Nurmikon perustaminen - ohjeet kauniin pihanurmen istuttamiseen

Ovatko pihan vallanneet sammalet tai rikkakasvit vai onko nurmikon perustaminen uuden talon pihaan ajankohtaista? Nurmikon istutus ei ole rakettitiedettä, mutta muutama juju on hyvä tietää. Tästä artikkelista löydät listauksen tarvittavista välineistä sekä ohjeet, joilla kauniin nurmikon perustaminen pihaan onnistuu sujuvammin.

Nämä välineet tarvitset pihanurmen istutukseen

Nurmikon perustaminen alkaa oikeiden tarvikkeiden hankkimisesta. Kun olet istuttamassa pihaan uutta nurmikkoa, tarvitset seuraavat välineet:

– nurmikonsiemenet

– ämpäri tai levitinkärry

– jyrsin

– nurmikon ilmaaja

– multaa

– lannoite

– kottikärryt

– jyrä

tarpeeksi pitkä puutarhaletku ja sopivat liittimet sekä ruisku

– ruohonleikkuri

– harava

Jos puutarhaletku ei yllä pihan joka kolkkaan, tarvitset myös suuren kastelukannun. Kasteluun tarvittavat puutarhaletkut ja kannut, nurmikon ilmaajat, jyrsimet, haravat sekä ruohonleikkurit voit tilata Hobby Hallin verkkokaupasta.

Riippuen istutusalustasta, saatat tarvita myös poistoainetta sammaleelle tai rikkakasveille. Nurmikonsiementen määrä riippuu pihan pinta-alasta. Valitse lannoite sen mukaan, millainen maa-alusta on. Hyvä pH-arvo nurmikolle on 6 - 7. Voit selvittää maaperän pH-arvon testin avulla, joita myydään puutarhamyymälöissä.

Nurmikon perustaminen kannattaa tehdä keväällä tai syksyllä

Nurmikon perustaminen onnistuu milloin tahansa maan ollessa sula. Parhaimmat olosuhteet istuttamiselle ovat keväällä ja syksyllä, jolloin maa on kostea, ilma sateisempi ja ulkolämpötila yli 10 ℃. Paras aika kylvämiseen on elokuussa. Valitse nurmikkoseos kulutuksen ja kasvupaikan mukaan. Jos pihalla leikitään tai pelataan jalkapalloa, valitse kulutusta kestävä nurmikkoseos.

Ennen uuden nurmikon istuttamista pitää tehdä pohjatyöt. Nurmialueen salaojitus kannattaa miettiä, sillä seisomaan jäävä vesi pilaa nurmikon kasvun. Maan kallistukset tulee tehdä poispäin talosta.

Istutusalue tulee möyhentää noin puolen metrin syvyydeltä. Kunnosta ensin pohjamaa: sekoita saviseen maahan hiekkaa tai jos maa on hiekkainen, lisää siihen humusta. Sekoita pohjamaa ja maanparanne keskenään jyrsimellä. Lisää pohjan päälle kasvualusta, eli nurmikkolajikkeesta riippuen 20 - 30 cm kalkittua ja lannoitettua multaa. Tasoita ja tiivistä kasvualusta jyrällä.

Levitä nurmikonsiemenet tasaiselle maalle käsin heittelemällä sekä pysty- että vaakasuunnassa tai käytä isommalla pihalla levitinkärryä. Haravoi siemenet kevyesti mullan alle, jotta ne ovat suojassa linnuilta ja tuulelta. Lopuksi maa tulee vielä jyrätä, jotta siemenet pääsevät kosketuksiin maan kanssa.

Voit vuokrata nurmikon istuttamiseen tarvittavia koneita puutarhamyymälästä tai konevuokraamosta. Useammin tarvittavat työvälineet kannattaa hankkia omaksi: tarvitset esimerkiksi haravaa ja nurmikon ilmaajaa myöhemminkin huoltaessasi nurmikkoa. Tilaa välineet omaksesi edullisesti ja nopeasti Hobby Hall -verkkokaupasta.

Kun nurmikon perustaminen on tehty, huolla nurmea näin

Kun nurmikko on istutettu, sen päällä kävelemistä tulee välttää. Nurmikon taimettuminen vie noin 1 - 3 viikkoa ja uudistuminen noin 5 - 6 viikkoa. Vastaistutettua nurmikkoa pitää kastella säännöllisesti. Voit vähentää kastelutarvetta kasvuharson avulla. Kastelu kannattaa tehdä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jotta vesi ei haihdu pois auringonpaisteessa.

Leikkaa uusi nurmikko ensimmäisen kerran, kun se on kasvanut 8 - 10 cm pitkäksi. Leikkaa pituudesta pois kolmasosa. Voit leikkauskertojen myötä lyhentää nurmikon 4 - 5 cm pituuteen, mutta sitä lyhyemmäksi nurmikkoa ei tule koskaan leikata. Säädä oikea leikkauskorkeus ruohonleikkurissa olevan korkeussäätimen avulla.

Tiheästi leikkaaminen tekee nurmikosta kestävämmän ja tuuheamman. Nurmikko kannattaa leikata päiväsaikaan, jolloin nurmikko on kuivaa. Jätä nurmikko leikkaamatta kovimmilla helteillä, sillä lyhyt nurmi kuivuu auringonpaahteessa herkästi.

Lannoita nurmikkoa keväällä kasvukauden alkaessa. Voit tehdä ylläpitolannoitusta kesällä tarpeen mukaan: esimerkiksi nurmikon vaaleus voi olla merkki lisälannoituksen tarpeesta. Noudata lannoitepakkauksen ohjeita.

Nurmikkoa kannattaa ilmavoida ajoittain, jotta maaperä saa happea ja vesi imeytyy paremmin. Jos nurmikon päälle kertyy paljon lehtiä, leikkuujätettä tai muuta katetta, sitä kannattaa haravoida pois tai tasoittaa ohuemmaksi kerrokseksi laajemmalle alueelle. Syksyllä haravointi kannattaa tehdä ennen lumen tuloa, jotta lehtimassoissa olevat talvituhosienet eivät pääse leviämään.