Mitä tehdä, kun taloustilanne ja korkojen nousu huolettaa?

Maailman epävakaa poliittinen ja taloudellinen tilanne on saanut suomalaisetkin murehtimaan tulevaisuuttaan. Vinkit siitä, miten kuluissa voi säästää, ovatkin nyt kullanarvoisia.

Huolettaako lainamarkkinoiden korkokehitys?

Lainavertailualusta Sortter teetti tammikuussa 2023 talousaiheisen kuluttajakyselyn. Kyselyllä kartoitettiin suomalaisten näkemyksiä taloudellisesta tilanteesta vuonna 2022 ja tulevan vuoden 2023 aikana.

Kyselyyn osallistui 1239 vähintään 18-vuotiasta henkilöä. Valtaosa vastaajista oli 46–65 -vuotiaita työntekijöitä, ja heistä nuoret aikuiset olivat vähiten edustettuna. Kansakunnan ikärakenteen ja sosiaalisen kulttuurin murroksesta kertonee jotain se, että jopa 41 % vastaajista kertoi asuvansa yksin.

Yksineläjää saattaa ymmärrettävästi huolettaa enemmän, mutta samaan aikaan tämä ei ole yksin huolineen. Miltei 70 % vastaajista murehti vuonna 2022 usein tai silloin tällöin terveytensä ja yleisen turvallisuuden tilaa. Jopa 85 % oli huolissaan omasta taloudestaan.

Huolenaiheiden kärkipäässä näkyivät esimerkiksi Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, energian ja ruoan hinnan nousu sekä omat sairaudet.

Taloustilanne huolettaa myös vuoden 2023 osalta

Yli puolet Sortterin teettämään kyselyyn vastanneista oli yhtä epäileväinen tai jopa epäileväisempi taloutensa suhteen vuonna 2023 kuin mitä vuonna 2022. Optimistejakin löytyi, sillä noin 30 % vastaajista uskoi taloutensa kehittyvän parempaan suuntaan tänä vuonna.

Korkokehityksestä suomalaiset vaikuttavat olevan sangen yksimielisiä: reilusti yli 70 % uskoo korkojen nousevan. Jos vilkaisee euriborin kehitystä viimeisen vuoden ajalta, on käyrä ollutkin nouseva. Lähikuukaudet näyttänevät, miten esimerkiksi Venäjälle asetetut talouspakotteet alkavat vaikuttaa markkinoiden tilanteeseen.

Kyselyyn vastaajat eivät omien sanojensa mukaan ole varautuneet korkojen nousuun juuri mitenkään. Samaan aikaan arviot korkokehityksestä näyttävät heijastuvan suomalaisten suunnitelmiin tulevaisuuden hankintojen suhteen: 73 % ei aio tehdä mitään merkittäviä, mahdollisesti lainarahoitusta vaativia hankintoja vuonna 2023.

Mistä suomalaiset säästävät nyt?

Olipa tilanne maailmalla mikä hyvänsä esimerkiksi asumisesta ja energiasta pitää maksaa. Olemassa olevat luototkaan eivät itsestään katoa minnekään.

Sortter kartoittikin kyselyssään myös sitä, ovatko suomalaiset kuluttajat muuttaneet ostokäyttäytymistään vuoden 2022 aikana.

Ne vastaajista, jotka ovat muuttaneet ostokäyttäytymistään, ovat lähteneet säästölinjalle muuan muassa vähentämällä ostamista, pyrkimällä vähentämään energiankulutustaan ja irtisanomalla sopimuksia (esimerkiksi ei-välttämättömiä vakuutuksia sekä suoratoisto- ja liikuntapalveluita).

Lainaa harkitusti ja vertaillen

Yksittäinen kuluttaja ei oikein voi vaikuttaa yleiseen hinta- ja korkotasoon, mutta aina tulee tilanteita, joissa lisärahoitus on tarpeen. Lainoille kertyy kuitenkin muitakin kuluja kuin korot, esimerkiksi tilinhoitokuluja. Maksut vaihtelevat luotonantajasta riippuen, ja siksi kuluttaja voi kilpailuttamalla vaikuttaa lainansa hintaan.

Lainavertailualusta Sortterin asiakkaille lainojen kilpailuttaminen on tuonut tyypillisesti 1644 euron säästöt luottokustannuksissa. Mikä parasta, myös olemassa olevan lainan voi kilpailuttaa kauttamme.

Sortter vertailee lainat 60 000 euroon asti ilmaiseksi, helposti, kattavasti ja turvallisesti. Toimimme aina asiakkaan etu mielessä ja haluamme palvelumme myötä kannustaa suomalaisia ennakoivaan ja vastuulliseen taloudenhoitoon.