Yhteishakijan vaikutus lainan kustannuksiin ja ehtoihin

Moni suomalainen tietää jo, että lainoja voi hakea ja vertailla netissä. Harvempi on kuitenkaan kuullut siitä, miten yhteishakija voi vaikuttaa positiivisesti lainapäätökseen sekä lainan korkoon. Käydään siis läpi, mitä yhteishakija tarkoittaa ja millä tavalla yhteishakijasta voi olla hyötyä lainaa hakiessa.

Mitä yhteishakijalla tarkoitetaan?

Yhteishakija on henkilö, joka hakee lainaa yhdessä päähakijan kanssa. Yleensä tämä tarkoittaa, että molemmat hakijat ovat yhteisvastuullisia lainan takaisinmaksusta. Yhteishakija voi olla esimerkiksi perheenjäsen, puoliso tai luotettava ystävä. Yhteishakijasta käytetään usein myös termiä ”rinnakkaishakija”.

Yhteishakijan käyttö on yleistä erityisesti suurissa lainoissa, kuten asuntolainoissa, koska se voi parantaa lainan saamisen mahdollisuuksia, auttaa saamaan suuremman lainan ja parantaa lainan ehtoja. Monelle yhteishakijan käyttö onkin tuttua juuri asuntolainasta, mutta samalla tavalla yhteishakijaa voi käyttää myös pienemmissä lainoissa ja vipeissä.

Yhteishakija ja päähakija ovat molemmat vastuussa lainan takaisinmaksusta, joten myös yhteishakijan kannattaa harkita lainan hakemista tarkoin. Jos toinen hakijoista ei pysty maksamaan lainaa, toisen henkilön odotetaan maksavan se. Parhaimmillaan yhteishakija hyötyy itsekin lainasta. Jos esimerkiksi yhdessä asuva pariskunta hakee yhdessä remonttilainaa, molemmat hyötyvät lainasta ja tehdystä remontista.

Tapa saada hyväksytty lainapäätös

Yhteishakijan käyttö voi olla erityisen hyödyllistä silloin, jos päähakija ei yksin täytä pankin tai muun lainantarjoajan asettamia vaatimuksia. Jos lainanhakijan saama lainapäätös on negatiivinen, voi hän hyvinkin silti saada lainaa hakiessa sitä yhteishakijan kanssa.

Kun lainan takaisinmaksusta on huolehtimassa myös yhteishakija, tällöin on todennäköisempää, että edes jompikumpi pystyy hoitamaan lainan lyhennyksen. Kyse on siis siitä, että pankit kartoittavat lainaa myöntäessä aina lainaan liittyvää riskiä. Kahden henkilön on aina helpompi onnistua maksamaan vippi takaisin, kuin yhden henkilön, varsinkin jos lainasumma ja muut ehdot pysyvät muuttumattomina.

Suurempi laina

Yhteishakijan avulla on mahdollista saada myös suurempi laina. Kun yhden ihmisen sijaan lainaa on lyhentämässä kaksi henkilöä, pystyvät he hoitamaan suuremmankin summan takaisinmaksun varmemmin. Jos siis hakee esimerkiksi 10 000 euron lainaa, mutta pankit suostuvat lainaamaan vain 5 000 euroa, voi 10 000 euron lainaa havitella vielä uudestaan yhteishakijan kanssa.

Lainavertailupalvelu Vippi.orgissa yhteislainaa voikin hakea jopa kymmeniä tuhansia euroja. Palvelun käyttö soveltuu siis myös suurempaa lainaa hakiessa. Yhteishakijan kanssa lainaa voi hakea esimerkiksi kodin remontointia, sisustamista, matkaa, autoa, venettä tai uutta elektroniikkaa varten. Palvelun avulla voi löytää matalakorkoisen lainan suurempaakin menoerää varten.

Paremmat lainaehdot

Yksi yhteishakijan eduista on myös se, että lainalle saa usein paremmat lainaehdot. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lainalle saa enemmän maksuaikaa lainan kokonaiskuluja kuitenkaan kasvattamatta. Yhteishakija lisää varmuutta lainan takaisinmaksuun, joten lainanantajalla on pienempi riski lainaan liittyen ja siten se voi antaa lainaa pienemmällä korolla.

Yhteishakijan avulla on mahdollista saada lainalle pienempi korko, jolloin lainan kokonaiskustannukset pienenevät. Yhteishakijan avulla vaatimuksesta asettaa lainalle vakuus voidaan myös luopua. Vippi.org palvelussa lainaa on toisaalta mahdollista saada ilman vakuutta myös yksistään haettaessa.

Kuten yläpuolella on kerrottu, yhteishakijasta voi olla monta eri hyötyä lainaa haettaessa. Yhteishakijaksi kannattaa kuitenkin valita vain sellainen henkilö, joka on luotettava ja joka pysyy rinnalla vaikeinakin aikoina. Samalla tavalla myös yhteishakijan kannattaa tarkoin harkita, voiko hän luottaa lainan päähakijaan ja hänen tarkoitusperiinsä.

Miten lainaa voi hakea yhteishakijan kanssa?

Osoitteessa Vippi.org lainan hakeminen yhteishakijan kanssa on vaivatonta ja nopeaa. Palvelussa tulee täyttää lainahakemus ja tuossa hakemuksessa on erillinen kohta, jossa on mahdollista kertoa yhteishakijan tiedot. Lainahakemus on mahdollista täyttää nopeasti ja jos lainapäätös on positiivinen, myös rahat on mahdollista saada nopeasti.

Lainanhaku onnistuu alusta loppuun netissä, joten hakijat voivat asua myös eri kaupungeissa. Lainasopimuksen voi allekirjoittaa omilla pankkitunnuksillaan sähköisesti. Lainan hakeminen on helppoa netissä siis myös yhteishakijan kanssa.