Paikallisuutiset
Käki on vanhan kansan ennelintu numero yksi
Tällä viikolla käen ei enää pitäisi kukkua, sillä käeltä menee juhannuksena vihne kurkkuun, ja se vaikenee.
Viime vuonna käynnistyneen neljännen lintuatlaksen ensimmäiset tulokset kertovat jo, että käki on kukkunut varsinkin Enontekiön luoteis- ja kaakkoisosien tutkimusruuduissa.
Nyt voi kaikessa rauhassa käydä odottelemaan tulevia elinvuosia, joiden määrän ensimmäinen käki keväällä ilmoitti. Avio-tai avoliitto-onnea haikaileville sama käki ilmoitti, kuinka monta vuotta pitää vielä odottaa mukiinmenevää kumppania.
Vanha kansa uskoi tai oli uskomatta käkeä ihan samalla tavalla kuin nykykansa kaveria, nettiä, tekoälyä, faktantarkistajia tai horoskooppeja.
Käki on kansanperinteen suosituin lintulaji, mutta on se ihmeellinen siivekäs myös lintutieteen valossa. Kukkuja on Suomen lintujen ainoa täysloinen: kasvattivanhemmat hoitavat koko homman haudonnasta käenpoikasen pesästä lähtöön saakka.
Ennen käenpoikasen lähtöä on tapahtunut paljon. Käkinaaras on sujauttunut munansa järripeipon, niittykirvisen tai muun Lapin pikkulinnun pesään, josta poikanen on kuoriuduttuaan vyöryttänyt isäntälinnun munat tai poikaset yli laidan.
Erikoistapaus on pöntöissä ja koloissa pesivä leppälintu. Käki voi keplotella munansa myös leppälinnun pesään ja harhauttaa isäntälintua evoluution kehittämällä aidonnäköisellä munan värityksellä.
Kaikki ei kuitenkaan aina suju kuin Strömsössä, sillä käenpoika voi jäädä vangiksi liian pienireikäiseen pönttöön ja kuolla syntymäkotiinsa.
Käki on viikon 27 luontoääni Yleisradiossa.