Hyvinvointi

Pieni punainen terveyspommi

Pihlajanmarjat sisältävät runsaasti kuituja ja vitamiineja, kuten C-vitamiinia. Kuva: Reetta Ängeslevä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhan uskomuksen mukaan pihlaja ei kahta kuormaa kestä. Mikäli tähän on uskominen, tuleva talvi on vähäluminen. Syksyn pihlajanmarjasato näyttää olevan runsas, mutta mihin kaikkeen pihlajanmarjoja voi käyttää?

– Niistä voi tehdä ainakin marmeladia ja hilloa, ehkä mehuakin, tietää Nivalan Martat ryn varapuheenjohtaja Aune Pääkkö.

Pihlajanmarjaa saa kerätä jokaisenoikeudella, vaikka se puussa kasvaakin. Marjojen keruun ei katsota vahingoittavan puuta. Pihlajanmarjat ovat kypsiä poimittavaksi elo- ja syyskuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pihlajanmarja on oikea terveyspommi. Se on runsaskuituinen ja sisältää paljon C-vitamiinia, sekä B6-, A-, E- ja K-vitamiinia, kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia sekä fenoleja. Marjan antioksidanttipitoisuus on melko korkea.

Parkkiaineet ja sorbiinihappo aiheuttavat pihlajanmarjojen karvaan maun, joka kuitenkin miedontuu ensimmäisten yöpakkasten jälkeen.

– Pihlajanmarjoja voi yhdistellä esimerkiksi omenan ja porkkanan kanssa. Pihlajanmarjoista ja porkkanasta tehty marmeladi on oikein hyvää paahtoleivän päällä.

Pihlajanmarjoja kypsyy puuta kohti muutama kymmenen kiloa, mutta parhaimmissa puissa satoa voi olla parisataa kiloa. Hyviä marjasatoja tuottavat pihlajat ovat useiden kymmenien vuosien ikäisiä, aukealla kasvavia, kookkaita ja leveälatvuksisia yksilöitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pihlajanmarjareseptejä

Pihlajanmarjakastike lihalle ja riistalle

3-4 dl paistinlientä

2 rkl vehnäjauhoja

2 dl kuohukermaa

Suolaa ja pippuria

1 rkl kokonaisia pihlajanmarjoja (tai pihlajanmarjahilloa tai -hyytelöä)

Kuumenna 3 dl paistinlientä, sekoita jauhot loppuun nesteeseen ja lisää suurus hyvin sekoittaen kiehuvan liemen joukkoon. Keitä noin 5 minuuttia. Lisää kerma ja pihlajanmarjat, kiehauta ja tarkista maku.

Pihlajanmarjapuuro

3 dl pihlajanmarjoja

3 hapanta omenaa

1½ l vettä

1½ dl sokeria

2½ dl ruispuurojauhoja

1 ½ rkl perunajauhoja

Pane puhdistetut pihlajanmarjat ja pestyt, lohkotut omenat kiehumaan veteen.

Keitä hiljalleen kunnes omenat ovat soseutuneet ja marjat pehmenneet. Lisää sokeri ja vispilöi ruisjauhot vähitellen joukkoon.

Anna puuron kypsyä tunnin verran silloin tällöin sekoittaen. Jos on tarpeen, suurusta vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla.

Ruisjauhojen asemasta voi käyttää mannasuurimoita, jolloin kypsymisaika on noin 15 minuuttia.

Lähde: arktisetaromit.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä