Paikallisuutiset
Pohtija pienestä pitäen – ulkomaanpestin jälkeen Jaakko Kultiman ovet ovat avoinna mihin vain
Kuttaslainen Jaakko Kultima väitteli tohtoriksi kesän alussa, ja juhannuksena hän muuttaa vähintään vuodeksi Itävaltaan.
– Ilmeistä päätellen vanhemmat ei aivan yhtä kiinnostuneita väitöksenaiheesta ollu ko mie, naureskelee Kuttasesta kotoisin oleva Jaakko Kultima, joka väitteli tohtoriksi Oulun yliopistossa sovelletusta matematiikasta kesäkuun alussa.
Äiti Pirjo Loponen ja isä Keijo Kultima olivat mukana kesäkuun alun väitöstilaisuudessa ja karonkassa ‒ varmasti vapaaehtoisesti ja pelkästään ylpeinä pojastaan.
Kultiman väitöksen aihe ”Moniuloitteisia sirontaongelmia epälineaariselle biharmoniselle operaattorille” kuulostaa maallikon korvaan kieltämättä hieman monimutkaiselta. Suora lainaus Kultiman väitöksestä Oulun yliopiston verkkosivustolta: ”Sirontateoria tutkii aaltoliikkeeseen muodostuvia häiriöitä, eli väreitä. Siinä aalto lähetetään kappaletta kohti, ja vuorovaikutus aallon ja kappaleen välillä aiheuttaa aallon siroamista väreiksi. Tutkimalla syntynyttä sirontakuviota voidaan selvittää erilaisia tutkittavan kappaleen ominaisuuksia, kuten muotoa ja sijaintia. Sirontateorialla on lukuisia käytännön sovelluskohteita, kuten lääketieteellinen kuvantaminen, tutkajärjestelmät ja laadunvalvonta.”
Tärkeä aihe ehdottomasti. Filosofian maisteriksi syksyllä 2019 valmistunut Kultima kertoo ajautuneensa jo gradun tekemisen aikana aiheen pariin.
– Useasti se mennee sillä lailla, että jos graduvaiheessa ei kaikkiin kysymyksiin vastausta löyä, niin pitää jäähä jatko-opiskelijaksi niitä tutkimaan tarkemmin.
Kultiman mukaan väitöskirja koostuu lähinnä hänen aiemmin julkaisemistaan artikkeleista, ja koska niitä ovat jo osaavat ihmiset lukeneet, ei hän olettanut väitöksestä isompia huomautettavia enää nousevan.
Vajaan neljän vuoden ajan 27-vuotias tohtori on aiheen kimpussa ollut, ja sinä aikana tutkimus on jakaantunut useaan pienempään kokonaisuuteen.
– Niistä on sitten oman alan lehdissä julkaistu asiaa. Monesti projekteja on useampi yhtä aikaa työn alla ja aina välillä saapi jonku vähän edistymmäänki. Sitte taas ootellaan kuukausikaupalla, että saa ne vertaisarvioitua ja julkastua. Sinä aikana voi alkaa uuden tai jatkaa seuraavan aiheen parissa, kuvaa Kultima väitöksensä syntyä.
Mitä sitten on sovellettu matematiikka?
– Tätä sitä on tullukki nyt monneen otteeseen mietittyä. Kyllähän se lähestulkoon puhasta matematiikkaa on siinä mielessä, että erilaisia tuloksia met yritämmä kirjottaa, ja ne pittää pystyä tarkasti todistamaan, Kultima toteaa.
Sovellettu-sana hänen mukaansa tarkoittaa lähinnä sitä, että ongelmat, joita yritetään ratkaista, tulevat jostakin luonnollisesta ilmiöstä.
– Ko tarpeeksi hyvin jonku ilmiön saapi kaavoihin vangittua, niin sitten sitä pystyy tutkimaan ihan matematiikan ongelmana, ja myös mallintammaan tietokonneitten avulla. Näillä malleilla voi sitten tehä vaikkapa ennustuksia, että mitä tullee tapahtumaan, ja että kestäähän kokeessa käytetyt tarvikkeet varmasti.
– Numeroitten pyörittely ja muutenki asioitten pohtiminen on ollu mielekästä jo penskasta asti, Kultima sanoo.
Hänen valitsemansa linja oli ensimmäinen vaihtoehto jo silloin, kun hän aikanaan yliopistoon haki.
– Varsinki lukioaikana sitä huomas, että nämä jututhan käy järkeen, ja niitä ois hauska vähän syvemminki oppia ja ymmärtää.
Kultima kirjoitti Enontekiön lukiosta ylioppilaaksi keväällä 2014, ja hän kertoo saaneensa Enontekiöltä hyvät lähtökohdat maailmalle.
– Aivan viimisen päälle. Pelkästään jo lukiossa Pekan (Tjäderhane) ja Ilkan (Alatalo) toimesta minua tönittiin hyvään suuntaan jatkamaan opintoja ‒ ainaki tällä hetkellä tuntuu siltä.
Oulussa Kultima aloitti opiskelunsa syksyllä 2015.
– Ehkä se kotisatama on, sinne on aina hyvä tulla takas, kertoo Kultima.
Lapsuus Enontekiöllä oli aivan tavallinen vanhempien ja kahden vanhemman veljen kanssa.
– Samoja kuljailuja ollu ko penskoilla ja nuorilla nyt yleensäkki. Laila-mummo oli erityisesti shakin ja ristinollan pelaamiskaverina.
Parin viimeisen vuoden aikana Kultima on kotikylälleen ehtinyt mielestään aivan liian harvoin. Opiskeluaikoina kesälomat olivat pitkät ja Kuttasessa saattoi kulua kuukausiakin, mutta väitöskirjaa tehdessä aikaa on ollut vähemmän. Viikonloppuvapaita pitemmillä lomilla hän on silti kotonaan yrittänyt aina käydä.
Parasta Enontekiöllä on rauhallisuus ja kiireettömän oloinen elämänkulku. Kultiman mukaan ihmiset tekevät asioista siksi, että he niistä tykkäävät, eikä niinkään sen takia, että jossakin pitäisi tiettyyn aikaan olla.
– Sitte on tietenki vielä niin fiinit maisemat, joita ei paljon muualta Suomesta löyä, Kultima kehaisee.
Ainutlaatuiseksi hän kuvailee paikkaa muutenkin, sillä aina lomille tullessa hänkin on tuntenut olevansa poissa arjesta ja töistä. Eikä Kultima paluuta Enontekiölle kokonaan tyrmää, ja ainakin osan vuodesta hän voisi viettää vaikka etätöiden parissa.
– Mutta vähän hintsusti Enontekiöllä taitaa matemaatikon töitä olla tarjolla.
Kultima on ehtinyt asua Oulussa melkein kahdeksan vuotta, mutta juhannuspäivänä hän suuntaa kohti Itävaltaa.
– Lähden jatkamaan näitten tutkimushommien kanssa. Olen saanut keväällä Itävallasta postdoc-paikan eli siirryn väitöskirjatutkijan ja vakinaisemman viran välissä niin sanotulle toiselle askeleelle akateemisella uralla.
Ainakin seuraavan vuoden hän aikoo jatkaa hyvinkin samanlaisten asioiden parissa kuin tähänkin asti.
– Mielenkiinnolla ootan, että minkälaisten projektien kanssa siellä touhuamaan pääsee. Tuon pestin jälkeen ovet ovatkin sitten aika lailla auki.