Muualta Lapista

Jäähyväiset Nuorgamin rukoushuoneelle - ”desakralisaatio on Suomessa harvinainen ja samalla tunteisiin menevä”

Tunteet ovat pinnassa Nuorgamin rukoushuoneella sunnuntaina hieman ennen kello 12. Nuorgamin rukoushuoneen viimeinen messu on päättymässä ja pian on aika riisua rakennukselta pyhyys. Alttari tyhjennetään jumalanpalvelusesineistä. Hiljainen ja vakavailmeinen ristisaattoväki ottaa esineitä käsiinsä ja lopulta ristisaatto lähtee kulkemaan rukoushuoneen pääkäytävää pitkin ulos esineet mukanaan. Jumalanpalvelusväki katselee kulkueen menoa ja osa pyyhkii silmäkulmiaan. Kun ristisaatto sulkee oven perässään, päättyy samalla Nuorgamin rukoushuoneen tarina.

Vielä kerran. Kynttilät sytytettiin ja liina laskettiin kauniisti paikoilleen ennen jumalanpalveluksen alkua, aivan kuten vuosikymmenien ajan on tehty, mutta tällä kertaa se tehtiin viimeisen kerran. Kuva: Jaakko Peltomaa

– Kun tila poistetaan jumalanpalveluskäytöstä, niin sillä on oma terminsä ja se on desakralisaatio. Minä en ole koskaan aiemmin toimittanut desakralisaatiota ja aika harvinaisia nämä ovat Suomessa, kertoi ennen jumalanpalvelusta Utsjoen vt. kirkkoherra Anu Sorjonen.

Messun aikana vt. kirkkoherra Sorj

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä