaan sairaanhoitoa. Kolarissa tiistaina käyttöön otetetun kotisairaalan kehittämisessä on mukana myös kotihoito.
Kotisairaalan asiakasmaksuja esitetään samansuuruisiksi koko hyvinvointialueella.
Vuodeosastolinjaukset sopeuttamisessa liittyvät läheisesti ikääntyneiden palvelujen sopeuttamiseen. Kotisairaalamallissa ympärivuorokautisen palveluasumisen yhteyteen varataan lyhytaikaispaikkoja paikkakunnilla, joissa ei ole vuodeosastoa. Samassa yhteydessä toimisi saattohoito.
Käytännössä uudistuksia aletaan valmistella ensi vuoden talousarvioon, jos aluevaltuusto hyväksyy sopeuttamisen.
– Suunnittelu täytyy tapahtua yhdessä ja yhtä jalkaa, sosiaalijohtaja Liisa Niiranen sanoo tulevista palveluista.
Kallista ympärivuorokautista palveluasumista ollaan vähentämässä Lapissa yhteensä 300 paikan edestä. Siihen päästäisiin lisäämällä yhteisöllistä asumista. Ikääntyneiden laitoshoitoa on Lapissa tällä hetkellä Enontekiöllä, Torniossa, Rovaniemellä ja Kemissä. Se puretaan vuoteen 2026 mennessä.
Hyvinvointialueen tulee löytää tänä vuonna 42 miljoonan euron säästöt, ja pysyvästi sopeuttaa talouttaan 98 miljoonalla ensi vuodesta lähtien. Aluehallitus teki nyt päätökset sopeuttamisesta 11,5 miljoonalla. Lopullisen päätöksen talousarviosta tekee aluevaltuusto.
Lisäsäästöjä tulee siis vielä etsiä, ja niitä kammataan vielä lisää terveyspuolelta, erityisesti erikoissairaanhoidosta, ja esitetään valtuustolle kesäkuussa.
Aluehallitus esittää maanantaina valtuustolle, että vuodesta 2025 alkaen Lapissa on vain yksi sairaalapalvelujen kokonaisuus, joka toimisi Kemissä ja Rovaniemellä: se tarkoittaisi yhtä jonoa leikkauksiin ja muihin erikoissairaanhoidon leikkauksiin. Kemin synnytykset ovat lakkaamassa, sairaaloiden erikoisalakohtaiset päivystykset ollaan yhdistämässä. Kahden sairaalan mallista etsitään nyt muutakin hyötyä kuin synnytysten ja päivystyksen keskittäminen.
– Yhteistyöstä haetaan synergiaetuja, Miia Palo sanoo.
Muita esitettyjä säästöjä
Kodin ulkopuolella ja laitoshoitoon sijoitettavien lasten määrä vähenee. Panostetaan varhaisen tuen palveluihin. Vammaisten sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien ympärivuorokautisia asumisen paikkoja vähennetään.
Toimitiloja vähennetään ja digitaalisia palveluja lisätään.
Vammaispalvelujen kulut karsitaan maan keskiarvon tasolle. Pitkäaikainen laitoshoito korvataan ympärivuorokautisella palveluasumisella tai muilla kevyemmillä palveluilla.
Perusterveydenhoito ja erikoissairaanhoito karsivat päällekkäiset toimenpiteensä.
Talouden sopeuttamisohjelman kanssa linjassa kulkee palvelustrategia, joka paikoin keventää palveluverkkoa.
Aluehallitus esittää valtuustolle strategiaa, jossa tärkeimmät peruspalvelut ovat jatkossakin lähipalveluita, mutta niitä voidaan tuottaa eri tavoin. Kotona annettavat ja didipalvelut lisääntyvät. Palveluita tulisi tuottaa myös yritykset ja järjestöt, ja palvelusetelit olisivat käytössä koko alueella.
Aluehallitus esitää aluevaltuustolle, että se hyväksyy talouden sopeuttamisohjelman. Lisäksi aluehallitus täydentää talouden sopeuttamisohjelmaa lainanhoitokyvyn varmistamista koskevilla laskelmilla, joissa otetaan huomioon aluevaltuuston päätöksen jälkeen julkaistavat päivitetyt valtion rahoituslaskelmat ja painelaskelmat. Sopeuttamistarpeen summa saattaa siis vielä tarkentua.
Päätöksestä äänestettiin, ja äänin 9–6 päätökseksi tuli hyvinvointialuejohtajan esitys. Tommi Lepojärvi, Outi Keinänen, Jari Hast, Heli Trög, Antti Kaarlela ja Outi Rämö jättivät asiasta eriävän mielipiteen. He peräsivät tarkempia suunnitelmia sopeuttamisesta, muun muassa Lapin keskussairaalan sopeuttamisesitysten sisällyttämistä suunnitelmiin.
Aluevaltuusto käsittelee sopeuttamistoimia maanantaina 22. huhtikuuta.