Muualta Lapista
Sallan kansallispuistosta löytyi lähes 900 eliölajia vuorokauden aikana
Suomen parhaita lajiasiantuntijoita kokoontui Sallan kansallispuistoon Bioblitziin viikonloppuna.
Suomen uusimmassa kansallispuistossa Sallassa järjestettiin viikonloppuna 9.– 10. elokuuta vuorokauden mittainen lajijahti eli Bioblitz. Tapahtuman järjesti Metsähallituksen Luontopalvelut.
Tavoitteena oli löytää 24 tunnin aikana kansallispuiston alueelta mahdollisimman monta eliölajia.
Lajilistasta tuli pitkä, sillä tapahtumaan osallistui monien eri eliöryhmien huippuasiantuntijoita. Osallistujilla oli osaamista muun muassa putkilokasveista, sammalista, jäkälistä, sienistä, linnuista, kovakuoriaisista, kärpäsistä, perhosista ja muistakin hyönteisryhmistä. Kärpäs- ja sääskiasiantuntijoiden ansiosta vaikeasti tunnistettavia kaksisiipisiäkin löytyi 80 lajia.
Alustavat listat löydetyistä lajeista ja niiden lukumääristä koottiin tapahtuman lopussa. Lopulliset tulokset julkistetaan syyskuussa, kun kaikki hyönteis- ja muut näytteet on saatu määritettyä.
– Tunnistimme yhteensä 860 lajia, ja lisäksi otimme näytteitä tunnistusta varten. Putkilokasveja eli niin sanottuja tavallisia kasveja löytyi 233, sammalia 168, jäkäliä 115, kovakuoriaisia 110, sieniä 140, lintuja 48 ja nisäkkäitä kuusi, kertoo tapahtuman järjestäjä, luonnonsuojelun erityisasiantuntija Kaisa Junninen Metsähallituksen Luontopalveluista.
– Lajeja löytyi paljon, vaikka Sallan kansallispuisto on pohjoisessa.
Sallan kansallispuistosta on jo aiemmin tehty havaintoja yli tuhannesta lajista. Osa niistä löydettiin nyt uudelleen, ja listalle saadaan myös uusia lajeja.
Tapahtuma sujui Junnisen mukaan hyvin. Asiansa osaavia lajien etsijöitä oli mukana paljon, ja sää suosi heitä. Pienen tuulen ansiosta luonnossa kulkijat etsivät ötököitä eikä toisin päin. Junninen kertoo, että polttiaisia ja mäkäröitä alkoi olla vaivaksi asti vasta illalla. Lajijahtiin osallistujat lepäsivät välillä, mutta väkeä oli liikkeellä lähes koko vuorokauden ajan. Yöllä haettiin esimerkiksi lepakoita, ja lintulajien tunnistajat lähtivät liikkeelle neljältä aamulla.
Tapahtuma alkoi Sallatunturin Tupien pihasta ja päättyi lauantaina klo 12.
Ensimmäinen Bioblitz-tapahtuma järjestettiin vuonna 1996 Yhdysvalloissa, mistä idea on levinnyt ympäri maailmaa.
Metsähallituksen Luontopalvelut järjestää vuosittain Bioblitzin yhdessä kansallispuistossa tai muulla suojelualueella. Tähän mennessä lajeja on jahdattu Naantalin Pähkinäisten saarella sekä Saaristomeren, Pallas-Yllästunturin, Hossan, Kolin, Pyhä-Luoston, Riisitunturin, Liesjärven ja Nuuksion kansallispuistoissa.