Saarenvire satsaa kuntoutustoimintaan

Tornion Sairaskotisäätiö Saarenvire keskittyy jatkossa ikäihmisten palveluasumiseen ja kaikenikäisten kuntoutukseen, niin avokuntoutukseen kuin laitoskuntoukseen. Saarenvireessä alkaa helmikuussa tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavien TULES -kuntoutuskurssit ja kevään aikana käynnistyy ”Elintavat uudessa elämänvaiheessa” -ryhmätoiminta eläkkeelle siirtyville.

Kuva: Antti Kohonen

Saarenvire on mielletty sotainvalidien- ja veteraanien hoito- ja kuntoutuspaikaksi, mutta käytännössä se on nykyään kaikenikäisten hoito- ja kuntoutusyksikkö.

- Muutosneuvotteluiden myötä meidän toiminta keskittyy jatkossa ikäihmisten palveluasumisen lisäksi kaikenikäisten kuntoutukseen. Kuntoutuksessa meillä on apuna kuntoutusteknologiaa ja uudistuksia tulee koko ajan, erilaisia uusia toimintatapoja, Saarenvireen toimitusjohtaja Marja Kivekäs sanoo.

Uutena palveluna helmikuun alusta Saarenvire aloittaa TULES -kuntoutuskurssit työikäisille ja työelämän ulkopuolella oleville.

- Kyseessä on 13 vuorokauden kurssi, joka sisältää fysio-, toiminta- ja ravitsemusterapiaa sekä lääkärin, sairaanhoitajan ja psykologin asiantuntijapalvelut, Saarenvireen kuntoutuksen vastuuhenkilö toimintaterapeutti Iida Suunta kertoo.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavien kuntoutuskurssit ovat KELA:n rahoittamia kuntoutuskursseja eli maksuttomia asiakkaille. Niille tullaan lääkärin lähetteellä.

- Muihin meidän kuntoutuksiin ei lääkärin lähetettä välttämättä tarvita, mutta tämä on KELA:n kurssi, ja siihen tarvitaan, Suunta muistuttaa.

Ennaltaehkäisevä kuntoutus on Saarenvireen valtti.

- Meillä on siitä valtava pitkäaikainen kokemus ja osaaminen. Ennaltaehkäisevä kuntoutus on aina edullisin myös yhteiskunnalle, Kivekäs painottaa.

- Me olemme kuntoutuslaitos, jonne voi tulla minkäikäinen tahansa kuntoutukseen, joko avopalveluihin tai laitoskuntoutukseen, Suunta jatkaa.

Saarenvireen valtteja on myös Lokomat-terapia. Lokomat-kävelyrobotti on stimuloitu kuntoutuslaite, joka mahdollistaa tehokkaan kävelyn harjoittelun turvallisesti askel askeleelta kävelymaton avulla. Robotin avulla kävelykuntoutus sopii toimintakyvyltään erilaisille kuntoutujille. Se sopii niin neurologisille kuntoutujille kuin myös tuki- ja liikuntaelinongelmista kärsiville, jotka tarvitsevat kävelyn stimulointia ja tukea.

Kävelyrobotin lisäksi Saarenvireessä on yläraajan kuntoutuslaite Armeo Spring.

- Lokomat-terapia on saatavilla Lapin läänissä ainoastaan Saarenvireessä. Oulun yliopistollisessa sairaalassa on lähin, mutta sekin on käytettävissä vain sairaalan potilaille/asiakkaille, Kivekäs toteaa.

Hoito- ja kuntoutuslaitos Saarenvireen hyvät tilat sekä osaava moniammatillinen henkilökunta takaavat asiakkaille yksilölliset hoito- ja kuntoutuspalvelut.

- Teknologian lisäksi lämmin uima-allas on meidän valtti. Täällä on hyvät kuntoutustilat mille tahansa ryhmälle, Suunta sanoo.

Saarenvire järjestää omia allas- ja kuntosaliryhmiä muun muassa järjestöille.

- Ryhmässä saa vertaistukea, ja ryhmässä toiminta on aina vuorovaikutuksellisempaa ja antoisampaa kuin yksin, Suunta korostaa.

- Järjestöille on omia ryhmiä, mutta esimerkiksi avoimet allasryhmät on tarkoitettu itse kullekin. Uusista ryhmistä ilmoitamme nettisivuillamme ja Facebookissa, Kivekäs puolestaan kertoo.

Lisätietoja:

www.saarenvire.fi