Livelähetykset

Roosa-poro on pudottanut sarvensa jo ajat sitten. Normaalisti sarvet putoavat vasta hyvän ajan sen jälkeen kun vasa on syntynyt. Kuva: Elina Melamies

Haluatko nähdä tämän livenä? – Tilaa häly: Roosa-poro on vielä vasa vatsassaan

Erkin päivä kuitenkin lähestyy. Tuon päivän tienoilla vasoja syntyy eniten.

Seuraamamme Roosa-poro ei ole vielä osoittanut vasomisen merkkejä. Se on vielä suuressa aitauksessa muiden mukana eikä hakeudu omiin oloihinsa kuten se tekisi syntymän lähestyessä. Vatsa on kuitenkin jo suuri ja sen voi nähdä liikehtivän kuin eläen omaa elämäänsä erillään emostaan.

Erkin päivää vietetään lauantaina 18. toukokuuta. Kansanperinteen mukaan tuona päivänä alkaa kesä. Poronhoitajille se tarkoittaa sitä, että vasominen on kiivaimmillaan. Jos lumipeite ei ole jo kokonaan sulanut, se on ainakin jo merkittävästi huvennut. Sellaisissa olosuhteissa vasalla on paremmat mahdollisuudet selviytyä elämänsä ensimmäisistä hetkistä.

Jos keli on kovin kylmä ja märkä, poronaaras eli vaadin ei mielellään vaso. Se voi siis jossakin määrin vaikuttaa itse siihen koska vasa syntyy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poronhoitaja teki vasomisaitaan pikkuruisen tarkkailukopin tallennusvälineille, jotta Roosa-poron vasominen saadaan lähetettyä maailmalle. Kuva: Elina Melamies

Suunnitelmamme on lähettää suorana Roosa-poron vasominen. Puolivillin luontokappaleen kanssa sellainen ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista. Eläimet nimittäin pyrkivät kätkemään syntymähetken etsiytymällä vaikkapa sen ainoan aukiolla olevan risun taakse.

Tarkoituksemme on kuitenkin yrittää taltioida hetki. Kun Roosa alkaa näyttää siltä että vasomisen aika on käsillä, poronomistaja siirtää eläimen erilleen muista, omaan aitaukseen. Sinne hän on nikkaroinut paikan lähetysvälineille.

Vasa voi tosin putkahtaa maailmaan vaikkapa yön pimeydessä – yötön yö ei ole vielä Sodankylässä alkanut.

On tunnustettava, että kameran paikan päättäminen on ollut myös arvailua. Olipa paikka mikä tahansa, aitaan jää sivuille kaksi sokeata pistettä. Niihin kamera ei näe. Koetimme ajatella kuin synnyttävä poro ja miettiä mikä sen mielestä olisi aitauksen rauhallisin paikka. Voimme olla ihan väärässä. Vasomisen aikana kameran kuvakulmaa ei voi muuttaa, sillä Roosan pitää saada olla rauhassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta toivotaan parasta. Tervetuloa jännittämään tapahtumaa yhdessä kanssamme! Saat sähköpostilla hälytyksen kun lähetys käynnistyy.

Voit tilata uutiskirjeen tästä.

Roosa tarkkailee aidan ulkopuolen kulkijoita turvallisen välimatkan päästä. Kuva: Elina Melamies

Lisää aiheesta

Otsikkoa muutettu 14.5. kello 10.50.

Lisätty linkki 14.5. kello 13.58.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä