Haetko lainaa netistä? Tässä kaikki mitä sinun tulee tietää nettilainoista

Netistä haetaan nykyisin lainaa kaikenlaisiin tarkoituksiin. Usein rahaa tarvitaan esimerkiksi remontointiin, uuteen ajoneuvoon tai vaikka kesälomamatkaa varten.

Netistä haettavat lainat ovat usein kulutusluottoja tai joustoluottoja, joita voi saada nopeasti. Yhteistä nettilainoille on myös se, että konttorissa käynti ei ole tarpeen, vaan lainasopimuksen voi allekirjoittaa omilla pankkitunnuksillaan.

Miten lainaa haetaan netistä?

Monet pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat netissä lainapalveluita ja lainan hakeminen on tehty helpoksi. Koska koroissa ja muissa lainan kustannuksissa voi olla suuriakin eroja, nettilaina on hyvä kilpailuttaa ennen sen valintaa. On siis hyvä vertailla eri pankkien lainatarjouksia, jotta löytää itselleen mahdollisimman edullisen vaihtoehdon.

Nettilainaa hakiessa on täytettävä lainahakemus, johon täytetään omat tiedot, kuten nimi, osoite, puhelinnumero sekä henkilöturvatunnus. Jälkimmäisen avulla luottoyhtiöt tarkistavat, ettei asiakkaalla ole viimeaikaisia maksuhäiriömerkintöjä maksamattomista laskuista. Hakemuksen täyttämisen jälkeen asiakas voi saada lainapäätöksen jo muutamassa minuutissa sähköpostiinsa.

Nettilainaa hakiessa on hyvä varautua siihen, että pankki haluaa nähdä todisteita tuloista. Lainaa saadakseen on hakijalla tyypillisesti oltava jotain tuloja, kuten palkkatuloja, eläketuloja tai yrittämisestä saatuja tuloja. Kun asiakas hyväksyy pankin lainatarjouksen, on rahat mahdollista saada tililleen jo saman päivän aikana.

Erilaiset lainatyypit sopivat erilaisiin tarpeisiin

Netistä voi hakea kulutusluottoa hyvin moniin erilaisiin tarpeisiin. Tarvitsipa ylimääräistä rahaa sitten lääkärissä käyntiin, auton korjaamiseen, pakastimen ostamiseen tai risteilymatkaa varten, kulutusluotto on suosittu valinta. Kulutusluotolle saa myös itse valita sellaisen takaisinmaksuajan, että lainan takaisinmaksusta ei tule ongelmia.

Joustoluotto on niin ikään suosittu nettilaina, mutta se toimii hieman eri tavalla. Joustoluottoa varten asiakkaalle avataan tili, mistä asiakas voi nostaa rahaa aina sitä tarvitessaan. Se siis toimii jonkin verran samalla tavalla kuin luottokortti.

Joustoluotto sopii sellaiselle henkilölle, jolla on silloin tällöin tarvetta hieman ylimääräiselle rahalle, mutta ei tarvitse rahaa juuri nyt vain yhtä ja tiettyä ostosta varten.

Netissä on mahdollista hakea myös vertaislainaa. Vertaislaina toimii niin, että yksityishenkilöt myöntävät lainaa niiden hakijoille. Lainan hakija täyttää lainahakemuksen vertaislainapalvelussa, jonka jälkeen yksityishenkilöt voivat myöntää hänelle lainaa.

Tähänkin lainaan kuluu luonnollisesti korko ja mahdollisia muita kuluja, mutta se voi olla hyvä vaihtoehto silloin, jos perinteiset pankit eivät myönnä henkilölle lainaa syystä tai toisesta.

Mistä lainan kulut muodostuvat?

Nettilainaan kuuluu aina korko ja muita yleisiä kuluja ovat tilinhoitomaksu ja lainan avausmaksu. Avausmaksu ja tilinhoitomaksu ovat onneksi yleensä hyvin pieniä, mutta koska tilinhoitomaksua maksetaan kuukausittain, voi siitä muodostua jo muutaman vuoden takaisinmaksuajalla merkittävä kulu.

Avausmaksu sen sijaan maksetaan vain lainanottohetkellä.

Lainan korolle on asetettu Suomessa useamman kerran korkokatto, jotta pankit eivät voi pyytää millaista korkoa tahansa. Tällä hetkellä kulutusluottojen, luottokorttien ja osamaksusopimusten korkoa ei voida sopia suuremmaksi kuin viitekorko lisättynä 15 prosenttiyksiköllä. Ja tällöinkin lainan korko saa olla maksimissaan 20 prosenttia.

Nettilainaa hakiessa on hyvä käyttää netin vertailupalveluita, joista voi nopeasti löytää itselleen edullisimman lainan tai muuten sopivimman lainan. Kulujen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota takaisinmaksuaikaan sekä kuukausierän suuruuteen, jotta omat rahkeet riittävät taksinmaksuun joka kuukausi.

Kuka voi saada nettilainaa?

Lainaa saadakseen hakijan tulee täyttää seuraavat kriteerit:

  • Vähintään 18-vuotias
  • Suomessa vakituinen osoite
  • Säännöllisiä tuloja (esim. eläke- tai ansiotulot)
  • Ei viimeaikaisia luottotietomerkintöjä

Näiden lisäksi hakijalla tulee olla myös puhelinnumero ja verkkopankkitunnukset lainasopimuksen digitaaliseen allekirjoittamiseen. Lainaa hakiessa on ilmoitettava myös oma henkilötunnus, sillä jokaisen hakijan luottotiedot tarkistetaan lainapäätöksen yhteydessä.

Lopuksi

Nettilaina on kätevä ja helppo tapa rahoittaa tarpeellinen hankinta tai palvelu. Olipa kyseessä remontti, uusi ajoneuvo tai matka, netistä haettava laina voi olla nopea ratkaisu. Lainahakemuksen voi täyttää ja allekirjoittaa omilla pankkitunnuksilla, mikä tekee prosessista sujuvan ilman tarvetta käydä fyysisessä konttorissa.

Lainahakuprosessi alkaa täyttämällä hakemus, johon syötetään henkilökohtaiset tiedot. Hakijan luottotiedot tarkistetaan, ja tuloista voidaan pyytää todisteita. Lainapäätös voidaan saada jopa muutamassa minuutissa, ja rahat voivat olla tilillä saman päivän aikana.