Paikallisuutiset

Vauhdikkaita tilanteita, tasaisia tuloksia

Karesuvannon koululla järjestettiin hiihtokisat eilen perjantaina. Koululaisten lisäksi tervetulleita ladulle olivat myös kylän pienemmät hiihtäjät.

Casmir Purasen luistavat sukset kiihdyttivät alamäessä vauhdin sellaiseksi, että mutka meinasi mennä suoraksi. Matka jatkui maalin kautta kultakorokkeelle. Kuva: Katja Keskitalo
Ebba Valkeapää (vas.) ja Anniina Mannela kävivät kiivaan loppukiritaistelun 5.-6. luokan tyttöjen sarjassa. Kuva: Katja Keskitalo

– En ole tiennytkään, että hän osaa seisoa näin hyvin, muistelee Alona Abduli veljestään Zirapista ja ryntää kannustamaan tämän menoa Karesuvannon koulun stadionalueelle.

Paavo Rossi on tyytyväinen hiihtosuoritukseensa.

– Kolmisen kertaa olen tänä talvena hiihtäny. Latu oli nyt pikkasen liukas, Paavo kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aamupakkaset ovat tehneet tehtävänsä, eikä aurinko ole vielä kymmeneen mennessä ehtinyt latuja sulattamaan. Paavo kertoo unohtaneensa pääsiäisen ajaksi sukset koululle, joten kisaharjoittelu jäi lomalla.

– Enkä mie ole niin paljo harjotellu koulussakaan. Hiihto on aivan ok, mutta mie tykkään aika monesta muustaki asiasta. Jääkiekosta, polttopallosta, jalkapallosta ja koripallosta.

Koulun pihalla on jääkiekkokaukalo, kausi vain alkaa olla takanapäin.

– Nyt alkaa hiihtokerho, ja pakko mun on osallistua, että pääsen paremmin sitten hiihtämään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän on osallistunut hiihtokilpailuihin aikaisemminkin.

– Silloin mie sain silverin.

Hyvin Paavo kisaladulla viihtyi.

– Joo, ei se niin paha ollu. Vähä tuntu, että mursin luun, kun pikkasen kaaduin tuossa isossa alamäessä, Paavo kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paavo Rossilla on paljon muutakin puuhaa kuin hiihtäminen. Kuva: Katja Keskitalo

Koulun opettaja Taina Syväjärvi on hieman pahoillaan siitä, ettei hiihtokisoja enää kunnassa järjestetä. Koulujenväliset kisat ovat loppuneet vuosia sitten.

– Karesuvannon koululla hiihto on ollut tosi perinteikästä. Ko on koulussa oppinut tekniikan, niin on kauhean hauska aikusenakin tuolla hangilla hiihtellä, Syväjärvi tietää.

Omat kisat koululla pidetään joka vuosi. Syväjärven mukaan kisoja jännitetään etukäteen kovastikin, mutta hyvä mieli tulee sitten, kun on kisamatkan suorittanut ja siten saavuttanut jotakin.

Kaikissa muissakin aineissa on erilaisia mittareita, muistuttaa Syväjärvi, joten miksi ei myös liikunnassa. Jos järjestetään useita ajanottoja, voi aina verrata keskenään omia tuloksia ja niiden kehittymistä. Mitään ei opi harjoittelematta.

– Ja kyllä häviämisentaitoki on kauhean tärkeä, sitäki pitäis oppia sietämhän.

Syväjärvi pitää koululaisten liikuntaa yleensä myös erittäin tärkeänä, etenkin hyvää peruskuntoa. Se vaikuttaa niin keskittymiskykyyn kuin kaikkeen työskenteleen koulussa.

– MInusta olis kauhean tärkeää, että jokhainen lapsi ja nuori harrastais peruskestävyysliikuntaa maholisimman paljon. Silloin olhan herkkyysiässä, esimerkiksi hapenotto ja luusta kehittyvät.

Lapsena saavutettu pohjakunto vaikuttaa Syväjärven mukaan vielä aikuisenakin. Vaikka liikkumiseen tulisi taukokin, oman tason saavuttaa hyvällä pohjakunnolla helpommin. Urheiluseuratoimintaa hänen mielestään saisi ylipäätään olla enemmänkin, ja onneksi sitä ollaan Karesuvannossa elvyttämässä.

– Liikuntaryhmien saaminen on kuitenki hankalaa ko on niin pienet porukat, ja se on haaste, Syväjärvi sanoo.

Ebba Valkeapää saapuu maalisuoralle yhtä aikaa Anniina Mannelan kanssa, ja taistelu on hurja.

– Matka oli aivan sopiva, ei liian pitkä eikä liian lyhyt, Ebba sanoo.

Välillä ladulla oli vähän liukasta, mutta senkin kanssa hän kertoo pärjänneensä.

– Olen mie jonku verran hiihtäny, kotona muutaman kerran ja sitte täällä koulussa.

Mikään lempijuttu hiihtäminen ei tytölle kuitenkaan ole, sillä hänkin tykkää ehkä enemmän palloilulajeista, esimerkiksi jalkapallosta ja sählystä.

Mikä talvilajeista on mukavinta?

– Kelkkailu, Ebba nauraa.

Kilpaileminen on hänen mielestään kuitenkin kivaa, ja on mukavaa, että kisat järjestetään.

– Meilä on hiihtoa muutaman kerran viikossa, mutta nyt on ollu vähä väliä ko oli pääsiäinen ja koulussa paljon muutaki touhua, Ebba kertoo.

Hetki ennen lähtöä. Viisi, neljä, kolme, kaksi, yksi, nyt! Opettaja Tauno Räsänen lähettää lapset ladulle. Ensimmäisenä on starttaamassa Aleksi Mannela. Kuva: Katja Keskitalo
Nuutti Kultima (vas.) ja Vihor Nikolic eivät paljon mitaleista perustaneet, mukavampi yllätys pojille oli samanlaiset tavarapalkinnot. Karesuvannon koulun johtava opettaja Taina Ketola seuraa, kun palkintokorokkeelta hypätään vauhdilla alas. Kuva: Katja Keskitalo

Tulokset

Alle kouluikäiset:

Matka 1:

1. Ellen-Anni Syväjärvi 0:48, 2. Zirap Abduli 0:59

Matka 2:

1. Vihor Nikolic 1:13, 2. Nuutti Kultima 2:55

Matka 3:

Elli-Maren Syväjärvi 1:04

Tytöt 1. lk:

1. Anna Ketola 1:09, 1. Ella Valkeapää 1:09

Pojat 2.-4. lk

1. Aleksi Mannela 3:05, 2. Lauri Kotavuopio 3:37, 3. Jon-Nilsa Valkeapää 3:38, 4. Mihkkal Ante Haetta 4:40, 5. Paavo Rossi 6:43

Tytöt 3.-4. lk.

1. Britt-Inga Juuso 4:58, 1. Elina Vasara 4:58, 3. Linnea Labba 5:05

Pojat 5.-6. lk:

1. Casmir Puranen 8:21, 2. Jere Juustovaara 8:35, 3. Sever Nicolic 11:00

Tytöt 5.-6. lk:

1. Ebba Valkeapää 6:26, 2. Aliisa Labba 6:52, 3. Anniina Mannela 6:58, 4. Emilia Kotavuopio 7:22, 5. Veera Kotavuopio 7:38, 6. Siiri Ketola 9:57

Lisäksi kävelysuorituksen antoivat Alona Abduli ja Veli Kotavuopio.

Voittajan on helppo hymyillä. Aleksi Mannela hiihti kultaa, kakkoseksi sivakoi Lauri Kotavuopio (vas.) ja pronssia nappasi Jon-Nilsa Valkeapää. Kuva: Katja Keskitalo
Anna Ketola (vas.) ja Ella Valkeapää hiihtivät täsmälleen saman ajan ja saivat kummatkin kultaa. Kuva: Katja Keskitalo
Tärkeintä ei ole voitto vaan osallistuminen ja itsensä ylittäminen. Alona Abduli kannustaa hurjasti Zirap Abdulia pienimmäisten sarjassa. Kuva: Katja Keskitalo
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä