Hyvinvointi
Pieni punainen terveyspommi
Vanhan uskomuksen mukaan pihlaja ei kahta kuormaa kestä. Mikäli tähän on uskominen, tuleva talvi on vähäluminen. Syksyn pihlajanmarjasato näyttää olevan runsas, mutta mihin kaikkeen pihlajanmarjoja voi käyttää?
– Niistä voi tehdä ainakin marmeladia ja hilloa, ehkä mehuakin, tietää Nivalan Martat ryn varapuheenjohtaja Aune Pääkkö.
Pihlajanmarjaa saa kerätä jokaisenoikeudella, vaikka se puussa kasvaakin. Marjojen keruun ei katsota vahingoittavan puuta. Pihlajanmarjat ovat kypsiä poimittavaksi elo- ja syyskuussa.
Pihlajanmarja on oikea terveyspommi. Se on runsaskuituinen ja sisältää paljon C-vitamiinia, sekä B6-, A-, E- ja K-vitamiinia, kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia sekä fenoleja. Marjan antioksidanttipitoisuus on melko korkea.
Parkkiaineet ja sorbiinihappo aiheuttavat pihlajanmarjojen karvaan maun, joka kuitenkin miedontuu ensimmäisten yöpakkasten jälkeen.
– Pihlajanmarjoja voi yhdistellä esimerkiksi omenan ja porkkanan kanssa. Pihlajanmarjoista ja porkkanasta tehty marmeladi on oikein hyvää paahtoleivän päällä.
Pihlajanmarjoja kypsyy puuta kohti muutama kymmenen kiloa, mutta parhaimmissa puissa satoa voi olla parisataa kiloa. Hyviä marjasatoja tuottavat pihlajat ovat useiden kymmenien vuosien ikäisiä, aukealla kasvavia, kookkaita ja leveälatvuksisia yksilöitä.
Pihlajanmarjareseptejä
Pihlajanmarjakastike lihalle ja riistalle
3-4 dl paistinlientä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
Suolaa ja pippuria
1 rkl kokonaisia pihlajanmarjoja (tai pihlajanmarjahilloa tai -hyytelöä)
Kuumenna 3 dl paistinlientä, sekoita jauhot loppuun nesteeseen ja lisää suurus hyvin sekoittaen kiehuvan liemen joukkoon. Keitä noin 5 minuuttia. Lisää kerma ja pihlajanmarjat, kiehauta ja tarkista maku.
Pihlajanmarjapuuro
3 dl pihlajanmarjoja
3 hapanta omenaa
1½ l vettä
1½ dl sokeria
2½ dl ruispuurojauhoja
1 ½ rkl perunajauhoja
Pane puhdistetut pihlajanmarjat ja pestyt, lohkotut omenat kiehumaan veteen.
Keitä hiljalleen kunnes omenat ovat soseutuneet ja marjat pehmenneet. Lisää sokeri ja vispilöi ruisjauhot vähitellen joukkoon.
Anna puuron kypsyä tunnin verran silloin tällöin sekoittaen. Jos on tarpeen, suurusta vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla.
Ruisjauhojen asemasta voi käyttää mannasuurimoita, jolloin kypsymisaika on noin 15 minuuttia.
Lähde: arktisetaromit.fi