Muualta Lapista
Akujoen vesi putosi luokkaan "välttävä" - Inarin Luonnonystävät haluaa tehostaa Mellanaavan jätevedenpuhdistamon toimintaa
Akujoki on Inarin Lapin ainoa huonossa tilassa oleva joki. Mellanaavan jätevedenpuhdistamon vedet valuvat purkuputkea myöten Akujokeen. Mellanaavan puhdistamo käsittelee niin Ivalon alueen, Saariselän, Kakslauttasen kuin Kiilopäänkin alueen jätevedet.
Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle on jätetty muistutus Mellanaavan jätevedenpuhdistamon ympäristöhakemuksesta.
Inarin Luonnonystävät, Koppelon kyläyhdistys ja As. Oy Inarin Portti vaativat yhteisessä muistutuksessaan, että hakemus tulee hylätä. Mikäli hanke on mahdollista muuttaa lainmukaiseksi, niin on hakijalla muistuttajien mukaan mahdollisuus panna hakemus uudelleen vireille.
Käytännössä muistuttajat haluavat, että jätevedenpuhdistuksen epäkohdat tulee korjata ja puhdistamotekniikka tulee saattaa ajanmukaiselle tasolle. Puhdistamon toiminnan keskeyttämistä ei vaadita.
Muistuttajat toteavat, että jätevedet vaikuttavat Akujoen veden laatuun hyvin voimakkaasti ja ajoittain merkittävä osa joen virtaamasta on käsiteltyä jätevettä. He toteavat myös, että vesienhoitosuunnitelman mukaan Akujoen ekologinen tila on vuoden 2019 luokittelussa fysikaalis-kemiallisen vedenlaadun perusteella vain välttävä.
Vesienhoitosuunnitelmassa Akujoen tilatavoitteena ei ole enää luokitus ”hyvä”, vaan se on alennettu hyvästä tyydyttävään ekologiseen tilaan. Muistuttajat toteavat, että tyydyttävälle tasollekaan ei tulla pääsemään kokonaistypen vuoksi.
Jätevedenpuhdistamon jätevedet kattavat 69 prosenttia Akujoen kokonaistypestä ja 11 prosenttia kokonaisfosforista. Muistuttajien mukaan kokonaistypen määrä on niin suuri, että Akujoen alaosalla typestä on jopa ylitarjontaa, jonka vuoksi alaosa on fosforirajoitteinen.
Pohjois-Suomen ELY-keskus on todennut, että Akujoella hyvän tilan saavuttamiseksi on arvioitu vähennystarve yli 50 prosenttia nykyisestä kokonaiskuormituksesta. Typen osalta puhdistamon aiheuttamaa typpikuormitusta tulisi vähentää noin 60 prosenttia, jotta hyvän tilan tavoite saavutettaisiin.
– Toisin sanoen, mikäli hakemus hylätään tai riittävät päästövähennykset tehdään, hyvän tilan tavoite saavutetaan Akujoessa, mainitsevat muistuttajat.
Muistuttajat paheksuvat hakijan esitystä, että ammonium- tai kokonaistypelle ei aseteta raja-arvoja, koska tehostetullakaan poistolla tilaa ei saada parannettua. Tällainen esitys, jossa kädet nostetaan pystyyn ongelman edessä, on heidän mielestään perusteeton.
– Ympäristönsuojelulain 53 pykälän ja jätelain 8 pykälän mukaan hakijan on parhaan käyttökelpoisen tekniikan avulla pyrittävä vähentämään syntyvän jätteen määrää kaikilla tavoin, vaikka se ei hakijan mielestä kohentaisikaan vesistön tilaa yksinään, he toteavat.
Jätevedet oli aikoinaan tarkoitus johtaa suoraan Ivalojokeen, mutta Vaasan hallinto-oikeus kumosi vuonna 2005 antamallaan päätöksellään Pohjois-Suomen ympäristölupaviraston päätöksen osittain ja totesi, että Ivalojoen johtamisvaihtoehto aiheuttaisi ympäristönsuojelulaissa tarkoitettua ympäristön pilaamisen vaaraa, koska jätevesistä voisi aiheutua jokeen kudulle nouseville kalakannoille haittaa.
Muistutuksessa annetaan ymmärtää, että jätevesien purkupaikan suhteen tilanne on ongelmallinen, koska nykyisellä kuormitustasolla ei saavuteta hyvää ekologista tilaa, mutta Akujoen ulkopuolellakaan ei ole sosiaalisesti eikä ekologisesti kestäviä vaihtoehtoja jätevesien purkupaikaksi.
Muistuttajat tuovat esille, että on virallisestikin todettu Akujoen olevan Inarin Lapin ainoa huonossa tilassa oleva joki. Rantojen limoittuminen ja rehevöityminen näkyy kauas Jokisuunselälle ja Ivalojokisuiston Natura-alueelle. Tästä syystä he vaativat, että on tehtävä suiston Natura-arviointi alueen kuormituksen lisäännyttyä voimakkaasti.
Muistuttajat kyseenalaistavat luvan myöntämisen edellytyksen myös sillä, että ympäristöluvan myöntäminen edellyttää, että hankkeesta ei aiheudu esimerkiksi merkittävää terveyshaittaa, haittaa luonnolle ja sen toiminnoille, luonnonarvojen käyttämisen estymistä tai ympäristön yleisen viihtyvyyden vähentymistä.
Muistuttajat vaativat, että Pohjois-Suomen ELY-keskuksen tulee vaatia nyt jätevesien puhdistukseen parhaan käyttökelpoisen tekniikan käyttöä sekä hankkeen suunnittelua niin, että vesipuitedirektiivin mukaisesti hyvän tilan tavoitteen saavuttaminen on mahdollista vuoteen 2027 mennessä.
Rantojen limoittuminen näkyy Ivalojokisuun Natura-alueelle asti, todetaan muistutuksessa.